MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Z domova > 

Ľadové víno je v kurze.

Ľadové víno je v kurze.

V závere uplynulého týždňa zasiahol Slovensko studený front a nočné a ranné teploty klesli dostatočne hlboko. Teplota nižšia ako -7 °C je totiž nevyhnutným predpokladom výroby ľadového vína. V tomto roku skúsilo svoje šťastie viacero vinárov. No iba v jednom vinárstve urobili 6(slovom šesť!) ľadových vín.

Do Topoľčianok som sa v tomto roku vybral kvôli ľadovému vínu už po druhýkrát. Doteraz mám v pamäti mráz, ktorý mi začiatkom januára zachádzal za nechty, pri fotení zberu ľadovej Frankovky. Ak si správne spomínam bolo vtedy -15 °C. V tomto prípade však príroda bola skúpejšia. Teplotné minimum dosiahlo hodnotu -8,1 °C a strapce boli síce zmrznuté, ale nebola na nich námraza vďaka ktorej v januári vznikli zaujímavé fotky.

Neviem ako to robia, ale v Topoľčiankach sa vinohradníkom darí udržať hrozno v perfektnom zdravotnom stave. Zmrznuté bobuľky hrozna sa v ústach vytvárali zvláštnu kombináciu chuti hrozna a chladu. Ako keď ochutnávate dreň. Na vylisovaný mušt som nečakal, ale zato som ochutnal mušt ľadového Alibernetu. Ako som sa neskôr dozvedel, Frankovka modrá dosiahla cukornatosť 33 °NM. Okrem Frankovky sa pod značkou Chateau Topoľčianky objaví ešte ďalších päť ľadových vín. Rizling vlašský z Nitrianskej VO dosiahol cukornatosť 34 °NM, ale zaujímavé budú určite ľadové vína z Južnoslovenskej VO. Rulandské šedé 29 °NM, Neronet 29 °NM, Alibernet 30°NM a Cabernet Sauvignon dokonca 31°NM.  
 
tv