MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Z domova > 

Aké bude víno ročníka 2015?

Aké bude víno ročníka 2015?

Po ročníku 2014, ktorý bol poznačený daždivým počasím koncom augusta a v priebehu septembra sa ročník 2015 ukazuje v lepšom svetle. Jarné mrazy vinič nepoškodili a až do konca júna keď bol mierny tlak múčnatky, bol priebeh počasia priaznivý. Zatiaľ vyzerá situácia veľmi nádejne a ak vydrží dobré počasie, môžeme sa tešiť na výborné víno, ktorého bude dostatok.

V auguste prišli extrémne teplá, ktoré pri skôr dozrievajúcich odrodách ako je napr. Irsaj Oliver a Muškát moravský, spôsobili rýchle dozrievanie. Najväčšou nevýhodou boli najmä vysoké nočné teploty rýchlejšie odbúravanie kyseliny jablčnej v hrozne. Dážď ktorý následne prišiel v niektorých prípadoch pomohol viniču aby ožil, ale v iných oblastiach, najmä na južnom Slovensku spôsobil nalievanie a praskanie bobúľ hrozna, predovšetkým pri odrodách Veltlínske zelené a Chardonnay. 

hrozno_10

Optimálny vývoj počasia v septembri by mal byť bez dažďa s dennými teplotami na úrovni 25 °C, pri súčasnom poklese nočných teplôt. Dlhodobá predpoveď počasia však sľubuje začiatkom septembra vlhké počasie, čo nie je práve ideálne.


Ročník 2006, ktorý bol považovaný za jeden z najlepších sa vyznačoval studeným a vlhkým augustom, ale teplou a dlhou jeseňou, keď hrozno dozrelo do vysokých cukornatostí pri zachovaní vysokého obsahu kyselín a vysokej úrovni aromatiky.  


V tejto chvíli však väčšina vinohradníkov považuje doterajší priebeh počasia za priaznivý. Taktiež aj množstvo hrozna je v tejto chvíli na úrovni dlhodobého priemeru. Jedno príslovie hovorí, že deň sa chváli zvečera a ročník by sme mali hodnotiť až v novembri či decembri keď si nalejeme do kalicha prvé víno. Na päťbodovej stupnici to zatiaľ vyzerá na 4 body.