Ako som vyberal víno pre Kráľovnú.
V Radošine som sa zastavil pre niečo celkom iné. Chlapi vážili hrozno, merali cukornatosť a vzápätí hrozno spracovávali. Ale nikoho známeho som nevidel. Hlavný technológ Peter Lukačovič spolu s riaditeľom Pivnice Radošina Tiborom Romanom, mali dôležitejšiu prácu. Prechutnávali vína a vyberali to najlepšie pre Elizabeth Alexandru Mary Windsorovú, súčasnú kráľovnú Spojeného kráľovstva Veľkej Británie.
Automaticky som predpokladal, že do výberu boli zaradené nejaké rôzne ročníky a rôzne prívlastky Radošinského Klevneru. Okamžite som si spomenul na Radošinský Klevner 2006, výber z hrozna. Ten však bol polosladký a neviem aké požiadavky na víno, má protokol. Aj tak je to vlastne jedno. Radošinský Klevner 2006, je beznádejne vypredaný, ako lístky na MVC.
Na stole boli zoradené vína, ktoré podľa Lukačovičovho názoru spĺňali prísne kritériá. Pivnica Radošina má v súčasnosti dve vína s názvom Radošinský Klevner. Obe sú ročníka 2007, obe sú v kategórii výber z hrozna, ale jedno je suché a druhé je polosladké. Okrem toho sme prechutnali ešte Tramín červený 2007, výber z hrozna, polosladké, a jediným zástupcom červených vín bolo Rulandské modré 2007, výber z hrozna, suché.
Radošinský Klevner 2007, výber z hrozna, suché.
Vo vôni je v popredí výrazná ovocnosť, s typicky odrodovým náznakom chlebovinky. Plná harmonická chuť so sviežou kyselinkou, víno je stredne minerálne. V závere jemná polyfenolová štruktúra.
Radošinský Klevner 2007, výber z hrozna, polosladké.
Vo vôni je víno o stupienok menej výrazné ako suchá verzia. Prevláda ovocie nad chlebovinkou. V chuti je víno plné, chuť je harmonická, dostatočne výrazná a odrodová. Z ovocia sa najvýraznejšie prejavuje žlté ovocie a v dochuti aj jemne korenistá, chlebová kôrka. V samom závere opäť jemné polyfenoly, vďaka ktorým môže víno vyzrievať.
Tramín červený 2007, výber z hrozna, polosladké.
Aromatika vína je lákavá s peknou vôňou ruží, možno nejaká fialka a zároveň je korenistá, s náznakom medu. Chuť je čistá a výrazná s prevahou červeného korenia peperosa, plus ovocie.
Intenzita farby je skôr nízka, čo plne zodpovedá odrode. Odtieň zase zodpovedá ročníku. Je stále viac ružový ako tehlový aj keď pri troche snahy sa dá tehlový nástup spozorovať. Vôňa je príťažlivá, spočiatku čisto malinovo ovocná, neskôr sa pridajú ťažšie zemité arómy. Chuť je hladká, mierne adstringentná, opäť možno nájsť maliny, ale našiel som aj stopy maku. Príjemná makovo – ovocná dochuť. Zároveň treba dodať, že víno je ešte mladé a nejaký ten rôčik vo fľaši mu iba prospeje.
Peter Lukačovič si ešte spomenul, že má v archíve aj Rizling rýnsky 2004, neskorý zber, polosuché.
Ochutnali sme teda aj riňák. Bol som milo prekvapený. Víno si pamätám ešte od roku 2005. Dnes je to už úplne iné víno. Pribudlo trošku arómy ktorá sa často označuje ako petrolej, ale niekedy je to skôr sladké drievko. V tomto prípade top bolo skôr to sladké drievko. Medovo lipová aromatika bola úchvatná, na povrch vystúpila aj výrazná mineralita. Víno sa svojim štýlom podobalo francúzskym rizlingom z Alsaska.
Nuž vyberať víno pre Kráľovnú nie je práve najľahšie. Musíte zohľadniť, že pre Angličania je Rizling vlašský synonymom podradného vína, „vďaka“ dlhoročnému importu lacných severotalianskych vlašákov. Ďalšie požiadavky ktoré niesu známe, už musí zohľadniť protokol, ale z uvedených vín je možné zaradiť ktorékoľvek na slávnostnú tabuľu. Z historických dôvodov sa však na stôl Kráľovnej pravdepodobne dostane niektorý z Klevnerov. Aj keď je nadpis článku možno trochu zavádzajúci, som rád, že som sa tohto výberu mohol zúčastniť.
tv