Dom Pérignon na Slovensku
Značka Dom Pérignon, akoby ukrývala nejaké tajomstvo. Kto bol onen slávny mních, vďaka ktorému dnes celý svet pozná šumivé vína zo Champagne. Podľa legendy bol to práve on, kto po prvýkrát vyrobil slávne šampanské. Je to však pravda?
Ako to už s legendami býva, nie je to tak celkom pravda, aj keď mu zásluhy za rozvoj klasickej metódy výroby šumivých vín nemožno uprieť. Nechajme však históriu historikom a vráťme sa do dnešných dní. Možno sa vám titulok Dom Pérignon na Slovensku, zdá tak trochu zvláštny. Veď so šampanským Dom Pérignon sa na Slovensku môžeme stretnúť už pomerne bežne. Teda aspoň v tých najlepších podnikoch. Dokonca som presvedčený, že mnohí z našich čitateľov toto ikonické víno ochutnali. Nebudem sa hrať na truhlíka, ktorý všetko vie, všade bol a všetko videl a bez okolkov sa priznám, že o existencii línie Dom Pérignon, Plénitude Deuxiéme som nemal ani tušenia. Poznal som iba klasické biele ročníkové šampanské Dom Perignon a potom ešte rosé verziu. Osobná účasť na oficiálnom uvedení na trh je určite privilégium, ktoré si treba vážiť. Spoločnosť Koft, ktorá je oficiálnym distribútorom šampanského Dom Pérignon, pripravila naozaj exkluzívne uvítanie Pé dvojky ako toto šampanské skrátene volajú.
Všetko sa začalo na móle bratislavského River Parku. Dva krásne a rýchle člny spoločnosti Speedboat.sk nás mali dopraviť na miesto určenia v Šamoríne. Mal som tú smolu(alebo šťastie?) že som nasadol do člna, ktorý viedol František Fabián. Výkonnú mašinu ovládal dokonale a aj nám predviedol čo táto formula s vrtuľou dokáže. Na vode sa doslova vyšantil a aj keď mi spočiatku nebolo všetko jedno a mal som pocit, že buď sa prevrátime, alebo vybehneme až na breh, nakoniec som si jeho štýl plavby užíval.
V Šamoríne sme pristáli hneď vedľa sto hektárového aréalu x-bionic® sphere, ktorý sa zjavne stal domovom pre kone, atletiku či len tak pre užívanie si života plnými dúškami. VIP tribúna bola zariadená naozaj štýlovo a kto chce skúsiť ako sa sedí v konskom sedle, stačí ak zájde do baru a posedí si na niektorom z barových sediel. Očakával som, že ako wellcome drink sa bude podávať práve Dom Pérignon P2, ale začínali sme klasickým Dom Pérignonom ročníka 2006.
Dom Pérignonom, ročník 2006
Od roku 1921 vyrobili 41 ročníkov Dom Pérignon a to vrátane ročníka 2006. Vo vinici výrazne redukujú úrodu a v prípade šampanského Dom Pérignon je výnosnosť iba 4 tony na hektár. Celkovo vyrobia 2 milióny fliaš za rok. So šampanským Dom Pérignon 2006 sme mali možnosť zoznámiť sa naozaj dôverne. Veľmi pekné svieže víno, povedal by som ešte mladé, zelené jablko, ale fakt pekné a aj jemný biskvit krásne čerstvý, sladký a ešte akoby teplý.
Vynikajúca ustrica so skvelým šampanským boli tak famóznym začiatkom, že som sa trochu obával o pokračovanie. Ďalšie chody však o nič nezaostávali. Nasledoval pravý kaviár, dokonale jemný s hodvábnou textúrou, opäť dostatok času a dostatok šampanského na vychutnanie si všetkých nuansov.
Na rad prišiel losos, podľa slov kuchára mimoriadne vzácny čierny losos. Jeho mäso bolo o niečo mastnejšie a hebké. Všetko veci, ktoré dôverne poznáme, ale v tomto prípade to bolo na najvyššej možnej úrovni a v najvyššej možnej kvalite. Nakoniec šampanské ako je Dom Pérignon si zaslúži partnerov na svojej úrovni. Nasledovali ešte jemné sardelky a výber fantastických syrov. Či už to bola najjemnejšia Grana Padano akú som kedy ochutnal, alebo francúzske zrejúce syry, bol to zážitok. Dom Pérignon sa po každom súste prejavoval trochu inak a dodával tak jedlu rafinovanosť.
Dom Pérignon, Plénitude Deuxiéme, 1998
Z priestorov VIP tribúny sme sa vláčikom odviezli do reštaurácie hotela, ktorú viedol šéfkuchár Fiorenzo Ricci. Nastal deň D, hodina H a minúta M. V kalichoch sa ocitlo šampanské Dom Pérignon, Plénitude Deuxiéme, ročníka 1998. Víno ležalo na kvasničných kaloch plných 12 rokov a ďalšie roky vo fľaši. Celkovo vyzrievalo 16 rokov. Ako chutí P2?
Vyzrievanie na kvasinkách je rozhodne cítiť. Víno klasického biskvitovo - orieškového výrazu, ale bez lyzátových aróm a mám pocit akoby víno chvíľu vyzrievalo aj v dreve. Je to však iba pocit. Veľmi harmonické takmer dokonalé médium.
V kombinácii s jedlom vystupuje ovocnosť vína. Hrozienka sultánky, sušené marhule a k hrozienku sa pridáva aj včelý vosk.
Prvým chodom boli surové krevety v uhorkovom dipe s reďkovkovo cviklovým čipsom.
Do poznámok som si napísal tri slová: S krevetami perfektné.
V prestávke medzi jednotlivými chodmi som sa mohol venovať P2 a sledovať ako sa rozvíja. Oproti bežne zrejúcemu šampanskému sa Dom Pérignon P2 vyznačuje eleganciou a čistotou bez náznaku čohosi veľmi prezretého či prepraženého. Ako som už uviedol. Dokonalé médium.
Ďalším chodom bola Foie gras. Oriešok, hrozienko, kúsok pomaranča pokvapkaného s dobrým balsamicom. Dom Pérignon P2 si opäť s opulentnou a aromatickou pečeňou dokonale poradil.
V poradí tretím chodom bol holub sous vide, s hoblinami z hľuzovky so špargľou a malinami. Toto už bola trochu výzva ale Dom Pérignon P2 opäť nezaváhal, poradil si aj s mäsom a malinou súčasne. V tej chvíli sa krásne prejavila jeho sviežosť a komplexnosť.
Dom Pérignon P2 má iba 6 gramov cukru, ale v kombinácii s dezertom akoby sa jeho sladkosť umocnila a dokázala vytvoriť partnera aj k tomuto chodu.
Dom Pérignon P2 je úžasné víno, ktoré je elegantné svieže, dokáže sa tváriť ako chameleón a nesklame vás pri žiadnom enogastronomickom zážitku.
Ambasádor značky Dom Pérignon, Daniel Sebe sa snažil charakter Dom Pérignon P2 zhrnúť do niekoľkých slov. “Len ročníkové vína, je to absolútny záväzok. Iba to najlepšie hrozno z najvýnimočnejších rokov. Každý ročník je osobitý a zosobňuje Power of Creation - Silu tvorby. Je to akt, ktorý pozdvihuje myseľ a zmysly a osvetľuje svet,” Ako ďalej uviedol, Dom Perignon vždy pracuje s potenciálom stupňovite sa rozvíjať. Dlhá cesta prežitá v temnote pivníc, paradoxne pridáva na ráznosti a dynamike. Momenty, keď je víno najsilnejšie sa nazývajú „Plénitudes“. Janka Pršanová zo spoločnosti Koft, dodáva: “Keď niekto pil šampanské, má očakávania akoby malo chutiť, človek však na Dom Pérignon musí dozrieť. Je silne minerálny a výnimočný vo svojej zvláštnosti. V momente, keď pochopíte jeho princíp, dokážete tento výbuch energie naplno prežiť a oceniť,“
Verte či nie, akokoľvek to znie nadnesene, rovnako som to vnímal s kalichom šampanského v ruke.
Článok vyšiel v časopise Vinotéka
P.S.
Aj s odstupom času musím konštatovať, že Dom Pérignon, Plénitude Deuxiéme je výnimočné šampanské, ktoré musí oceniť každý skutočný znalec.
P.S. 2
Ambasádor značky Dom Pérignon Daniel Sebe sa nesnažil tvrdiť, že mních Dom Pérignon bol ten kto vynašiel šampanské, tak ako je to často počuť, ale férovo priznal, že šampanské poznali ľudia v čase keď bol Dom Pérignon ešte dieťaťom. Prvé šumívé víno vyrábali na juhu Francúzska (AOC Limoux) dokonca ešte o storočie skôr.