Ako sa hodnotí kvalita vína
Pred časom bol v magazíne Tesco alkoholické nápoje uverejnený článok, v ktorom Ing. Marek Závracký, PhD., hlavný inšpektor Štátnej veterinárnej správy a vedúci oddelenia pre kontrolu vína, popisoval proces kontroly vína. Keďže redakcia magazínu jeho odpoveď výrazne krátila, prinášame vám úplné znenie rozhovoru.
Rozhovor s Marekom Závrackým
1. Otázka: Ako prebieha proces kontroly vína?
Odpoveď : Kontrolu vykonávame na všetkých stupňoch výroby, distribúcie a predaja vína. Pri kontrole je dôležité, aby inšpektor mal zadefinované zameranie a cieľ kontroly. Kontroly sa vykonávajú napríklad na vysledovateľnosť pôvodu hrozna a vína, na kvalitu v senzorických znakoch, na označovanie alebo na zdravotnú bezpečnosť a hygienu výroby alebo predaja. Základným cieľom pri všetkých kontrolách je hlavne ochrana spotrebiteľa a ochrana vnútorného trhu. Súčasťou mnohých kontrol je aj kontrola vysledovateľnosti vína od predávanej fľašky v supermarkete smerom späť cez centrálny sklad k dodávateľovi, výrobcu až do vinohradu.
Takýto proces kontroly musí byť presne zdokladovaný a musia byť predložené a zdokumentované postupy od pestovania hrozna preukazujúce napríklad, že víno je naozaj vyrobené z deklarovanej odrody alebo koľko krát bola vykonaná ochrana viniča a akými prípravkami alebo ako bolo hrozno zberané a aké technologické úkony boli vykonané pri výrobe vína, kto víno finalizoval a nafľašoval až po dodávateľa do centrálneho skladu.
2. Otázka: Čo je pri kontrole najdôležitejšie? Vôňa, chuť, suroviny, z ktorých sa víno vyrába?
Odpoveď : Pri kontrole je najdôležitejšie aby spotrebiteľ nebol klamaný, to znamená, že označenie výrobku musí korešpondovať s vnútorným obsahom fľaše, a aby víno spĺňalo príslušné kvalitatívne parametre. Medzi najdôležitejšie kvalitatívne znaky patrí čírosť, vôňa a chuť. Ak si spotrebiteľ víno kupuje v obchodných reťazcoch, čo je najčastejší spôsob predaja na Slovensku, nevie čo je v skutočnosti vo vnútri fľaše. Väčšina spotrebiteľov sa riadi buď intuitívne podľa etikety alebo vie vopred ktoré víno si chce kúpiť.
3. Otázka: Musí prejsť každé víno, ktoré sa objavuje na predajných pultoch kontrolou?
Odpoveď : S touto otázkou sa stretávam mnoho krát. Na Slovensku sa snažíme slovenskú produkciu vína kompletne skontrolovať u výrobcov. Kontrola všetkých akostných a prívlastkových vín s chráneným označením pôvodu je pred uvedením na trh skontrolovaná z pohľadu kvality v senzorických a analytických znakoch. Kontrola vín v obchodnej sieti v predaji je náhodná. Túto skupinu vín tvoria vína slovenského aj zahraničného pôvodu. Ak by sme vykonávali kontrolu každého predávaného vína, tak vlastne by sme pre všetky obchodné reťazce vykonávali výstupnú kontrolu, čo je povinnosťou predajcu a nie kontrolného orgánu. Takáto kontrola by bola aj z technicko – ekonomického hľadiska nereálna. Predajca zodpovedá za kvalitu, označovanie a zdravotnú bezpečnosť vína, mnohým však táto vedomosť chýba. Česť výnimkám, špecializovaný personál vo vinotékach vie čo predávajú a strážia si aj kvalitu. Ale zodpovednosť predaja v obchodných reťazcoch je katastrofálna. V takýchto obchodných jednotkách vôbec nefunguje vnútorná kontrola kvality predaja vín. Tu je kontrola len pri vstupe dodávateľa do obchodného systému a potom nech dodávateľ zodpovedá za všetky nedostatky. V kultúrnom svete vinárskych veľmocí by takáto politika neprešla a obchodný reťazec by sa sám zdiskreditoval so zlou povesťou. Vo Francúzsku som sa stretol so systémom, kedy sa kontrola vykonáva len pri apelačných vínach a ostatné vína sa nekontrolujú z pohľadu kvality iba z pohľadu zdravotnej neškodnosti. Úroveň kvality v tejto skupine vín je ponechaná na výrobcoch a predajcoch. Ak si námatkovo kúpite vo Francúzsku, Nemecku alebo Rakúsku víno v obchodnom reťazci v porovnateľných cenových reláciách, určite nebudete sklamaný ale na Slovensku je situácia bohužiaľ iná.... je to len o odbornej vnútornej kontrole kvality predajcu.
4. Otázka: Čo sa deje s vínom, ktoré neprejde kontrolou?
Odpoveď : Ak sa kontrolou zistí nedostatok vo víne, ktoré je uvádzané do predaja, je nariadené stiahnutie vína z trhu prostredníctvom správneho konania. Predajca alebo výrobca musí informovať kontrolný orgán o množstve vína stiahnutého z trhu a ako sa s ním naložilo. Spôsob likvidácie Nevyhovujúce vína musia byť zlikvidované v súlade s inou platnou legislatívou, napr. zákon o odpadoch a predajca musí vedieť dokladom preukázať spôsob likvidácie vína. Za všetky takéto nedostatky je ukladaný sankčný postih v zmysle zákona o vinohradníctve a vinárstve. Na Slovensku máme vynikajúce podmienky a terroir pre výrobu bielych a ružových vín, ale aj pre výrobu šumivých vín. Šumivé vína sa na Slovensku začali v poslednom období veľmi rozmáhať, a to hlavne klasické metódy výroby s veľmi pozitívnym ohlasom u spotrebiteľov. Pri otepľovaní, aké máme aj tento rok, sa Slovensko prezentovalo aj červenými vínami, ktoré zažiarili vo svete.
5. Otázka: Máme na Slovensku kvalitné vína?
6. Otázka: Ako kúpiť kvalitné víno? Čím sa riadiť pri nákupe?
7. Otázka: Po ktorých slovenských vínach sa oplatí siahnuť?
8. Otázka: Čím sú slovenské vína výnimočné? Čo ich odlišuje od vín z iných krajín.
Odpoveď na 5-8: Kvalita je pre mnohých spotrebiteľov relatívny pojem, preto ak chceme kúpiť kvalitné víno musíme si najskôr stanoviť pre koho a za akú cenu. Pre spotrebiteľa je dôležité si zodpovedať základné podmienky: požadovaná kvalita, primeraná cena, lákavý design, označenie na etikete a hlavne dobrá dostupnosť pre spotrebiteľa. Zo slovenských vín by som odporúčal jednoznačne mladšie ročníky vína z kategórie CHOP. Okrem toho sú zo Slovenskej produkcie zaujímavé a vysoko kvalitné Tokajské vína vyrábané poctivou oxidatívnou technológiou, ľadové a slamové ročníkové vína, šumivé vína a hlavne rozkošné mladé ružové...
Zamyslenie: Aké vína sa ponúkajú slovenskému spotrebiteľovi
Slovensko je krajina, ktorá si v súčasnosti nevie zabezpečiť 100 % produkciu vlastného vína. Mnohí vinári uskutočňujú obrovský dovoz vína rôznej kvality za najnižšiu cenu. Tento stav je vyprovokovaný dopytom vína a podmienkami z obchodných reťazcov. Cez obchodné reťazce sa predá najväčší objem vín. Aj keď špecializované obchody ponúkajú aj predaj sudového vína, čo je pozostatok z predchádzajúcej éry, v súčasnosti je sudové víno len doplnkovým artiklom v rámci ponuky predaja. Tým pádom je tu vyvíjaný enormný tlak na výrobcov od obchodných reťazcov, aby sa vedeli zmestiť do požadovaných cien vyprodukovaných vín. Slovenských výrobcov kvalitných vín za normálnu cenu je veľké množstvo, ale nie sú zaujímaví pre spoluprácu s obchodnými reťazcami. Sú nahrádzaní zahraničnými dodávateľmi z Maďarska, Španielska za nákupné ceny hotových výrobkov, ktorá sa rovná cene slovenského hrozna. Je pravda, že treba zabezpečiť aj najlacnejšie vína pre nenáročných spotrebiteľov, ale aj tie musia byť v rozumnej dlhodobej kvalite a nie bezhlavo sa pozerať len na najnižšiu ponuku. Znovu sa vraciam do kultúrnych krajín vinárskeho sveta, kde by takáto politika predaja bola neprípustná. Prejdite sa po ponuke vín v zahraničí a zistíte, že sa tam predávajú hlavne vína z domácej produkcie a až potom ako doplnkový tovar sú aj zahraničné vína. Bohužiaľ na Slovensku patria naše slovenské vína medzi doplnkový tovar. Výber vín zabezpečuje obchodný reťazec. Túto skutočnosť štátna kontrola vína nevie zmeniť, máme voľný pohyb tovaru v rámci EU, zmenu môžu vykonať len obchodné reťazce „dobrovoľne“. S takýmto postojom predaja je Slovensko nasmerované k zániku vinohradníctva a vinárstva.