Sceľovanie
NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 606/2009
z 10. júla 2009
1. Pojem „sceľovanie“ v zmysle článku 32 druhého pododseku písm.
d) nariadenia (ES) č. 479/2008 znamená miešanie vín alebo muštov
rôzneho pôvodu, pochádzajúcich z rôznych odrôd viniča, rôznych
rokov zberu alebo rôznych kategórií vína alebo muštu.
2. Za rôzne kategórie vína alebo muštu sa považujú:
a) červené víno, biele víno, ako aj mušty alebo vína vhodné na výrobu
niektorej z uvedených kategórií vína;
b) víno bez chráneného označenia pôvodu/zemepisného označenia, víno
s chráneným označením pôvodu (CHOP) a víno s chráneným zemepisným
označením (CHZO), ako aj mušty alebo vína vhodné na
výrobu niektorej z uvedených kategórií vína.
Na účely uplatňovania tohto odseku sa ružové víno považuje za červené
víno.
3. Za sceľovanie sa nepovažuje:
a) obohacovanie prostredníctvom pridania zahusteného hroznového
muštu alebo rektifikovaného zahusteného hroznového muštu;
b) úprava obsahu zvyškového cukru.
d) nariadenia (ES) č. 479/2008 znamená miešanie vín alebo muštov
rôzneho pôvodu, pochádzajúcich z rôznych odrôd viniča, rôznych
rokov zberu alebo rôznych kategórií vína alebo muštu.
2. Za rôzne kategórie vína alebo muštu sa považujú:
a) červené víno, biele víno, ako aj mušty alebo vína vhodné na výrobu
niektorej z uvedených kategórií vína;
b) víno bez chráneného označenia pôvodu/zemepisného označenia, víno
s chráneným označením pôvodu (CHOP) a víno s chráneným zemepisným
označením (CHZO), ako aj mušty alebo vína vhodné na
výrobu niektorej z uvedených kategórií vína.
Na účely uplatňovania tohto odseku sa ružové víno považuje za červené
víno.
3. Za sceľovanie sa nepovažuje:
a) obohacovanie prostredníctvom pridania zahusteného hroznového
muštu alebo rektifikovaného zahusteného hroznového muštu;
b) úprava obsahu zvyškového cukru.