Johann E. Hubert, hodnotenie sektu, ročník 2004.
Blíži sa koniec roka a s ním aj dilema aký sekt si pripraviť na koniec roka. Pokiaľ Vám ide iba o rachot zátky a kľudne môže byť aj plastová, je výber skutočne široký. Touto kategóriou vína sa ale dnes zaoberať nebudem. Pred rokom uviedol sereďský Hubert na trh svoju vlajkovú loď, Johann E. Hubert, ročník 2003, z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Ročníkový sekt vyrábaný tradičnou, alebo ak chcete „šampaňskou“ metódou. Uvedenie ročníka znamená že na jeho výrobu bolo použité výhradne víno uvedeného ročníka, čo ale zároveň signalizuje, že každý ročník bude, alebo môže byť mierne odlišný. Pozrime sa teda ako sa vydaril ročník 2004, ktorý je už na trhu.
Tmavá olivovozelená fľaša, do zlato-čiernej farby ladená celková adjustáž. Zlatá agrafa a korok.
Ak kvalitu sektu posudzujete už podľa jemnosti perlenia, (a máte dobré sklo) budete minimálne spokojný. Pri každej prezentácii sektu sa hovorí o jemnom perlení, ale Johann perlí naozaj veľmi jemne. Je to okrem iného, dané aj tým, že sekt neopustil fľašu.
Kvalita sektu sa prejavuje už podľa vône. Z hľadiska technológie možno vôňu označiť za ovocnú do ktorej sa na druhý nos jemne primiešava biskvit. Intenzita biskvitu je však na úrovni tušenia. Z hľadiska odrodovej skladby sa najprv prejavuje vôňa fľašovo vyzretého Veltlínskeho zeleného. Ak hľadáte ďalej, možno nájdete neveľmi intenzívnu chlebovinkovú vôňu Rulandského bieleho. Práve tie chlebovinkové, alebo biskvitové tóny, dodávajú vôni zvláštny charakter. Primárna vôňa vyzretého veltlínu je výraznejšia.
Chuť vína je mierne obrátená. Nájdete opäť vyzreté Veltlínske zelené, ale to je takmer okamžite nahradené biskvitovo-chlebovinkovou chuťou Rulandského bieleho, ktorá zotrváva dlho do dochute. V chuti nájdete aj zopár gramov cukru, ktoré nemôžu patriť kategórii brut. Tvoria akési lôžko pre ostatné zložky, ktoré vďaka tomuto vyplneniu lepšie spolu ladia. Ďalším prínosom je dlhšia životnosť sektu.
Zo sektu mám veľmi dobrý pocit a ak mám nájsť nejaký prívlastok, ktorý ho charakterizuje, alebo zaradí do určitej kategórie tak to určite bude kategória: Víno znalcov.
Neubránim sa porovnaniu s ročníkom 2003. Víno ročníka 2003 vyzrievalo na
kvasniciach 12 mesiacov, oproti 9 mesiacom ročníka 2004 a zákonite v ňom teda
bolo viac autolyzátu. Sekt bol viac biskvitový, viac sa podobal na francúzsku
školu, pri rešpektovaní našich zvyklostí a našich chutí. V Huberte nie celkom
dobre odhadli dopyt a tak Johann E. Hubert 2003 bo rýchlo vypredaný. Pre
uspokojenie potrieb trhu sa ročník 2004 degoržoval už po 9 mesiacoch, ale len v
nevyhnutnom množstve. Ostatné fľaše ďalej odpočívajú na kvasniciach a degoržovať
sa budú po 12 mesiacoch.
Pre milovníkov vína(nie len sektu) sa naskytuje
príležitosť porovnať tieto dva rozdielne a predsa rovnaké sekty. Pre istotu
uvádzam aj šaržu vína L122912.
Ak sa s vínom radi hráte a hľadáte v ňom nie len pravdu, Johann E. Hubert je sekt, s ktorým si môžete urobiť radosť. A nielen na Silvestra.
tv