MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.
09
marec
2023

Vitis Aurea Modra 2023

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXII. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2023
.
24
marec
2023

Verejná degustácia vín XXII. ročníka VA Modra 2023

24.3.2023 o 16:00h Slávnostné odovzdávanie ocenení
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
22
apríl
2023

Víno Bojnice 2023

„VÍNO BOJNICE 2023“ je dvadsiatytretí ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2023.

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Mladí somelieri sa opäť stretli na Vitis Trophée Junior

Mladí somelieri sa opäť stretli na Vitis Trophée Junior

Mladí somelieri si opäť po roku zmerali sily na majstrovstvách Slovenska Vitis Trophée Junior 2017. Dejiskom už štvrtého ročníka obľúbenej súťaže bol Liptovský Mikuláš, kde sa 6. apríla stretlo celkovo 22 súťažiacich z 11 slovenských škôl. Okrem teoretických vedomostí museli odbornú porotu presvedčiť aj v náročnej praktickej skúške. Víťazkou sa napokon stala Miriama Havettová zo strednej odbornej školy v Nových Zámkoch.

Teoretická aj praktická skúška

Organizátorov opäť potešil záujem škôl aj študentov o tradičnú súťaž. V priestoroch Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši sa stretlo dvadsaťdva mladých ľudí – študentov, pracovníkov v gastronómii a somelierov do 21 rokov, kde pred odbornou porotou obhajovali svoje vedomosti a skúsenosti. To, že nejde o jednoduchú záľubu, dokazuje aj náročný proces, ktorý museli na Vitis Trophée Junior absolvovať. Každý súťažiaci prešiel teroretickou časťou zloženou z otázok z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku aj vo svete, gastronómie a somelierstva. Následná praktická časť preverila mladých súťažiacich v schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína.

 

Hodnotila odborná porota

Pre budúcich somelierov to bolo o to ťažšie, že boli pod neustálym drobnohľadom skutočných odborníkov. Predsedníčkou bola hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD, ktorej učarovali vedomosti šikovných mladých ľudí. „Pre výrobcov je dobrou správou, že na Slovensku vyrastá generácia, ktorá má záujem o kariéru someliera. Na trh prinášame špičkovú kvalitu výrobkov, no somelieri dávajú našim výrobkom dušu. Povzbudilo ma, že stredoškoláci majú výborné znalosti, ktoré vedia aj prakticky prezentovať,“ zhodnotila. Odbornú komisiu tvorili aj Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR, Juraj Kordiak, somelier spoločnosti Hubert J.E. a technológ spoločnosti Hubert J.E., Ing. Juraj Slováček.

 

Uspeli študenti z Nových Zámkov

Z oboch častí súťaže vyšli najlepší somelieri, ktorí zabojovali o víťazstvo v trojčlennom finále. Prvé miesto sa nakoniec ušlo Miriame Havettovej zo strednej školy v Nových Zámkoch. Pomyselné žezlo prebrala po víťazke predchádzajúcich troch ročníkov Karin Kovácsovej. „Som rada, že energia a čas, ktorú som venovala do prípravy na súťaž, priniesli takýto skvelý výsledok. Posúva ma to vpred a už teraz sa teším, ako sa naučím ešte viac o práci s vínom. Chcem sa tomu venovať aj po skončení školy,“ prezradila mladá somelierka.

Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkov boduje v odbornom vzdelávaní už niekoľko rokov. Na Vitis Trophée Junior 2017 si okrem prvého miesta odniesla aj ocenenie za druhú priečku, o čo sa postaral študent Miroslav Szabó. Najlepšiu trojicu mladých somelierov uzavrela Patrícia Bačová zo Spojenej školy Modrý Kameň.