MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023 - priebežné výsledky

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
12
apríl
2023

Vínne trhy Pezinok 2023

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
14
apríl
2023

Angel Wines

Jemnosť vo flaši
15
apríl
2023

27. ročník degustácie vín v Čajkove

Vážení priatelia dobrého vína,
organizačný výbor degustácie vín Vinohradníckeho spolku Čajkov v spolupráci s obcou Čajkov si Vás dovoľuje pozvať na:

27. ROČNÍK DEGUSTÁCIE VÍN V ČAJKOVE

      Obrázok 

Kryomacerácia

Kryomacerácia je proces pri ktorom sa pomleté a odzrnené hrozno, najčastejšie bielych odrôd, nechá macerovať vo vlastnom mušte pri nízkej teplote.

Nízka teplota výrazne spomaľuje biologické procesy a tak dovoľuje nechať hrozno naležať po určitú dobu, pričom sa do muštu extrahujú látky obsiahnuté v šupke hrozna. Víno sa tak stáva, aromatickejším so širším spektrom aróm, pôsobí komplexnejšie, má vyššiu intenzitu farby a v závislosti od času a teploty kryomacerácie sa môže zvýšiť aj úroveň polyfenolov. V prípade kryomacerácie hrozna je teplota najčastejšie v rozmedzí 0 až 4 °C. Môže však dosahovať aj tesne mínusové teploty. Čím je teplota vyššia, tým rýchlejšie sa látky obsiahnuté v šupke extrahujú, ale zvyšuje sa pravdepodobnosť začiatku fermentácie, ktorá je spravidla nežiadúca.

Rmut je možné na požadovanú teplotu schladiť buď vo výmenníkoch tepla, alebo pridaním inertného média schladeného na nízku teplotu. Takýmto médiom môže byť suchý ľad(tuhý oxid uhličitý), tekutý oxid uhličitý, ale napr. aj tekutý dusík. Výhodou oxidu uhličitého je, že okrem zníženia teploty ostáva rozpustený v mušte a tak napomáha extrakcii aromatických látok a zároveň vytvára prostredie, ktoré nie je ideálne pre baktérie a kvasinky.

Čas kryomacerácie môže byť rôzny a závisí na rozhodnutí enológa, ale najčastejšie sa pohybuje v rozsahu niekoľko hodín až niekoľko dní.

Kryomacerácia je pritom veľmi šetrný, fyzikálny postup.  Pri dodržaní istých technických či ideových podmienok sa môže využívať aj v neintervenčnom vinárstve.