MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Z domova > 

Má zmysel pripomínať parížskeho šampióna?

Má zmysel pripomínať parížskeho šampióna?

Mišo Kuropka: Prepáčte za názor, ale trošku Vám to tu skĺzava do Sedlákovského klišé, MS 2009 Champion !?! Preboha zas! Už koľký krát! Viete definovať v čom bol ten MS09 tak výnimočný? A náhodou tak ten MS štandard od toho roku 2009 tak trošku nezosladol?

reakcia na diskusný príspevok pod článkom Šampión NSV 2017, ružové suché vína 


Opäť som sa rozhodol na diskusný príspevok Miša Kuropku reagovať formou samostatného článku. K Sedlákovi sa obšírnejšie vyjadrovať nebudem. Je síce pravda, že mnohé jeho vyjadrenia nie sú realitou nijako zaťažené, ale....
Snaží sa písať s entuziazmom, možno je naozaj presvedčený, že zopár zlatých medailí z Vinalies posadilo na zadok celý svet a kvalitou vín sú Taliani a Španieli ďaleko, ďaleko za nami. Je to jeho chyba? Nemyslím. Má informácie od ľudí, ktorých považuje za relevantných a verí im. Od novinára jeho zamerania nemožno očakávať, že bude ovládať túto problematiku do hĺbky, nehovoriac o tom, že stále je neporovnateľne lepší ako mnohé mladé novinárky, ktoré zo dňa na deň začnú písať o víne. 
To, že niektorí vinári ho prezývajú Mrva news, to je už otázka skôr na pána Sedláka.


V čom bol Cabernet Sauvignon rosé 2009, Mrva & Stanko výnimočný?

Nuž aj keby to bolo hneď najpriemernejšie slovenské rosé, výnimočné bolo už len tým, že získalo titul šampióna v Paríži. Nech už reálne postavenie parížskeho Vinalies akékoľvek, u nás je verejnosti táto súťaž prezentovaná ako vinársky Olymp. To víno však ani zďaleka nebolo priemerné. Z môjho pohľadu sa história jeho úspechu začala písať v roku, či lepšie povedané v ročníku 2005. Vtedy Mrva & Stanko vyrobili prvé rosé z odrody Cabernet Sauvignon v ktorom sa prejavovali typické sauvignonové arómy. Bol to pre mňa úplne nový, nečakaný, ale zároveň úžasný vnem. Len tak mimochodom, bolo to prvé slovenské rosé, ktoré chytilo zlato na Concours Mondial du Bruxelles 2006. Ďalšie tri ročníky, som tento vnem nenašiel v žiadnom rosé, až prišiel ročník 2009, kedy sa aróma listov čiernych ríbezlí v Mrvovom Cabernet Sauvignon rosé objavila opäť. V tomto ročníku však takých vín bolo už viac. Vlado Mrva odviedol skvelú prácu a víno pôsobilo krásne šťavnato a harmonicky a to dokonca až tak, že ohúrilo porotcov Vinalies. Nemám k dispozícii analytiku a senzorická pamäť ma môže zrádzať, ale mám pocit, že v 2009 bolo o poznanie viac cukru v porovnaní s ročníkom 2005.


Úspech tohto vína bol významný z viacerých hľadísk. Ak by som napísal, že svet sa dozvedel kde leží Slovensko a aké fantastické vína tu robíme, to by som naozaj skĺzol k Sedlákovi. Napriek tomu sa aspoň trošku Mrva & Stanko a s nimi aj Slovensko v zahraničí zviditeľnili.


Druhým, oveľa významnejším efektom bola mediálna pozornosť slovenských médií a  doslova ošiaľ, ktorý úspech vyvolal u nás doma a zvýšený záujem bežných ľudí o víno. Samozrejme na prvom mieste sa zaslúžená pozornosť ušla značke Mrva & Stanko, ale každá komunikácia vína je pozitívna pre všetkých vinárov. A myslím naozaj všetkých, bez ohľadu na štýl vína.


Tretím efektom bolo ukázanie smeru. Slovensko môže byť naozaj pre svet zaujímavé s takýmto štýlom rosé, ktorý je veľmi ľúbivý, svieži a aj originálny. Od roku 2009 sa vína tohto štýlu objavujú pomerne často, takže dnes už to nie je taká vzácnosť. Aktuálne ma uchvátila Frankovka modrá rosé v podaní Jara Žáka. Nanešťastie nemáme autoritu, ktorá by jedinečnosť tohto štýlu vína dokázala pretaviť do definovania špecifikácie a následného skutočného D.S.C., nemáme zdroje, ktoré by pomohli na vedecko - výskumnej úrovni definovať podmienky výroby takéhoto vína v našich podmienkach, nie som si istý, či si samotní vinári uvedomujú nutnosť podriadiť sa definovanému štýlu, či majú ochotu sa niečo nové učiť. Keď toto všetko jedného dňa budeme mať zvládnuté, tak príde na rad marketing a o ňom je škoda vôbec začať hovoriť.


Moja odpoveď na otázku či bol Cabernet Sauvignon rosé 2009, Mrva & Stanko výnimočný znie, rozhodne áno. Viem že to vyznie pateticky, ale možno stačilo málo a tento úspech by sa stal míľnikom, ktorým sa začala svetová sláva slovenských ružových vín. Problém je len v tom, že nezačala a keď sa nerozhýbeme tak ani nezačne, pretože tento štýl, ktorý bol pre nás jedinečný, začali objavovať aj na Morave(Cabernet Morávia) a dokonca v Štajersku(Wildbacher). Ak sa toho marketingovo chytí rakúske AWMB, prípadne český Vinařský fond, budeme sa zbytočne snažiť vysvetľovať, že my sme boli prví.  


A náhodou tak ten MS štandard od toho roku 2009 tak trošku nezosladol?
Neviem či je to vôbec myslené ako otázka. Samozrejme, že zosladol a tento z môjho pohľadu negatívny trend sa rozšíril spoza rieky Moravy ako požiar medzi väčšinu vinárov. Nejdem teraz rozoberať prečo je to tak a prečo je to z môjho pohľadu negatívom. Touto témou sa zaoberám už dlhšie a pripravujem samostatný článok v ktorom sa budem problematike venovať.