12 ročný Veltlín je fantastické víno
Koncom marca sa vo vinárstve Karpatská Perla konalo podujatie s názvom Pekné víno s rozhľadom. Návštevníci mali možnosť ochutnať víno ročníka 2010, ale aj staršie víno. Najstarším, bolo víno ročníka 1999. Naozaj excelentné víno, ktoré napriek pokročilému veku nestratilo nič zo svojej príťažlivosti. Karpatská Perla oslavuje 20 rokov a pri tejto príležitosti pripravila pre svojich priaznivcov pekný darček.
Majiteľ vinárstva Karpatská Perla, Ladislav Šebo, mi porozprával o príbehu tohto vína. „Pamätám si to ako keby to bolo včera. Bolo to úplne posledné hrozno ktoré sme spracovávali. Posledná vlečka prišla zo šenkvického družstva. Deň predtým trochu mrzlo, ale nie veľmi, hrozno prišlo v dokonalom zdravotnom stave, napriek tomu budúce víno čiastočne poznačil mráz a predpokladám, že to bol jeden z dôvodov výraznejšej medovosti vína. Víno sme mali uložené v nádrži číslo 42 a hneď ako dokvasilo nám všetkým chutilo a chodili sme naňho ako osi na cukrovú vatu. Preto si pamätám číslo nádrže. Inak len tak pre zaujímavosť aj v nasledujúcom roku sme mali najlepšie víno práve v nádrži číslo 42 a aj zopár ďalších rokov bolo v tejto nádrži vždy víno mimoriadnych kvalít. Dnes si už presne nepamätám parametre, ale myslím ž evíno v tom čase malo 7 gramov zvyškového cukru a 7 gramov kyselín. Veltlínske zelené, bolo spolu Auréliusom najkrajším vínom ročníka 1999.“
Možnosti ochutnať toto víno po 12 rokoch vďačíme náhode. Jedna paleta vína sa totiž „stratila v sklade“. Bola založená a na svetlo sveta sa dostala až v tomto roku. Vďaka tomu sa dodnes zachovalo niečo cez 500 fliaš.
Veltlínske zelené aov 1999, Karpatská Perla
Sýtejšia zlatožlto jantárová farba vína s ľahkým zeleným podtónom.
Výrazná vôňa vyzretého archívneho vína. Lúčne kvety, agátový med, kandizované žlté ovocie vrátane kandizovanéch citrusov. Vôňa je veľmi čistá a komplexná, pričom je nečakane svieža čo ju robí príťažlivou.
Chuť vína je podobná vôni. Veľmi hladká s rokmi zušľachťovanou aromatikou v ktorej nájdete stopy agátového medu s náznakom včelieho plástu. Neskôr kandizované žlté ovocie prejde do minerálnej textúry vína, s kvapkou karamelu. Chuť je mimoriadne komplexná a každý dúšok vína sa prejavujú jednotlivé vnemy v inom poradí. Celkom v závere sa prejavujú svieže odtiene žltého ovocia v kombinácii so sladkými citrusmi, ako je sladká limetka či cukrový citrón. Víno má ešte stále dostatok kyselín a uvažujem nad tým či náhodou práve teraz nie je na vrchole fľašovej zrelosti. Tú však každý vníma inak. Jednoznačne je to víno, kde už terciálne arómy prekryli odrodovosť veltlínu, ale víno napriek tomu nestratilo nič zo svojej príťažlivosti. Jeden dúšok tohto vína jednoducho nestačí.
Rád poviem, že toto víno ma jednoducho fascinovalo a nie je to len z úcty k veku vína.
Reportáž z podujatia Pekné víno s rozhľadom.