MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

29
február
2024

Vitis Aurea Modra 2024

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXIII. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2024
.
19
marec
2024

Víno Vráble 2024

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 30. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2024, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
21
marec
2024

Vienále Topoľčianky 2024

Krása vína spočíva v jeho charaktere. Tvorí ju zmes jedinečných vôní a neopakovateľných chutí. Celkovú eleganciu tohto moku otvára už prvotný vnem, pestrá paleta farieb bielych, ružových, či červených tónov. Stredoeurópsky región dozrel k neodškriepiteľnej dokonalosti. Jednak ku kráse lokálnych vín prispieva klíma a výsledný produkt následne dolaďuje vinohradník a vinár, ktorí svojim umom a modernou technológiou vytvoria osobitý degustačný zážitok. Vienále Topoľčianky je projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, ktoré chce poukázať na eleganciu miestnych vín a spája krásu vína a ženský pohľad na ich charakter.
09
apríl
2024

Vínne trhy Pezinok 2024

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 27. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2024.

1. deň odbornej degustácie začiatok 12:30h
2. deň odbornej degustácie začiatok 8:30h
Domov > Články > Súťaže > 

Zlatá slovenská slama.

Zlatá slovenská slama.

Úspech spoločnosti Mrva & Stanko na Concours Mondial du Bruxelles 2010, v podobe zisku zlatej a striebornej medaile, sa podarilo vyrovnať jedinému slovenskému vinárstvu. Ako nadpis článku napovedá, ide o zlatú medailu, jeden zo slovenských novošľachtencov od Doroty Pospíšilovej, s prívlastkom slamové víno.

Síce nenápadne, ale o to istejšie sa medzi slovenskú vinársku elitu postupne prepracováva nové vinárstvo, Žitavské vinice. Za týmto, k terroiru hlásiacim sa názvom stoja dvaja fanatici.

 

Jozef Teplan a Tomáš Strelinger, ktorí sa špecializujú na prírodne sladké vína. A zdá sa, že nadmieru úspešne. K zlatým medailiam z minuloročnej Viedne pridali zlato aj z tohtoročného Palerma kde sa konal Concours Mondial du Bruxelles.

Ich Devín 2008, slamové víno, získal zlatú medailu na tomto prestížnom podujatí. Paradoxom je, že toto víno spočiatku vôbec neplánovali poslať na súťaž. Až na odporúčanie priateľov, ktorí ho mali možnosť ochutnať ako mladé víno sa rozhodli nakoniec ho prihlásiť. Výsledok už všetci poznáme. Ako teda chutí Devín zo Žitavských viníc?

Devín 2008, slamové víno


Víno sýtejšej slamovožltej farby s vysokou viskozitou.

Vôňa je intenzívna a to aj vzhľadom na aromatickú odrodu. Sladká medová aróma s náznakom včelieho plástu prechádzajúceho až do propolisovej, alebo skôr do propolisovo bylinkovej až jemne mätovej arómy. Odroda sa vo vôni prejavuje príjemným odrodovým korenistým pozadím.

Chuť je doslova mohutná  s vysokým obsahom cukru, plná žltého exotického ovocia. Medovo citrusový záver chute je harmonický a aj napriek tomu že cukru je vo víne naozaj dosť, kyselinka mu dokáže sekundovať. Devín sa v chuti rovnako ako vo vôni prejavuje predovšetkým elegantnou korenistou arómou, ktorá je najvýraznejšia v dlhej dochuti.

Naozaj excelentné víno, ktoré sa svojou aromatikou hlási k odrode, je mohutné komplexné, pritom harmonické a nádherne vybalansované. A to je zatiaľ v stave mladého vína. Čas takto urobené víno môže iba zušľachtiť.

Hrozno pochádza z vlastných vinohradov v obci Černík. Pri zbere (04.10.2008) dosahovalo cukornatosť 28 °NM, a po dosušení cukornatosť stúpla na 36 °NM.  Víno obsahuje 154 g zvyškového cukru, čo zodpovedá 6 putňovému  tokajskému vínu.
 

P.S. z tohto úspechu mala naozaj veľkú radosť aj autorka odrody, Ing. Dorota Pospíšilová PhD. (Chlapci myslím, že aspoň jednu fľaštičku jej dlhujete...).