MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2005, Vitis Pezinok.

Aj napriek menu, aké si tento výrobca urobil u značnej časti vinárskej verejnosti, v mojich testoch sa mu celkom darí. V minulom ročníku to bol Tramín červený, výber z hrozna, Feteasca regala, neskorý zber,či kabinetná Pálava. Veľmi príjemným prekvapením boli aj mladé vína 2005 najmä kupáž Irsaj Oliver a Feteasca regala. Vitis Pezinok má široký sortiment. Aby som sa vyhol prechutnávaniu nespočetných vzoriek, požiadal som výrobcu o výber podľa vlastného uváženia. No a takto vyzerajú ich vína ročníka 2005.



Rulandské šedé, výber z hrozna, 2005.

Farba vína reduktívna.
Vo vôni je víno síce čisté, ale jeho intenzita je spočiatku nevýrazná. Víno je dosť studené a tak je potrebné nechať ho trochu ohriať. Po oteplení sa pekne otvorí a je možné nájsť reduktívnu, spočiatku jemnú kvetinovú vôňu fialiek, neskôr prechádzajúcu až do hrozienok. Už podľa vône je cítiť vysoký prívlastok. Pri ešte vyššej teplote sa uvoľňujú aromatické látky, ktoré pripomínajú biele korenie rovnaké ako ho poznáme z tramínov.
Víno je plné, rozhodne nie suché, jemne korenisté, trochu bieleho korenia. Kyselina je príjemná, harmonická, nie je jej veľa, ale zbytkovému cukru vytvára ideálneho partnera. Dochuť je čistá, práve v znamení toho bieleho korenia. Ak víno pijete viac oteplené v dochuti sa prejavuje aj alkohol. Pôsobí trochu ohnivo. Nemám k dispozícii analytiku, ale alkoholu hádam 12,5-13%. Rulandské šedé je odroda vína, ktorá potrebuje nejaký ten mesiac, možno aj rok na dosiahnutie ideálnej vyzretosti.
Osobne sa mi veľmi páči, mám však pocit, že ak sa bude pri odbornej degustácii podávať studené veľa bodov nedostane. Ak som ho bodoval pri pre víno ideálnej teplote vyšlo mi 86 a 89 bodov(používam dve rôzne tabuľky). Toto bodové ohodnotenie plne zodpovedá kvalite vína. Možno by som sa priklonil aj k tej 89. Najmä ak by som mal hodnotiť aj potenciál vína.

P.S. Medzi napísaním a uverejnením recenzie prebehla výstava Vino Tirnavia 2006, kde víno dostalo tesne pod 80 bodov. S istotou si dovolím tvrdiť, že „vďaka“ nízkej teplote. Ak mu doprajete trochu času a pohráte sa s ním, určite sa vám odmení.

Chardonnay, výber z hrozna, 2005

Farba reduktívna, intenzita na úrovni moderného vína.
Vôňa, rovnako ako pri predchádzajúcom produkte potrebuje trochu ohriať na uvoľnenie a otvorenie. Aromatický profil jasne prezrádza Chardonnay, pôsobí teplo a medovo. Ak mam určiť o aký typ Chardonnay ide, tak by som ho charakterizoval ako banánovo, citrusovo ovocný, s dôrazom na banán, presnejšie nezrelý banán. No stále je nad tým všetkým med. Medom to začína a medom to končí.
V ústach sa okamžite prejavuje plnosť, cukor, med, pre niekoho možno trochu karamelu a stále je to celé podfarbené medom. Odrodová chuť banánového Chardonnay, vystupuje vždy pri odoznievaní toho medu. V dochuti vystúpi kyselinka. Cele je to také teplé a prijemné. Aj napriek tomu že Chardonnay nie je moja šálka kávy, musím uznať že toto je bomba. Potenciál tohto vina môžem odhadovať v rozmedzí zopár rokov. Jedno z najlepších Chardonnay ročníka 2005, možno najlepšie.

V tomto prípade som trafil do čierneho ja, aj degustačné komisie. Víno dostalo na Vino Tirnavia zlatú medailu a automaticky tak postúpilo do Salónu vín.

Rulandské modré, neskorý zber, 2005

Farba vína je vzhľadom na odrodu dosatočne intenzívna. Rubínovo červený odtieň, okraj vína na menisku je ružový, čo plne mladému vínu. Vôňa vína je korenistá, možno identifikovať vôňu maku, alebo lepšie povedané makovíc. Chuť je zemitá, ale čistá s jemnými tanínmi a postupne silnejúcou kyselinkou. V dochuti je cítiť mak a červené bobuľové ovocie. Víno je ešte príliš mladé. Čisté ovocné tóny dávajú tušiť značný potenciál vína. Rulandské modré potrebuje dlhší čas na dosiahnutie ideálnej zrelosti aj v porovnaní s inými červenými vínami. Zemitosť v chuti je čiastočne spôsobená tanínmi, ktoré časom spolymerizujú a zjemnejú a zosladnú. Víno má všetky predpoklady na archiváciu. Dostatok kyselín a dostatok ideálne štruktúrovaných tanínov zabezpečia tomuto vínu dlhú životnosť. Rulandské modré je odroda ktorú inak poznáme doma a inak ju vníma svet. Pri súčasnej naháňačke za kabernetmi je tak trochu v úzadí. Ak ju na má niektorý výrobca v ponuke, snaží sa dosiahnuť intenzitu farby podľa možnosti až na úrovni Alibernetu. To však v Rulandskom modrom nemá čo hľadať. Moje prvé zoznámenie s Francúzskymi vínami (to veľké „F“ je zámer) boli vína Bordeaux. Bol som očarený a fascinovaný zároveň. Veľké Bordeaux kategórie Premier alebo Deuxieme cru, musí zanechať silný dojem v každom. Trvalo nejaký čas kým som sa dostal k naozaj špičkovým burgundom. Môj prvý pohár bol naozaj sklamaním. Až z ďalšími pohármi som mu prišiel na chuť. Je to protipól vín z Bordeaux. Sú jemné, ale plné a krásne, dá sa s nimi hrať a objavovať ich jemné odtiene. Dnes už viem oceniť dobré Rulandské modré. To z Vitisu je ešte v plienkach. Nemôžem povedať že k dnešnému dňu by to bolo výnimočné víno. Ale jedného dňa určite bude. Ak sa toho dočká.