MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 12.4.2024
18
apríl
2024

VÍNO SPU 2024

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 18.4.2024 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 22.05.2024 verejná prehliadka 15. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2024“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
23
apríl
2024

Gustus Juvenilis 2024

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
24
apríl
2024

Agrovíno 2024

XXXVI. VÝSTAVA VÍN je určená pre všetky vína, ktoré môžu súťažiť v jednotlivých kategóriách určených štatútom, bez ohľadu na ich geografický pôvod. Súťaž AGROVÍNO je nominačnou súťaźou pre Národný salón vín, konanou pod záštitou Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.
26
apríl
2024

Výstava vín Vínne trhy Pezinok 2024

Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov si Vás dovoľuje pozvať
do Krušičovej kúrie,
Radničné nám. č.9
na 27. ročník verejnej ochutnávky - výstavy vín Vínne trhy Pezinok 2024.
Domov > Články > Z domova > 

Johann E. Hubert, hodnotenie sektu, ročník 2004.

Blíži sa koniec roka a s ním aj dilema aký sekt si pripraviť na koniec roka. Pokiaľ Vám ide iba o rachot zátky a kľudne môže byť aj plastová, je výber skutočne široký. Touto kategóriou vína sa ale dnes zaoberať nebudem. Pred rokom uviedol sereďský Hubert na trh svoju vlajkovú loď, Johann E. Hubert, ročník 2003, z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Ročníkový sekt vyrábaný tradičnou, alebo ak chcete „šampaňskou“ metódou. Uvedenie ročníka znamená že na jeho výrobu bolo použité výhradne víno uvedeného ročníka, čo ale zároveň signalizuje, že každý ročník bude, alebo môže byť mierne odlišný. Pozrime sa teda ako sa vydaril ročník 2004, ktorý je už na trhu.



Tmavá olivovozelená fľaša, do zlato-čiernej farby ladená celková adjustáž. Zlatá agrafa a korok.
Ak kvalitu sektu posudzujete už podľa jemnosti perlenia, (a máte dobré sklo) budete minimálne spokojný. Pri každej prezentácii sektu sa hovorí o jemnom perlení, ale Johann perlí naozaj veľmi jemne. Je to okrem iného, dané aj tým, že sekt neopustil fľašu.

Kvalita sektu sa prejavuje už podľa vône. Z hľadiska technológie možno vôňu označiť za ovocnú do ktorej sa na druhý nos jemne primiešava biskvit. Intenzita biskvitu je však na úrovni tušenia. Z hľadiska odrodovej skladby sa najprv prejavuje vôňa fľašovo vyzretého Veltlínskeho zeleného. Ak hľadáte ďalej, možno nájdete neveľmi intenzívnu chlebovinkovú vôňu Rulandského bieleho. Práve tie chlebovinkové, alebo biskvitové tóny, dodávajú vôni zvláštny charakter. Primárna vôňa vyzretého veltlínu je výraznejšia.

 


Chuť vína je mierne obrátená. Nájdete opäť vyzreté Veltlínske zelené, ale to je takmer okamžite nahradené biskvitovo-chlebovinkovou chuťou Rulandského bieleho, ktorá zotrváva dlho do dochute. V chuti nájdete aj zopár gramov cukru, ktoré nemôžu patriť kategórii brut. Tvoria akési lôžko pre ostatné zložky, ktoré vďaka tomuto vyplneniu lepšie spolu ladia. Ďalším prínosom je dlhšia životnosť sektu.

Zo sektu mám veľmi dobrý pocit a ak mám nájsť nejaký prívlastok, ktorý ho charakterizuje, alebo zaradí do určitej kategórie tak to určite bude kategória: Víno znalcov.

Neubránim sa porovnaniu s ročníkom 2003. Víno ročníka 2003 vyzrievalo na kvasniciach 12 mesiacov, oproti 9 mesiacom ročníka 2004 a zákonite v ňom teda bolo viac autolyzátu. Sekt bol viac biskvitový, viac sa podobal na francúzsku školu, pri rešpektovaní našich zvyklostí a našich chutí. V Huberte nie celkom dobre odhadli dopyt a tak Johann E. Hubert 2003 bo rýchlo vypredaný. Pre uspokojenie potrieb trhu sa ročník 2004 degoržoval už po 9 mesiacoch, ale len v nevyhnutnom množstve. Ostatné fľaše ďalej odpočívajú na kvasniciach a degoržovať sa budú po 12 mesiacoch.
Pre milovníkov vína(nie len sektu) sa naskytuje príležitosť porovnať tieto dva rozdielne a predsa rovnaké sekty. Pre istotu uvádzam aj šaržu vína L122912.

Ak sa s vínom radi hráte a hľadáte v ňom nie len pravdu, Johann E. Hubert je sekt, s ktorým si môžete urobiť radosť. A nielen na Silvestra.


tv