MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
03
február
2023

Víno MOZA - Malé vinárstvo s veľkým potenciálom

Príďte sa o kvalite a jedinečnej chuti vína presvedčiť do Pivnice pod hradom a spolu s nami ochutnať vína z Klasova.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.
09
marec
2023

Vitis Aurea Modra 2023

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXII. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2023
.
24
marec
2023

Verejná degustácia vín XXII. ročníka VA Modra 2023

24.3.2023 o 16:00h Slávnostné odovzdávanie ocenení
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Ľadová Frankovka z Rače.

Ľadová Frankovka z Rače.

Výborný ročník 2006 bol prísľubom aj ľadových vín mimoriadnej kvality. Veľa vinárov, ktorí už majú s ľadovým vínom skúsenosti, nechalo hrozno na kĺčoch a čakalo na prvé slušné mrazy. Čakali, ale nedočkali sa. Začiatkom novembra síce niekde mrzlo, ale len tak propagačne. Na ľadové to nestačilo. Do Vianoc to vzdala väčšina vinárov a hrozno spracovali na bobuľové, hrozienkové, alebo cibébové výbery. Jeden či dvaja vinári vystihli mrazy medzi Vianocami a Silvestrom. V spoločnosti Villa vino Rača sa rozhodli čakať až do konca januára. A vyplatilo sa. Hrozno Frankovky modrej naberalo pomaly cukornatosť až do opadu listov. Cukor v hrozne sa ďalej zahusťoval aj vplyvom odparovania vody.
V piatok 26. januára bol deň "D".



Prílev studeného vzduchu bol avizovaný zopár dní popredu. V Rači sa pripravili a v piatok skoro ráno z hrozna posťahovali siete a začali oberať. V mrazivom, ale slnečnom dni teplota vo vinohrade dosahovala až -10 °C, čo je ešte o 3 stupne nižšia teplota ako požaduje zákon.

Oberanie ľadového hrozna je piplavá práca. Treba pracovať v rukaviciach, mráz zachádza až za nechty a s hroznom treba pracovať čo najšetrnejšie. Okamžite ako obrali dostatok prepraviek na naplnenie lisu, hrozno zaviezli na spracovanie. Zamrznuté hrozno púšťalo šťavu iba veľmi neochotne. Sprvu iba doslova po kvapkách. Až nakoniec nakvapkalo 200 litrov muštu. Nemohol som si nechať ujsť príležitosť ochutnať mušt. Koncentrovaná a sladká chuť frankovky bola očarujúca. Muštomer ukázal,... vlastne neukázal, pretože nestačila stupnica. Až po výmene muštomera sa dala odčítať hodnota 34 °NM, čo po teplotnej korekcii zodpovedá približne 32 °NM.

Ľadového zberu sa zúčastnili aj dvaja pracovníci ÚKSÚP-u. Premerali teplotu vzduchu vo vinohrade, teplotu hrozna v prepravke aj teplotu muštu po vylisovaní. Skontrolovali cukornatosť aj množstvo obratého hrozna. Škoda, že som si neodfotil široký úsmev Ing. Miloša Ševčíka, keď zaznela veta: „Osvedčujeme ľadový zber Frankovky modrej.“

A nám už iba zostáva, tešiť sa na ľadovú Frankovku, keď príde na trh najskôr niekedy o pol roka.

tv