Ludvikove mladé vína.
Upršaný piatkový podvečer, prakticky ľudoprázdna Modra. Degustácie kam prídu dvaja ľudia pôsobia smutne . S malou dušičkou preto otváram dvere na pivnici reštaurácie U Ludvika. Akonáhle nazriem dnu, okamžite sa na mňa prenesie dobrá nálada. Pivnica je plná ľudí, v krbe praská oheň. Značka Víno Ludvik sa za posledné roky postupne prepracovala medzi slovenskú elitu, pričom si zachovala nezameniteľný rukopis. Kedy ak nie teraz, týmto heslom sa riadili pri výrobe vín ročníka 2006. Nulašesťky boli všetky so zvyškovým cukrom. V ich prípade to však nebolo čaro nechceného, ale zámer, ktorý sa vydaril nad očakávanie. Ročník 2007 bol iný. Rád som prijal pozvanie na degustáciu vín. Zámerne neuvádzam mladých, pretože čo-to sme prechutnali aj z najlepších dvetisícšestiek. Ani popri nich sa však mladé vína nestratili.
Po zvítaní sa s Ludvikom Žofiakom a Oľgou Bejdákovou som si vzal pohárik a šiel som ochutnať nejaké vínko. Degustácia logicky začínala vínom odrody Müller Thurgau. Ten bol však na opačnej strane stola a ja som na okamih zauvažoval či by nebolo lepšie ak by predsa len bolo prišlo menej ľudí. Ani som sa nestihol s krásne voňavým Müllerom pohrať keď dorazil milovník Ludvikových vín, Ady Hajdu. Chvíľku som počkal aby sme mohli ochutnávať spolu. Ady je nie len nenapodobniteľný živel, ale aj človek ktorý sa vínu venuje a rozumie mu, aj keď to na prvý pohľad nevidno. Tak sme spolu prešli Rizling vlašský, broskyňový Sauvignon, kvetinkový Rizling Rýnsky, orieškové Chardonnay, Svätovavrinecké, André, ale najviac sme sa pobavili pri Adyho poznámkach. Škoda, že niektoré jeho postrehy a poznámky nie sú publikovateľné.
Műller Thurgau 2007, akostné víno, polosuché, cukornatosť 21°NM, (Strekov)
Stredne intenzívna vôňa čistá a ovocná. Prevláda hruška, muškát a jablko. Chuť je citrusovo svieža, zvyškový cukor víno pekne vypĺňa a ideálne ladí s kyselinkou.
Veltlínske zelené 2007, neskorý zber, suché (Modra)
Výraznejšia a ťažšia, pekná aróma, v ktorej na pozadí ovocných aróm, v popredí dominuje mandľa. Chuť vína je typicky veltlínovsky korenistá(mám rád tento typ veltlínu) s mandľou, jablkom a vyzretou kyselinou. Veltlín je v kondícii už teraz, a predpokladám, že jeho životnosť bude tak aspoň 2-3 roky.
Rizling vlašský 2007, výber z hrozna, suché(Grinava)
Komplexná a trochu ťažšie charakterizovateľná vôňa v ktorej sa dajú nájsť ťažšie arómy tropického ovocia, banán, ale aj biskvit, či perník, čo mi trochu pripomína Chardonnay. Chuť je výrazná a svieža s tropickým ovocím a biskvitom. Vďaka ovocnej kyselíne je dochuť citrusová a prechádza až do grepových tónov.
Chardonnay 2007, výber z hrozna, 24,5 °NM, (Dubová).
Veľmi intenzívna vôňa prezretého hrozna odrody Chardonnay, žlté ovocie, prezretý banán, zelený banán, citrus, limetka a perník. Veľmi výrazné a expresívne víno pochádza z malokarpatskej oblasti. K tomuto vínu sa určite ešte vrátim.
Rizling rýnsky 2007, neskorý zber, 23 °NM, (obec Báb)
Fialka, kvitnúca lipa, jablko. Hlavné arómy možno charakterizovať ako kvetinko – lipovo ovocná vôňa s agátovým medom, ktorá dokáže prekonať aj predchádzajúce neprekonateľné Chardonnay. V chuti výrazné jablko podfarbené citrusmi. Výrazná a šťavnatá kyselinka je ušľachtilá. Veľmi dlhá dochuť po odoznení všetkých spomenutých aróm odhaľuje agátový med.
Cabernet Sauvignon, rosé 2007, polosuché. (Nové Zámky)
Svieža vôňa lesných jahôd a malín. Nevtieravá a uhladená, pritom nevšedne svieža. Sviežosť sa prejavuje aj v chuti a dochuti. Košík červeného lesného ovocia poznačil celé vyznenie vína. Osobitú pozornosť si zasluhuje najmä súzvuk cukru a kyselinky. Na etikete je uvedené polosuché. Deväť gramov cukru treba označiť ako polosuché. Cukor je však prekonaný neskutočnými 11 gramami živej ovocnej kyselinky. Vďaka tomuto partnerstvu víno pôsobí veľmi živo a najmä ako suché.
Prechutnali sme aj nejaké ďalšie vína. Najväčšími bombami boli bobuľový Cabernet Sauvignon 2006 a ľadové Veltlínske zelené 2006. Po týchto dvoch vínach sa už nič iné nedalo ochutnať, iba pri nich zostať.
tv
Műller Thurgau 2007, akostné víno, polosuché, cukornatosť 21°NM, (Strekov)
Stredne intenzívna vôňa čistá a ovocná. Prevláda hruška, muškát a jablko. Chuť je citrusovo svieža, zvyškový cukor víno pekne vypĺňa a ideálne ladí s kyselinkou.
Veltlínske zelené 2007, neskorý zber, suché (Modra)
Výraznejšia a ťažšia, pekná aróma, v ktorej na pozadí ovocných aróm, v popredí dominuje mandľa. Chuť vína je typicky veltlínovsky korenistá(mám rád tento typ veltlínu) s mandľou, jablkom a vyzretou kyselinou. Veltlín je v kondícii už teraz, a predpokladám, že jeho životnosť bude tak aspoň 2-3 roky.
Rizling vlašský 2007, výber z hrozna, suché(Grinava)
Komplexná a trochu ťažšie charakterizovateľná vôňa v ktorej sa dajú nájsť ťažšie arómy tropického ovocia, banán, ale aj biskvit, či perník, čo mi trochu pripomína Chardonnay. Chuť je výrazná a svieža s tropickým ovocím a biskvitom. Vďaka ovocnej kyselíne je dochuť citrusová a prechádza až do grepových tónov.
Chardonnay 2007, výber z hrozna, 24,5 °NM, (Dubová).
Veľmi intenzívna vôňa prezretého hrozna odrody Chardonnay, žlté ovocie, prezretý banán, zelený banán, citrus, limetka a perník. Veľmi výrazné a expresívne víno pochádza z malokarpatskej oblasti. K tomuto vínu sa určite ešte vrátim.
Rizling rýnsky 2007, neskorý zber, 23 °NM, (obec Báb)
Fialka, kvitnúca lipa, jablko. Hlavné arómy možno charakterizovať ako kvetinko – lipovo ovocná vôňa s agátovým medom, ktorá dokáže prekonať aj predchádzajúce neprekonateľné Chardonnay. V chuti výrazné jablko podfarbené citrusmi. Výrazná a šťavnatá kyselinka je ušľachtilá. Veľmi dlhá dochuť po odoznení všetkých spomenutých aróm odhaľuje agátový med.
Cabernet Sauvignon, rosé 2007, polosuché. (Nové Zámky)
Svieža vôňa lesných jahôd a malín. Nevtieravá a uhladená, pritom nevšedne svieža. Sviežosť sa prejavuje aj v chuti a dochuti. Košík červeného lesného ovocia poznačil celé vyznenie vína. Osobitú pozornosť si zasluhuje najmä súzvuk cukru a kyselinky. Na etikete je uvedené polosuché. Deväť gramov cukru treba označiť ako polosuché. Cukor je však prekonaný neskutočnými 11 gramami živej ovocnej kyselinky. Vďaka tomuto partnerstvu víno pôsobí veľmi živo a najmä ako suché.
Prechutnali sme aj nejaké ďalšie vína. Najväčšími bombami boli bobuľový Cabernet Sauvignon 2006 a ľadové Veltlínske zelené 2006. Po týchto dvoch vínach sa už nič iné nedalo ochutnať, iba pri nich zostať.
tv