MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 12.4.2024
18
apríl
2024

VÍNO SPU 2024

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 18.4.2024 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 22.05.2024 verejná prehliadka 15. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2024“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
23
apríl
2024

Gustus Juvenilis 2024

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
24
apríl
2024

Agrovíno 2024

XXXVI. VÝSTAVA VÍN je určená pre všetky vína, ktoré môžu súťažiť v jednotlivých kategóriách určených štatútom, bez ohľadu na ich geografický pôvod. Súťaž AGROVÍNO je nominačnou súťaźou pre Národný salón vín, konanou pod záštitou Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.
26
apríl
2024

Výstava vín Vínne trhy Pezinok 2024

Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov si Vás dovoľuje pozvať
do Krušičovej kúrie,
Radničné nám. č.9
na 27. ročník verejnej ochutnávky - výstavy vín Vínne trhy Pezinok 2024.

Kryomacerácia

Kryomacerácia je proces pri ktorom sa pomleté a odzrnené hrozno, najčastejšie bielych odrôd, nechá macerovať vo vlastnom mušte pri nízkej teplote.

Nízka teplota výrazne spomaľuje biologické procesy a tak dovoľuje nechať hrozno naležať po určitú dobu, pričom sa do muštu extrahujú látky obsiahnuté v šupke hrozna. Víno sa tak stáva, aromatickejším so širším spektrom aróm, pôsobí komplexnejšie, má vyššiu intenzitu farby a v závislosti od času a teploty kryomacerácie sa môže zvýšiť aj úroveň polyfenolov. V prípade kryomacerácie hrozna je teplota najčastejšie v rozmedzí 0 až 4 °C. Môže však dosahovať aj tesne mínusové teploty. Čím je teplota vyššia, tým rýchlejšie sa látky obsiahnuté v šupke extrahujú, ale zvyšuje sa pravdepodobnosť začiatku fermentácie, ktorá je spravidla nežiadúca.

Rmut je možné na požadovanú teplotu schladiť buď vo výmenníkoch tepla, alebo pridaním inertného média schladeného na nízku teplotu. Takýmto médiom môže byť suchý ľad(tuhý oxid uhličitý), tekutý oxid uhličitý, ale napr. aj tekutý dusík. Výhodou oxidu uhličitého je, že okrem zníženia teploty ostáva rozpustený v mušte a tak napomáha extrakcii aromatických látok a zároveň vytvára prostredie, ktoré nie je ideálne pre baktérie a kvasinky.

Čas kryomacerácie môže byť rôzny a závisí na rozhodnutí enológa, ale najčastejšie sa pohybuje v rozsahu niekoľko hodín až niekoľko dní.

Kryomacerácia je pritom veľmi šetrný, fyzikálny postup.  Pri dodržaní istých technických či ideových podmienok sa môže využívať aj v neintervenčnom vinárstve.