Má zmysel pripomínať parížskeho šampióna?
Mišo Kuropka: Prepáčte za názor, ale trošku Vám to tu skĺzava do Sedlákovského klišé, MS 2009 Champion !?! Preboha zas! Už koľký krát! Viete definovať v čom bol ten MS09 tak výnimočný? A náhodou tak ten MS štandard od toho roku 2009 tak trošku nezosladol?
reakcia na diskusný príspevok pod článkom Šampión NSV 2017, ružové suché vína
Opäť som sa rozhodol na diskusný príspevok Miša Kuropku reagovať formou samostatného článku. K Sedlákovi sa obšírnejšie vyjadrovať nebudem. Je síce pravda, že mnohé jeho vyjadrenia nie sú realitou nijako zaťažené, ale....
Snaží sa písať s entuziazmom, možno je naozaj presvedčený, že zopár zlatých medailí z Vinalies posadilo na zadok celý svet a kvalitou vín sú Taliani a Španieli ďaleko, ďaleko za nami. Je to jeho chyba? Nemyslím. Má informácie od ľudí, ktorých považuje za relevantných a verí im. Od novinára jeho zamerania nemožno očakávať, že bude ovládať túto problematiku do hĺbky, nehovoriac o tom, že stále je neporovnateľne lepší ako mnohé mladé novinárky, ktoré zo dňa na deň začnú písať o víne.
To, že niektorí vinári ho prezývajú Mrva news, to je už otázka skôr na pána Sedláka.
V čom bol Cabernet Sauvignon rosé 2009, Mrva & Stanko výnimočný?
Nuž aj keby to bolo hneď najpriemernejšie slovenské rosé, výnimočné bolo už len tým, že získalo titul šampióna v Paríži. Nech už reálne postavenie parížskeho Vinalies akékoľvek, u nás je verejnosti táto súťaž prezentovaná ako vinársky Olymp. To víno však ani zďaleka nebolo priemerné. Z môjho pohľadu sa história jeho úspechu začala písať v roku, či lepšie povedané v ročníku 2005. Vtedy Mrva & Stanko vyrobili prvé rosé z odrody Cabernet Sauvignon v ktorom sa prejavovali typické sauvignonové arómy. Bol to pre mňa úplne nový, nečakaný, ale zároveň úžasný vnem. Len tak mimochodom, bolo to prvé slovenské rosé, ktoré chytilo zlato na Concours Mondial du Bruxelles 2006. Ďalšie tri ročníky, som tento vnem nenašiel v žiadnom rosé, až prišiel ročník 2009, kedy sa aróma listov čiernych ríbezlí v Mrvovom Cabernet Sauvignon rosé objavila opäť. V tomto ročníku však takých vín bolo už viac. Vlado Mrva odviedol skvelú prácu a víno pôsobilo krásne šťavnato a harmonicky a to dokonca až tak, že ohúrilo porotcov Vinalies. Nemám k dispozícii analytiku a senzorická pamäť ma môže zrádzať, ale mám pocit, že v 2009 bolo o poznanie viac cukru v porovnaní s ročníkom 2005.
Úspech tohto vína bol významný z viacerých hľadísk. Ak by som napísal, že svet sa dozvedel kde leží Slovensko a aké fantastické vína tu robíme, to by som naozaj skĺzol k Sedlákovi. Napriek tomu sa aspoň trošku Mrva & Stanko a s nimi aj Slovensko v zahraničí zviditeľnili.
Druhým, oveľa významnejším efektom bola mediálna pozornosť slovenských médií a doslova ošiaľ, ktorý úspech vyvolal u nás doma a zvýšený záujem bežných ľudí o víno. Samozrejme na prvom mieste sa zaslúžená pozornosť ušla značke Mrva & Stanko, ale každá komunikácia vína je pozitívna pre všetkých vinárov. A myslím naozaj všetkých, bez ohľadu na štýl vína.
Tretím efektom bolo ukázanie smeru. Slovensko môže byť naozaj pre svet zaujímavé s takýmto štýlom rosé, ktorý je veľmi ľúbivý, svieži a aj originálny. Od roku 2009 sa vína tohto štýlu objavujú pomerne často, takže dnes už to nie je taká vzácnosť. Aktuálne ma uchvátila Frankovka modrá rosé v podaní Jara Žáka. Nanešťastie nemáme autoritu, ktorá by jedinečnosť tohto štýlu vína dokázala pretaviť do definovania špecifikácie a následného skutočného D.S.C., nemáme zdroje, ktoré by pomohli na vedecko - výskumnej úrovni definovať podmienky výroby takéhoto vína v našich podmienkach, nie som si istý, či si samotní vinári uvedomujú nutnosť podriadiť sa definovanému štýlu, či majú ochotu sa niečo nové učiť. Keď toto všetko jedného dňa budeme mať zvládnuté, tak príde na rad marketing a o ňom je škoda vôbec začať hovoriť.
Moja odpoveď na otázku či bol Cabernet Sauvignon rosé 2009, Mrva & Stanko výnimočný znie, rozhodne áno. Viem že to vyznie pateticky, ale možno stačilo málo a tento úspech by sa stal míľnikom, ktorým sa začala svetová sláva slovenských ružových vín. Problém je len v tom, že nezačala a keď sa nerozhýbeme tak ani nezačne, pretože tento štýl, ktorý bol pre nás jedinečný, začali objavovať aj na Morave(Cabernet Morávia) a dokonca v Štajersku(Wildbacher). Ak sa toho marketingovo chytí rakúske AWMB, prípadne český Vinařský fond, budeme sa zbytočne snažiť vysvetľovať, že my sme boli prví.
A náhodou tak ten MS štandard od toho roku 2009 tak trošku nezosladol?
Neviem či je to vôbec myslené ako otázka. Samozrejme, že zosladol a tento z môjho pohľadu negatívny trend sa rozšíril spoza rieky Moravy ako požiar medzi väčšinu vinárov. Nejdem teraz rozoberať prečo je to tak a prečo je to z môjho pohľadu negatívom. Touto témou sa zaoberám už dlhšie a pripravujem samostatný článok v ktorom sa budem problematike venovať.