MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023 - priebežné výsledky k 24.5.2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
13
jún
2023

GROW du Monde 2023

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne.
14
jún
2023

Víno SAV 2023

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.
23
jún
2023

Festival soutěžních vín - Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2023

Ochutnejte stovky vín z České republiky a Slovenska na unikátním festivalu uprostřed Brna. 23. června ožije Zelný trh tradicemi, kulturou a hlavně vínem. Vstup je zdarma, platíte jen tolik, kolik sami „odegustujete“.

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Koniec 2 putňových tokajských výberov.

Rokovania medzi Maďarskom a SR o tokajskej vinohradníckej oblasti priniesli slovenským vinárom právo na európskom trhu používať značku Tokaj, ale vyplynuli z nich aj povinnosti. Jednou z týchto povinností je ukončenie výroby dvojputňových výberov. Prechodné obdobie kedy je možné dopredať staré zásoby končí práve tento rok.




V rámci delenia tokajských vín(samorodné suché, samorodné sladké, 2 až 6 putňový výber, tokajská výberová esencia a tokajská esencia) ide o najnižšiu kategóriu tokajských výberov. Historická definícia rozdelenia tokajských vín na samorodné a výbery pomocou počtu putní a zberu hrozna, ustúpila analytickej chémii. Cibéby nemajú každý rok rovnakú kvalitu. Hrozno má vždy iný obsah cukru a kyselín a aj po narušení šupky hrozna botritídou nedôjde vždy k rovnakému stupňu vysušenia cibéb. Aj preto historická definícia počtu putní hovorí o 20 až 25 kg cibéb.

Vyhláška 232/2005 Z.z., definuje tzv. Prepočet cibéb na 100l vína. No rovnako definuje aj minimálny obsah zvyškového cukru, bezcukorný extrakt, alkohol a iné. Znamená to asi toľko, že ak vyrobíte tokajský výber z napr. 130 kg cibéb, ale víno nedosiahne obsah zvyškového(prírodného) cukru nad 150 gramov, alebo bezcukorný extrakt nad 40 g/l, víno nie je možné označiť ako šesť putňový výber. Je to nepochybne cesta ku kvalite. V duchu tohto prístupu sa zrušila kategória dvojputňových výberov. Pred zjednotením legislatívy s maďarskou stranou naše dvojputňové muselo obsahovať viac ako 30 gramov cukru(na liter). Maďari toto víno zvyknú označovať ako „Malý výber“. Oficiálne je však označené ako samorodné sladké. Hranica medzi suchým a sladkým vínom je 10 g/l. Podľa pôvodnej legislatívy malo samorodné sladké od 10 do 30 gramov cukru. Vypustením kategórie dvojputňového výberu sa rozsah zvyškového cukru pre samorodné sladké mení na 10 – 60 gramov. Čo, ako mi iste dáte za pravdu, je dosť široký rozsah.
Nechcem polemizovať o tom či je dobre, alebo zle, že došlo k vypusteniu dvojputňových výberov. Absolútnou prioritou každého vinára musí byť kvalita. Ľudia však akosi prirodzene uprednostňujú päť a šesť putňové výbery(ak to nemusia platiť). V poslednom čase som sa však stretol s dvojputňákmi ktoré sa mi páčili. Nepotrebujú vyzrievať tak dlhý čas ako šesť putňový výber. Ich stupeň oxidácie bol mierny a vína boli vyvážené, primárny Furmint bol podfarbený chlebovinkou a miernou oxidáciou. Rozhodne miernejšou, alebo lepšie povedané citlivejšou, ako pri vysokých putniach. Možno je to dané aj tým, že boli vyrábané neskôr a aj prístup vinárov sa pozvoľne mení. Na Slovensku zatiaľ hovoríme výlučne o oxidatívnom type tokajských vín. Už sa síce objavila jedna lastovička( 5 putňová dvetisícka od Macíkovcov), ale o reduktívnych slovenských tokajoch sa ešte hovoriť nedá.
Aj na VTP 2006 v kategórii tokajských vín získal titul šampióna dvojputňový výber.
Každý, kto si chce nechať v archíve nejakú tú fľašu dvojputňového výberu, má jednu z posledných možností (túto dnes už raritu) si kúpiť.



Príspevok:
Samotné dvojputňové z historického hľadiska Tokajské vinohradníctvo nepoznalo. Je to len výdobytok z éry Českoslovenka.
Ale je chválihodné že vináry na slovenskej strane budú mať jasno vo svojej produkcii.
Čo sa týka vín produkovaných reduktívnou technológiu su navonok voňavejšie z podtónom exotického ovocia (figy, mandle, datle atd.) a tiež sa pripravené ku konzumácii do dvoch rokoch. Na strane druhej nemajú vyvinutý ten mäkkučký buket ktorý prichádza najskôr po druhom roku zrenia zladením botritídy jemnej oxidácie a dubovinky. Umenie vinára spočíva ustrážiť si tieto faktory a vytvoriť tak krásne vyvážené putňové vínko na jednej strane s kyselinkou a so zostatkovým cukrom tak aby sa navzájom neprekrikovali.
Mimochodom s reduktívnou technológiou prišli do Tokaja taliani a tak nie som si istý či toto vínko aj keď velmi chutné by malo byť súčasťou prírodného a kultúrneho dedičstva Tojakskej oblasti.
s pozdravom Ladislav Tašani