MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

06
marec
2025

Vitis Aurea Modra 2025

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXIV. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2025
.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
05
apríl
2025

Vyhlásenie výsledkov GUSTUS JUVENILIS 2025 s možnosťou degustácie súťažných vín

Vyhlásenie výsledkov Gustus Juvenilis 2025 sa uskutoční 5.5.2025, v Nitrianskej synagóge o 17:00h


Udalosť trvá od 17:00 do 22:00

Vstupné 10 eur / osoba - degustačný pohár a katalóg v cene
08
apríl
2025

Linčanský džbánek 2025

Spolok vinárov a vinohradníkov Zeleneč, organizuje odbornú degustáciu 24. ročníka súťažnej výstavy vín, „Linčanský džbánek 2025“. Špecialitou súťaže je kategória ultrasuchých vín do 2 g/l zvyškového cukru.
Domov > Články > Z domova > 

Hubert l´Original s francúzskym šarmom.

Ak si mám dať sekt, vždy si vyberiem brut. So stúpajúcim cukrom, klesá moja ochota dať si sekt naliať do pohára. Cukor mi zvykne vadiť. Zakrýva veľmi jemné nuansy vône, ale najmä chute. Keď som mal doma otvoriť fľašu sektu, len tak na bežné vypitie, z možností Johann E. Hubert, Taittinger Brut, Pinot noir od Hacaja, či ročníkového šampaňského Dom Perignon, som vybral piatu možnosť, Hubert L´Original, Demi sec. Viem, že rada L´Original patrí k vysoko serióznym sektom, ale označenie Demi sec(polosuché), konkrétnu fľašu v mojich očiach zaradilo na spodok pomyselného rebríčka. Ale len do chvíle kým som si symbolicky jeden pohár nenalial aj ja. Už prvý závan vône naznačil, že ide o viac ako len bežný sekt.

Hubert l´Original demi sec

Víno svetlo zelenkavej farby s nastupujúcim zlatistým odleskom a veľmi jemným a nečakane dlhým perlením.

Jemná vôňa, v ktorej je identifikovateľná chlebovinka pochádzajúca z Rulandského bieleho, s jemným mandľovým podtónom z Veltlínskeho zeleného. Po miernom ohriati vína sa charakter vône mení smerom od chlebovinky k biskvitovým tónom. Dá sa povedať že je to vôňa vyzretého vína. Chuť je nasladlá, dá sa charakterizovať aj ako ovocná no výraznejšie už pôsobia biskvitové a dokonca až pražené tóny, ktoré sú veľmi žiadané pri sektoch vyzrievajúcich na kvasniciach. Môžeme hovoriť o francúzskom type sektu.

V dochuti sa najviac prejavuje biskvit s jemnými praženými tónmi. Závan vône praženej kávy či praženej viky.
Cukor, ktorý mi tak zvykne vadiť, zrazu vôbec nevnímam. Prejaví sa iba na začiatku a viac o ňom už nepočuť. Nehlási sa o slovo ani v chuti ani v dochuti. Naopak v tomto prípade cukor podporil celkový dojem z vína, stal sa akýmsi inkubátorom v ktorom sa môžu terciálne arómy nerušene vyvíjať. Kyselinka je príjemná, vyzretá a svieža.
Tak ako pri niekoľkonásobne drahších sektoch, tak sa dá maznať s vínom a znovu a znovu a objavovať jednotlivé odtiene vône, chute a dochute.

Hubert L´Original je kupážou odrôd Rulandské biele, Veltlínske zelené a Rizling vlašský. Presné zloženie nepoznám, ale podľa chuti usudzujem, že najviac je zastúpené Rulandské biele, po ňom nasleduje Veltlínske zelené a najmenej je Rizlingu vlašského. Je to však iba môj dojem.

Vzhľadom na chlebovinku, ktorá je identifikovateľná v studenom víne a patrí k primárnym hroznovým arómam, víno možno označiť za ešte stále mladé a predpovedať mu budúcnosť. Ak si zopár fliaš odložíte do archívu, môžete svojich hostí ohurovať typickým francúzskym „šampusom“ vyrobeným na Slovensku a to ešte za zlomok ceny šampaňského.

tv

p.s. v najbližšej dobe sa ešte bližšie pozriem na jeho súrodencov Hubert L´Original Brut, rosé a rouge.