MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
Domov > Články > Z domova > 

Ochutnali ste už bublinky Mrva & Stanko?

Ochutnali ste už bublinky Mrva & Stanko?

Predpokladám, že v tomto momente ostali zaskočení aj znalci vín Mrva & Stanko. V žiadnom cenníku ich nenájdete. Mal by som sa ospravedlniť za trochu zavádzajúci nadpis. V tomto momente ste ani žiadne bublinky značky Mrva & Stanko ochutnať nemohli. Žiadne totiž nemá. No čo nie je pravda dnes, o nedlho už pravda bude.

Vladimír Mrva už dosť dlho uvažoval nad výrobou vlastného šumivého vína. (Dúfam že nezájdem priďaleko, keď prezradím, že to čo je pre jedného sen, pre iného môže byť nočná mora. Marcel Gajarský, enológ spoločnosti Mrva & Stanko, mal z toho značné obavy.) Na jednej z mojich návštev keď sme prechutnávali jednotlivé tanky, sa Vlado Mrva zastavil pri jednom tanku, nalial víno a čakal na môj názor. Úplne svetlá farba, mimoriadne výrazná kyselina a nádherná opulentná chuť s príjemnou ovocnou aromatikou. Vôbec som netušil, čo za víno mám v pohári. Vlado Mrva sa usmial a vtedy prvýkrát spomenul sekt. „To je Pinot noir, Blanc de noir, na náš sekt.“  V tom momente som si predstavil základné vína na sekt, ktoré som mal možnosť ochutnať v spoločnosti Hubert. Ten Pinot noir sám o sebe bol excelentný. Teda aspoň na sekt. Sekty sú však výsledkom kupáže a aj sekt Mrva & Stanko bude takto vyzerať. Nechcem viac dopredu prezrádzať, ale ochutnal som aj výslednú kupáž kde boli ešte ďalšie dve odrody.

V spoločnosti Víno Mrva & Stanko sa nepustili vlastnou cestou pokusov a omylov, ale využili to čo je vo svete už známe. K výrobe sektu si prizvali enológov zo zahraničia, predovšetkým zo Champagne, s ktorými spolupracovali už na príprave základného vína. Sekt bol v týchto dňoch zaočkovaný kvasinkami a prvá časť bude degoržovaná v predvianočnom období. Zvyšná časť bude odpočívať na kvasinkách ešte ďalšie mesiace. Ak môžem posudzovať podľa základného vína, sekt bude na výnimočnej úrovni. Tak ako je už u Mrva & Stanko zvykom. Osobne sa veľmi teším.