MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Z domova > 

Mrazivé trápenie a superľadové víno.

Mrazivé trápenie a superľadové víno.

Všetky správy o ročníku 2010 boli prinajlepšom veľmi rozpačité. Ľadovec, dážď, málo slnka, choroby, chýbali už len kobylky a premena vína na vodu, aby skaza bola dokonaná. Vinice ktoré boli uchránené pred týmito ranami by sa snáď dali spočítať na prstoch. Jednou z takých viníc je aj Malobábska hora, ktorá patrí spoločnosti VINIDI. Hrozno bolo v takej kondícii, že si mohlo počkať až na prvý poriadny mráz. A ten mráz bol naozaj riadny.

V ten deň(05. decembra) začínali s oberačkou ráno o 5:00 hod. Víkend som trávil v Modre, ráno som si privstal a vyrazil na cestu. Zamrznutá ručná brzda a rozžeravený brzdový kotúč však moju cestu ukončili už po necelých dvoch kilometroch. Teplomer ukazoval -19 °C. Napriek mrazom a skrehnutým prstom mám oberačku ľadového rád. Je pri tom taká zvláštna atmosféra. V ten deň som mal proste smolu a mrzelo ma to o to viac, že mráz bol naozaj tuhý.  V takomto mraze sa robia úžasné fotky. Ešte že nejaké urobil Roman Holec.

Na fotkách je vidno a kom neuveriteľne dobrom zdravotnom stave bolo hrozno. Vo VINIDI mali šťastie, vinice nezasiahol ľadovec a čo sa týka infekčného tlaku, dokázali hrozno udržať bez chorôb. Navyše v rámci dosiahnutia čo najvyššej kvality znižujú úrodu odstraňovaním časti strapcov, takže ak aj bol niektorý strapec hrozna napadnutý, bol automaticky odstránený.

Ani neviem prečo ale automaticky som predpokladal, že na ľadové víno nechali odrodu Veltlínske zelené ktorého je v ich výsadbe najviac. Mýlil som sa. O pár mesiacov ochutnáme ľadové víno odrody Chardonnay. Oficiálne nameraná teplota dosiahla -14 °C, celkovo obrali 1160 kg hrozna, z ktorého vylisovali 260 litrov muštu. Cukornatosť dosiahla hodnotu 41 °NM, čo je veľmi vysoká hodnota. Zákon požaduje 27°NM(čo je trochu málo), najčastejšie má ľadové víno cukornatosť okolo 31-33 °NM. Malobábska hora patrí k najlepším polohám a dodáva vínu vysokú mineralitu. Takáto kombinácia môže byť úžasná. Priznám sa že už sa neviem dočkať kedy víno ochutnám. Podľa slov Romana Holeca je už v mušte cítiť nádherná a čistá hrozienková chuť.

 

ladove01 ladove02 ladove05


ladove03 ladove04


Fografie uverejnené so súhlasom Romana Holeca.

Zaujímali by ma vaše názory na ľadové víno. Chceli by ste sa zúčastniť oberačky ľadového vína? Pre jedného z diskutujúcich máme pripravené ročné predplatné časopisu VINOTÉKA.