MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
30
júl
2022

Othello - Požitavský festival vína

Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Metódy analýzy vína

Metódy analýzy vína

Víno sa dá vyrobiť desiatkami najrôznejších spôsobov a technológií. Rozhodnutie ktorý spôsob výroby vína zvoliť je vždy na enológovi, no od jeho rozhodnutia závisí či bude víno na trhu úspešné. Enológ musí v plnej miere využije potenciál hrozna, ale aby sa mohol správne rozhodnúť musí poznať analytické hodnoty muštu a neskôr vína. Moderná enológia sa už neuspokojí iba so stanovením voľného oxidu siričitého a to predovšetkým ak je výsledok k dispozícii až o niekoľko hodín, či dokonca dní. Dnes už môžeme povedať, že staré, až historické postupy ktoré predpokladali istý stupeň chemických znalostí sa darí nahrádzať prístrojmi ktorých obsluha nevyžaduje tak hlboké znalosti a ktorých výstupy sú k dispozícii prakticky okamžite.

Pred vinármi však vyvstal ďalší problém. Ktorú metódu použiť, aká je jej spoľahlivosť, presnosť a v neposlednom rade aj aká je cena samotného prístroja a následne cena jedného merania.


Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky so sídlom v Rovinke, pripravuje kurz Metódy analýzy vína .

V dňoch 22.-23.4. 2015, v priestoroch VUVV Rovinka, prebehne kurz, kde sa vinári, enológovia, či pivničný majstri budú môcť zoznámiť s najrôznejšími akreditovanými i orientačnými metódami stanovenia jednotlivých analytických parametrov vína. 

labak_01


Úvodnou témou seminára bude predstavenie v súčasnosti platných metód analýzy vína, ich náročnosť a cena.


Budúcnosť analytiky a najnovšie trendy, podľa Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno
Veľmi dôležitým faktorom ovplyvňujúcim presnosť analýzy je samotný odber vzoriek a ich uskladnenie.
Lektorom úvodných tém je Ing. Jaroslava Kaňuchová Pátková, PhD.


Mikrobiológia vína v praxi, je názov ďalšej z tém, v ktorej lektorka, Ing. Eva Máleková, poukáže na vplyv prebiehajúcich biologických procesov a možnosť ovplyvnenia analýzy vína.


Jednou z najzaujímavejších tém bude prednáška: Využitie prístrojov aj na inú ako základnú analytiku vína. Pomocou moderných analytických metód sa dajú odhaliť aj choroby a chyby vína, dajú sa stanoviť zdraviu prospešné látky, ale aj vitamíny či minerálne prvky.
Lektorom bude Ing. Jana Lakatošová


V zmysle hesla lepšie je raz vidieť ako sto krát počuť, pripravili lektori kurzu praktické cvičenia, na ktorých si účastníci kurzu budú môcť vyskúšať konkrétne prístroje na merania a analýzy jednotlivých parametrov vína na rôznych prístrojoch a rôznymi metódami.


Praktické cvičenia, merania a analýzy budú rozdelené do troch častí, pričom časť č. 1. Bude prebiehať prvý deň poobede a ďalšie časti, 2. a 3. budú prebiehať nasledujúci deň.


fondy_03


fondy_02

fondy_01


Projekt 160NR0800241