MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 18.6.2025
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
05
september
2025

Verejná ochutnávka degustačnej súťaže vín Terra Wag - Šaľa 2025

Termín verejnej ochutnávky
5.9.2025 od 17:00-22:00
6.9.2025 od 17:00-22:00
Domov > Články > Súťaže > 

Vinné trhy Pezinok 2006.

Výstavu VTP, mnohí považujú za najvýznamnejšiu na Slovensku. A majú pravdu.
Presvedčil som sa o tom ako člen degustačnej komisie. Úroveň výstavy je závislá
od množstva faktorov, ale dva sú určujúce. Kvalita vína a odborná úroveň členov
komisií. Organizátorom výstavy, (Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov)
sa darí udržať vysokú úroveň oboch hlavných parametrov. Kvalitu dodávaných
vzoriek vyriešili celkom jednoducho. Poplatok za prihlásenie vína do súťaže, aj
počet fliaš je zrejme najvyšší na Slovensku. To núti vinárov ktorí sa chcú
zúčastniť súťaže, zvážiť ktoré víno prihlásia a či vôbec. Aj napriek tomu
organizátori vyzbierali 380 vzoriek.




Rovnako zodpovedne pristupujú aj k organizovanie samotnej degustácie. Na niektorých, najmä menších výstavách sa dosť často stáva, že zasadá 10 komisií a každá z nich má viac ako 60 vzoriek. Vyplývajú z toho viaceré riziká. Kvalitatívna úroveň vzoriek, potreba vysokého počtu degustátorov a z toho zákonite vyplývajúca nesúrodosť a v konečnom dôsledku aj určitý stupeň únavy degustátora. Pezinčania sa rozhodli ísť opačným smerom. Odbornú degustáciu natiahli na dva dni, pri zasadaní 4 komisií s počtom vzoriek maximálne 50. Pred začiatkom degustácie Prof. Malík požiadal prítomných o zodpovedné a najmä prísne hodnotenie. Zlato z Pezinku musí byť 24 karátové.
Každá komisia mala 6 členov, pričom predseda nehodnotil, iba dohliadal na hodnotenie ostatných členov komisie. Členmi mojej komisie boli: Ing. Vladimír Hacaj ml.(Víno Hacaj), Ing. Jaroslav Ostrožovič(J&J Ostrožovič), Ing. Štefan Krásny(Karpatská Perla), Ing. Vladimír Schwarz(Víno Matyšák) a moja maličkosť. Predsedami komisie bol Ing. Stanislav Hladík(piatok) a Ing. Oľga Jungová CSc(sobota). Aj som mal trochu trému. Predsa len, sa tu zišla slovenská degustátorská špička. No samotná práca v komisii bola veľmi príjemná. Už prvé vzorky ukázali, že patríme k tým lepším komisiám. Bodové hodnotenie s rozdielom 2-3 body neboli výnimkou, ale skôr pravidlom. Občas sa síce objavila vzorka na ktorej sme sa rozbili, ale degustácia za okrúhlym stolom má tú výhodu, že po prediskutovaní bola nakoniec vždy spravodlivo ohodnotená.
50 vzoriek s jednou prestávkou, ušlo ako voda. Kvalitatívna úroveň hodnotených vzoriek bola vysoká. Rozdali sme veľa strieborných medailí a jednu alebo dve zlaté.
Nasledoval spoločenský večer s voľbou Kráľovnej vína. Ale to už je iná téma.