Nádeje ročníka 2006, Mrva & Stanko.
Pri hľadaní nádejných vín ročníka 2006, som nemohol obísť trnavskú spoločnosť Víno Mrva & Stanko. Možno hľadanie nie je ten najvhodnejší výraz. U tandemu Mrva & Stanko je to hľadanie jednoduché. Proste prídete, nalejete si víno a bez ohľadu na to či ste fanúšikom odrody, typu vína či dokonca firmy, musíte uznať, že víno je urobené na špičkovej úrovni. Napríklad je osobne moc nemusím Chardonnay. Ale tomu s etiketou Mrva & Stanko začínam prichádzať na chuť.
Vína sú ešte v štádiu polotovaru(je 26. január). Pozriem sa len na biele vína a podrobnejšie si ich určite rozoberieme pri hodnotení víťazov výstav vín.
Rizling vlašský, neskorý zber
Dôsledne primárna aromatika Rizlingu vlašského. Vo vôni banán.
Rizling rýnsky, neskorý zber, Šintava
Typický Rizling rýnsky. Vo vôni až jemne herbálne tóny. V chuti sa prejavuje petržlenovo zeleninový typ, svieža chuť v dochuti kvetinky.
Rizling rýnsky, výber z hrozna, Mojmírovce
Výborný ryňák, lipovo agátovej vône s mojmírovským terroir. Víno má zvyškový cukor čo vytvára až medovú a aj vďaka kyselinke aj citrusovú dochuť.
Rulandské biele, neskorý zber, Čachtice
Ešte primárna čiastočne izoamylacetátová aromatika. Na druhý nos pražené oriešky ktoré prechádzajú aj do chuti. V závere pikantná kyselinka. V dochuti sa objavuje už typická chlebovinka aj s kôrkou.
Chardonnay, výber z hrozna, Čachtice
Herbálne tóny, žlté ovocie, čistá aróma a čistá chuť. Víno je minerálne, má pevné telo a veľmi dlhú dochuť.
Tramín červený výber z hrozna Čachtice
Veľmi zaujímavá aromatika. Aj korenie, aj ruža ale aj tropické ovocie ktoré veľmi príjemne dopĺňa typickú tramínovskú aromatiku.
Devín bobuľový výber Čebovce
Po prvom ovoňaní som si napísal Sauvignon. O pár sekúnd sa však pridá celá škála vôní. Medovo – florálna vôňa (preto ten Sauvignon) je doplnená o kôrku limetky, plus všetky možné druhy ovocia. Chuť vína je plná výrazná a hlavne medovo sladká. Víno som si označil ako SUPERBIELE.
Cabernet Sauvignon bobuľový výber rosé.
Veľmi pekná ružovo červená farba a víno plné jahôd a malín. Takúto frajerinku ružové víno z bobuľového Cabernetu asi tak ľahko neuvidíme.
Rizling vlašský, neskorý zber
Dôsledne primárna aromatika Rizlingu vlašského. Vo vôni banán.
Rizling rýnsky, neskorý zber, Šintava
Typický Rizling rýnsky. Vo vôni až jemne herbálne tóny. V chuti sa prejavuje petržlenovo zeleninový typ, svieža chuť v dochuti kvetinky.
Rizling rýnsky, výber z hrozna, Mojmírovce
Výborný ryňák, lipovo agátovej vône s mojmírovským terroir. Víno má zvyškový cukor čo vytvára až medovú a aj vďaka kyselinke aj citrusovú dochuť.
Rulandské biele, neskorý zber, Čachtice
Ešte primárna čiastočne izoamylacetátová aromatika. Na druhý nos pražené oriešky ktoré prechádzajú aj do chuti. V závere pikantná kyselinka. V dochuti sa objavuje už typická chlebovinka aj s kôrkou.
Chardonnay, výber z hrozna, Čachtice
Herbálne tóny, žlté ovocie, čistá aróma a čistá chuť. Víno je minerálne, má pevné telo a veľmi dlhú dochuť.
Tramín červený výber z hrozna Čachtice
Veľmi zaujímavá aromatika. Aj korenie, aj ruža ale aj tropické ovocie ktoré veľmi príjemne dopĺňa typickú tramínovskú aromatiku.
Devín bobuľový výber Čebovce
Po prvom ovoňaní som si napísal Sauvignon. O pár sekúnd sa však pridá celá škála vôní. Medovo – florálna vôňa (preto ten Sauvignon) je doplnená o kôrku limetky, plus všetky možné druhy ovocia. Chuť vína je plná výrazná a hlavne medovo sladká. Víno som si označil ako SUPERBIELE.
Cabernet Sauvignon bobuľový výber rosé.
Veľmi pekná ružovo červená farba a víno plné jahôd a malín. Takúto frajerinku ružové víno z bobuľového Cabernetu asi tak ľahko neuvidíme.