MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
10
december
2022

Novianska ochutnávka mladých vín 2022

Prezentácia zúčastnených vzoriek súťaže VINUM NOVUM 2022,
oficiálne vyhodnotenie súťaže, odovzdávanie cien, medailí, verejná výstava vzoriek.
16
december
2022

Víno Skovajsa - MY NIČ TO VINIČ

MALOKARPATSKÉ RODINNÉ VINÁRSTVO sídli v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v mestečku Pezinok.

Ochutnáme ich produkciu v piatok 16.12.2022 o 19:00 hod v Pivnici pod hradom, kedy budete mať možnosť spoznať ich vlastný (rodinný) vinársky rukopis.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Vinné trhy Pezinok 2006.

Výstavu VTP, mnohí považujú za najvýznamnejšiu na Slovensku. A majú pravdu.
Presvedčil som sa o tom ako člen degustačnej komisie. Úroveň výstavy je závislá
od množstva faktorov, ale dva sú určujúce. Kvalita vína a odborná úroveň členov
komisií. Organizátorom výstavy, (Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov)
sa darí udržať vysokú úroveň oboch hlavných parametrov. Kvalitu dodávaných
vzoriek vyriešili celkom jednoducho. Poplatok za prihlásenie vína do súťaže, aj
počet fliaš je zrejme najvyšší na Slovensku. To núti vinárov ktorí sa chcú
zúčastniť súťaže, zvážiť ktoré víno prihlásia a či vôbec. Aj napriek tomu
organizátori vyzbierali 380 vzoriek.




Rovnako zodpovedne pristupujú aj k organizovanie samotnej degustácie. Na niektorých, najmä menších výstavách sa dosť často stáva, že zasadá 10 komisií a každá z nich má viac ako 60 vzoriek. Vyplývajú z toho viaceré riziká. Kvalitatívna úroveň vzoriek, potreba vysokého počtu degustátorov a z toho zákonite vyplývajúca nesúrodosť a v konečnom dôsledku aj určitý stupeň únavy degustátora. Pezinčania sa rozhodli ísť opačným smerom. Odbornú degustáciu natiahli na dva dni, pri zasadaní 4 komisií s počtom vzoriek maximálne 50. Pred začiatkom degustácie Prof. Malík požiadal prítomných o zodpovedné a najmä prísne hodnotenie. Zlato z Pezinku musí byť 24 karátové.
Každá komisia mala 6 členov, pričom predseda nehodnotil, iba dohliadal na hodnotenie ostatných členov komisie. Členmi mojej komisie boli: Ing. Vladimír Hacaj ml.(Víno Hacaj), Ing. Jaroslav Ostrožovič(J&J Ostrožovič), Ing. Štefan Krásny(Karpatská Perla), Ing. Vladimír Schwarz(Víno Matyšák) a moja maličkosť. Predsedami komisie bol Ing. Stanislav Hladík(piatok) a Ing. Oľga Jungová CSc(sobota). Aj som mal trochu trému. Predsa len, sa tu zišla slovenská degustátorská špička. No samotná práca v komisii bola veľmi príjemná. Už prvé vzorky ukázali, že patríme k tým lepším komisiám. Bodové hodnotenie s rozdielom 2-3 body neboli výnimkou, ale skôr pravidlom. Občas sa síce objavila vzorka na ktorej sme sa rozbili, ale degustácia za okrúhlym stolom má tú výhodu, že po prediskutovaní bola nakoniec vždy spravodlivo ohodnotená.
50 vzoriek s jednou prestávkou, ušlo ako voda. Kvalitatívna úroveň hodnotených vzoriek bola vysoká. Rozdali sme veľa strieborných medailí a jednu alebo dve zlaté.
Nasledoval spoločenský večer s voľbou Kráľovnej vína. Ale to už je iná téma.