Cabernet Sauvignon, šampión výstavy Vinfest Vinica.
Za najlepšie vinohradnícke oblasti sú považované malokarpatská a nitrianska, pre červené vína južnoslovenská. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť je v porovnaní s nimi iba popoluškou. Pri mojej návšteve Veľkého Krtíša som mal pocit, že miestni vinári robia vína vo francúzskom štýle. Ing. Domin a jeho Chardonnay v štýle Chablis, či šampión kategórie červených vín, Cabernet Sauvignon od spoločnosti Agro Movino.
Tmavá, červená farba.
Vôňa je stredne intenzívna a trochu zvláštna. Niečo medzi jemnou
žihľavinkou, vanilkou a čiernym ovocím. Pri točení pohára sa objavujú
ďalšie, síce jemné, ale predsa len barikové tóny.
Chuť je výrazne ovocná. Spočiatku trošku trávovinky, ktorá rýchlo
prechádza do čierneho ovocia. Spočiatku nenápadný tanín pomaly silnie
až sa prepracuje do pekne štruktúrovaného tela. Kyselinka sa objaví
okamih pred tanínom a doznieva zároveň s ním. Dochuť je už v znamení
čierneho ovocia. Plný košík čierneho lesného ovocia. Výrobca deklaruje
11,5 % alkoholu. Chuť je však plná a teplá. Hádal by som skôr niečo
okolo 13% alkoholu.
Toto je presne ten typ vína o ktorom možno povedať pekný
slovenský kabernet. Ešte pred pár rokmi som tvrdil, že na Slovensku je
zbytočné vyrábať kabernety, lebo nikdy nebudú také ako napríklad
austrálske, čílske, alebo víno z Bordeaux. Vtedy som celkom nesúhlasil
s názorom Ing. Mrvu, podľa ktorého naše červené vína sú jednoducho naše
a tak treba k nim pristupovať. Je to proste iný typ vína. Dnes mám o
pár vlasov menej a som bohatší o skúsenosti, ktoré sa dajú získať len
časom. Musím dodať, že Mrva mal opäť raz pravdu.
tv