MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Z domova > 

Mladé vína U Richtára, V. ročník.

Mladé vína U Richtára, V. ročník.

Tak trochu jubilejný V. ročník prehliadky mladých vín sa konal 9. februára vo vinohradníckom dome U Richtára v Modre. Zúčastnil som sa na ostatných troch, či štyroch ročníkoch Mladých vín U Richtára. Pôvodne som chcel napísať, že úroveň podujatia neustále stúpa, ale to by tak celkom nebola pravda. Po organizačnej stránke to zvládajú dievčatá z MVC na výbornú a zlepšovať na tomto type podujatia ani nie je už veľmi čo. Skôr je pravdepodobné, že podujatie čoskoro vyrastie z kapacitných možností starého vinohradníckeho domu. Musím ale vyzdvihnúť úroveň ponúkaných vín. Kým pred pár rokmi sa dala nájsť ukážková sirka, vína z neodkalených muštov, naoxidované mladé vína, víno z nezdravého suda, či iné ukážky toho ako sa to nemá robiť, dnes to už na šťastie neplatí.

richtar02
Milovníci vína Marin Belan s Mirkou Ščepánovou a Martin Pomfy.
Objavujú sa stále noví vinári, pre ktorých sú prvky vinárskej moderny už samozrejmosťou. Po dedoch a otcoch preberajú kľúče od pivníc ich synovia a na vínach to vidieť. V Modre sa predstavilo 17 vinárov, každý s minimálne piatimi vzorkami vína ročníka 2007.

Prvým vinárom, ktorého vína som ochutnal bol Milan Skovajsa. Doteraz si pamätám jeho minuloročné Chardonnay. Tohtoročné je svieže, minerálne víno s peknou kyselinou, ale aromatika má iný charakter ako vlani. V rovnakom duchu boli urobené aj Rulandské biele a Veltlínske zelené. U Hacaja, okrem tradičných bubliniek, bol na ochutnanie voňavý Rizling rýnsky, mandľové Veltlínske zelené, svieže rosé(Svätovavrinecké) a polosladký Sauvignon. Pani Hutterová z Kráľovej ma ponúkla vínom, ktoré sa dnes už hľadá ťažko. Silvánske červené. Možno je to zbytočné no pre
richtar03
Spokojný Juraj Slováček.
istotu uvediem, že ide o biele víno, pre ktoré platí presne to čo pre Tramín červený. Hrozno je síce červené, ale víno je biele. Dvojicu Pavelka – Sobolič zastupoval Milan Sobolič. Rizling vlašský, Rizling rýnsky a Rulandské biele. Moderné, aromatické vína na profesionálnej úrovni. Od VPS najviac očakávam pri červených vínach, ale tie som si nechával na neskôr a už som sa k nim nevrátil. Značku Víno Modra tradične reprezentoval Roman Ďurmek. Odporučil mi ochutnať Rizling rýnsky, neskorý zber a mal pravdu. S Rizlingom rýnskym to vedia, stačí spomenúť Rizling rýnsky 2002, šampióna z Ľubľane. Andrej Kraus je podpísaný pod značkou Víno Ludvik. Citrusovo-muškátový Műller Thurgau, banánový Rizling vlašský, kvetinkový Rizling rýnsky a ťažšie arómy exotického ovocia Chardonnay, chutili naozaj skvele. Roman Janoušek síce neprišiel, ale jeho vína reprezentovala nepochybne krajšia slečna ako je Roman. Rizling vlašský, Chardonnay a Veltlínske zelené si viete predstaviť. Mladé, svieže, voňavučké vína. Zaujal ma Merlot rouge, ktorý bol ružovým vínom. Nádherné ovocné médium, hladučké a plné. Juraj Košťál z Vinkovy zaujal trojicou „ružových“ vín.
richtar04
Jožko Ružek s fľašou Neronetu.

Rulandské modré biele, Rulandské modré rosé a Cabernet Sauvignon rosé. Slovo „ružových“ je v úvodzovkách preto, že jedno z nich ani svojim pomenovaním ani vzhľadom celkom termínu „ružové“ nezodpovedá. Rulandské modré, biele, je trochu nelogické označenie a správnejšie by bolo podľa môjho názoru, uviesť názov klaret ale zodpovedá vzhľadu vína. Francúzi označujú tieto vína blanc de noir. Biele z čierneho, ale stretol som sa s nimi iba pri sektoch. Víno je veľmi jemné a elegantné a po jeho ochutnaní pochopíte prečo túto technológiu využívajú pri výrobe sektov. Rulandské modré rosé bolo farebnejším bratom predchádzajúceho vína. A tak ako bolo sýtejšie vo farbe, bolo výraznejšie aj v aromatike. Ružový Cabernet Sauvignon bol tiež zaujímavý. Či sa mu podarí zopakovať minuloročné úspechy ukážu už najbližšie vinárske súťaže. Svoje putovanie som ukončil u Jožka Ružeka z Modry - Kráľovej. Pekný Veltlín, ale ešte krajší Rizling rýnsky dopĺňali uhľovo tmavé vína Neronet a Dunaj.

 
richtar05
No čo poviete. Dali by ste si víno od Janouška?
Na jeden deň bolo ochutnávania tak akurát. Zameral som sa na moju obľúbenú odrodu Rizling rýnsky. Podľa toho čo som mal možnosť ochutnať , usudzujem, že rizlingy ročníka 2007 budú pekné vína.

Návštevníci podujatia vyplnením hlasovacích lístkov volili najlepšie víno. Víťazom sa stal Muškát moravský od Jožka Kmeťa z Modry. O druhé miesto sa delili Irsaj Oliver od Juraja Štiglica(Modra Kráľová), Rulandské biele, Bočko Šenkvice a Cabernet Sauvignon rosé, Dubovský Grančič(Svätý Jur). Tretie miesto patrí dvom vínam, Pesecká leánka František Pajer(Svätý Jur) a Rizling rýnsky Víno Ludvik Modra.

richtar06
K dobrému obedu, dobré víno(v tom pohári je Devín od Pomfyho).
Keď mi Jarka Dudová z MVC telefonicky diktovala výsledky, zistil som že sa mi úspešne darilo vyhnúť sa takmer všetkým víťazným vínam. Napriek tomu som s úrovňou podujatia, a najmä s kvalitou vín ktoré som si vybral na ochutnanie spokojný. Voňavkám som sa vyhýbal zámerne. Vína ročníka 2007 boli technologicky zvládnuté na úrovni(nenašiel som jediné vadné víno!). Neviem čím to je, ale zaregistroval som trend nechávať vo víne o málo viac ako obligátne 4 gramy cukru. Z tohto pohľadu hodnotím ročník 2007 ako veľmi vydarený, aj keď mohutnosť, štruktúru, aromatickú hĺbku a komplexnosť ročníka 2006 nedosahuje.

tv