MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
30
júl
2022

Othello - Požitavský festival vína

Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Kryomacerácia

Kryomacerácia je proces pri ktorom sa pomleté a odzrnené hrozno, najčastejšie bielych odrôd, nechá macerovať vo vlastnom mušte pri nízkej teplote.

Nízka teplota výrazne spomaľuje biologické procesy a tak dovoľuje nechať hrozno naležať po určitú dobu, pričom sa do muštu extrahujú látky obsiahnuté v šupke hrozna. Víno sa tak stáva, aromatickejším so širším spektrom aróm, pôsobí komplexnejšie, má vyššiu intenzitu farby a v závislosti od času a teploty kryomacerácie sa môže zvýšiť aj úroveň polyfenolov. V prípade kryomacerácie hrozna je teplota najčastejšie v rozmedzí 0 až 4 °C. Môže však dosahovať aj tesne mínusové teploty. Čím je teplota vyššia, tým rýchlejšie sa látky obsiahnuté v šupke extrahujú, ale zvyšuje sa pravdepodobnosť začiatku fermentácie, ktorá je spravidla nežiadúca.

Rmut je možné na požadovanú teplotu schladiť buď vo výmenníkoch tepla, alebo pridaním inertného média schladeného na nízku teplotu. Takýmto médiom môže byť suchý ľad(tuhý oxid uhličitý), tekutý oxid uhličitý, ale napr. aj tekutý dusík. Výhodou oxidu uhličitého je, že okrem zníženia teploty ostáva rozpustený v mušte a tak napomáha extrakcii aromatických látok a zároveň vytvára prostredie, ktoré nie je ideálne pre baktérie a kvasinky.

Čas kryomacerácie môže byť rôzny a závisí na rozhodnutí enológa, ale najčastejšie sa pohybuje v rozsahu niekoľko hodín až niekoľko dní.

Kryomacerácia je pritom veľmi šetrný, fyzikálny postup.  Pri dodržaní istých technických či ideových podmienok sa môže využívať aj v neintervenčnom vinárstve.