Aké bude víno ročníka 2015?
Po ročníku 2014, ktorý bol poznačený daždivým počasím koncom augusta a v priebehu septembra sa ročník 2015 ukazuje v lepšom svetle. Jarné mrazy vinič nepoškodili a až do konca júna keď bol mierny tlak múčnatky, bol priebeh počasia priaznivý. Zatiaľ vyzerá situácia veľmi nádejne a ak vydrží dobré počasie, môžeme sa tešiť na výborné víno, ktorého bude dostatok.
V auguste prišli extrémne teplá, ktoré pri skôr dozrievajúcich odrodách ako je napr. Irsaj Oliver a Muškát moravský, spôsobili rýchle dozrievanie. Najväčšou nevýhodou boli najmä vysoké nočné teploty rýchlejšie odbúravanie kyseliny jablčnej v hrozne. Dážď ktorý následne prišiel v niektorých prípadoch pomohol viniču aby ožil, ale v iných oblastiach, najmä na južnom Slovensku spôsobil nalievanie a praskanie bobúľ hrozna, predovšetkým pri odrodách Veltlínske zelené a Chardonnay.
Optimálny vývoj počasia v septembri by mal byť bez dažďa s dennými teplotami na úrovni 25 °C, pri súčasnom poklese nočných teplôt. Dlhodobá predpoveď počasia však sľubuje začiatkom septembra vlhké počasie, čo nie je práve ideálne.
Ročník 2006, ktorý bol považovaný za jeden z najlepších sa vyznačoval studeným a vlhkým augustom, ale teplou a dlhou jeseňou, keď hrozno dozrelo do vysokých cukornatostí pri zachovaní vysokého obsahu kyselín a vysokej úrovni aromatiky.
V tejto chvíli však väčšina vinohradníkov považuje doterajší priebeh počasia za priaznivý. Taktiež aj množstvo hrozna je v tejto chvíli na úrovni dlhodobého priemeru. Jedno príslovie hovorí, že deň sa chváli zvečera a ročník by sme mali hodnotiť až v novembri či decembri keď si nalejeme do kalicha prvé víno. Na päťbodovej stupnici to zatiaľ vyzerá na 4 body.