MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

06
marec
2025

Vitis Aurea Modra 2025

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXIV. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2025
.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
05
apríl
2025

Vyhlásenie výsledkov GUSTUS JUVENILIS 2025 s možnosťou degustácie súťažných vín

Vyhlásenie výsledkov Gustus Juvenilis 2025 sa uskutoční 5.5.2025, v Nitrianskej synagóge o 17:00h


Udalosť trvá od 17:00 do 22:00

Vstupné 10 eur / osoba - degustačný pohár a katalóg v cene
08
apríl
2025

Linčanský džbánek 2025

Spolok vinárov a vinohradníkov Zeleneč, organizuje odbornú degustáciu 24. ročníka súťažnej výstavy vín, „Linčanský džbánek 2025“. Špecialitou súťaže je kategória ultrasuchých vín do 2 g/l zvyškového cukru.
Domov > Články > Z domova > 

Deň jedného vinára, Borik Víno.

MVC organizuje Deň jedného vinára, v pravidelných polročných intervaloch. V čarokrásnom prostredí školskej záhrady, ktorá vždy dodá podujatiu osobitú atmosféru. Upršané piatkové popoludnie však dalo záhrade zbohom a prinútilo využiť veľkú degustačnú miestnosť starej školy. Na príjemnej atmosfére to však nič neubralo.

Manželia Borikovci, spolu so svojim technologickým poradcom, pánom Robertom Liptákom, predstavili svoje vína s typickou etiketou na ktorej je vyobrazený úhlavný kamarát našich vinohradníkov, škorec. K etikete smerovalo aj zopár otázok. Tu je vysvetlenie. Škorec je vraj vták, ktorý nikdy neodzobne nezrelé bobuľky hrozna. S oberačkou je nám ochotný pomáhať jedine v tom prípade, ak je hrozno zrelé. Aj v rámci jedného strapca si vyberá iba tie najlepšie vyzreté bobule. Borikovci si vzali škorca za vzor a k svojim vínam pristupujú podľa filozofie škorcov. Vybrať iba to najlepšie hrozno a dorobiť z neho to najlepšie víno.


djv05Technogický poradca Robert Lipták
Ak mám hodnotiť podľa vzoriek ktoré som ochutnal, manželia Borikoví sa vybrali správnou cestou. Ak sa niekto vyberie cestou kvality, určite neskončí v slepej uličke. Ochutnal som dve biele vína a dve červené, všetky ročníka 2006.

Sauvignon bol kupážou vín, na výrobu ktorých bolo použité hrozno z troch rajónov. Z Hlohovca, Modry a Pezinka. Výrazné a živé víno, typicky odrodové dostatočne minerálne a ohnivé. Aromatika ide skôr do egreša.

Chardonnay bolo v kategórii polosuché a nasladlé bolo už vo vôni. Lenže to nebola vôňa cukru, ale výrazné žlté arómy južného ovocia. Najvýraznejšia bola vôňa liči.

Borik rosso. Etiketa hovorí o značkovom víne, ktoré je ale vyrobené z čistého Dornfelderu. To aby boli legislatívci spokojný, ako dobre ten zákon vymysleli. Výrazne tmavá farba s fialovým okrajom a typicky odrodová ovocná vôňa a chuť.

Poslednou vzorkou, ktorú som si vybral bola Frankovka modrá. Na tohtoročnej súťaži Festival Frankovky modrej sa ukázala veľmi slušná kvalita frankoviek. Preto som bol zvedavý práve na ňu. Borikova Frankovka bola typickým predstaviteľom svojej odrody. Pekne ovocné a hladké víno temnej červenej farby.
djv06Zátišie s vínom.
Zhodou okolností som mal v poslednom čase možnosť ochutnať zopár červených vín ročníkov 2002, 2004, ale najmä 2003. V drvivej väčšine prípadov išlo o vína pozoruhodnej kvality, ktorým ležanie nielenže prospelo, ale v niektorých prípadoch, dokonca z nich urobilo doslova majstrovské diela. Preto je trochu škoda, že červené vína uvádzajú naši vinári na trh priskoro. Borikova Frankovka nie je výnimkou.

Ešte jeden postreh na záver. Skupinka mužov, pri pohľade do zoznamu vín, s dešpektom komentovala zvyškový cukor v Chardonnay. „Škoda, že nie je suché. Polosuché, to nemusím.“ Samozrejme bez toho, aby víno najprv ochutnali. Neskôr som si všimol, že práve títo milovníci suchých vín sa veľmi radi vracali práve k onomu polosuchému Chardonnay.

tv