MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Súťaže > 

vínkoSekt2005

Redakcia Vínko.sk, v spolupráci s Hotelom Dream v Trnave, zorganizovala
degustáciu sektov, pod názvom VínkoSekt 2005. Hlavným zámerom bolo
zozbierať sekty dostupné na našom trhu a porovnať ich navzájom. Pri rozhodovaní
ako zostaviť komisiu nakoniec padla voľba na technológov z najvýznamnejších
slovenských firiem. Viem, že mnohí z vás okamžite začali uvažovať o možnosti
ovplyvnenia výsledkov zo strany zástupcov firiem.



Rovnako uvažovali aj samotní zástupcovia firiem. Hubert Sereď napríklad, nechcel zaradiť do súťaže svoj De Luxe z dôvodu, že na Slovensku zatiaľ nikto iný technológiu ASTI nezvládol a obával sa poškodenia zo strany ostatných technológov. Po mojom uistení, že každý si musí svoje hodnotenie zdôvodniť a uviesť prečo práve táto vzorka má toľko bodov, prestali byť obavy aktuálne. Slovensko bolo zastúpené spoločnosťami Hubert Sereď, s.r.o., Víno Nitra, s.r.o. a Víno Hacaj, s.r.o.. Zo zahraničných sektov malo zastúpenie Rakúsko, Španielsko a Taliansko. Zastúpené boli všetky technológie okrem metódy rurale. Víno kvasené vo fľaši – klasická metóda, víno kvasené vo fľaši, ale predávané v inej fľaši – transvázna metóda, víno kvasené v tanku a metóda ASTI – sekt vyrábaný primárnou fermentáciou z aromatických odrôd.
Poradie vín bolo zostavené podľa obsahu cukru. Vzhľadom na skutočnosť, že označovanie množstva cukru pri sektoch je iné ako u tichých vín a navyše sa niektoré kategórie čiastočne prelínajú, boli vzorky označené ako brut a extra suché, zaradené do jednej kategórie a prihliadalo sa skôr na spôsob výroby.

Zo senzorického hľadiska je možné rozdeliť porovnávané vzorky na tri skupiny. Do prvej možno zaradiť sekty, ktoré sú vyrábané tradičnou metódou. Sekty vyzrievajú na kvasničných kaloch dlhú dobu,(v jednom prípade až 40 mesiacov) Je to tzv. francúzsky typ. Pre tento typ je charakteristická v niektorých prípadoch vyššia farba, vždy však s posunom do slamovožltých tónov. Vo vôni nie je ovocnosť tak výrazná, prevládajú skôr biskvitové tóny. Sekty potrebujú na dosiahnutie ideálnej fľašovej zrelosti trochu dlhší čas. Niektoré vzorky ešte nedosiahli ideálnu fľašovú zrelosť a v ich prípade možno hovoriť o autolyzáte.

Do tejto skupiny možno zaradiť nasledovné vzorky:


sekt01Johann E. Hubert, 2003, extra suché, Hubert J.E. s.r.o.
Vlajková loď spoločnosti Hubert. Sekt vyrábaný tradičnou metódou kvasenia vo fľaši. 12 mesiacov na kvasničných kaloch. Víno bohaté na autolyzát. Komplexné vo vôni aj v chuti. Patrí do skupiny sektov, ktoré sa oplatí si doma nechať ešte odležať.





sekt02Sekt Pálffy, classique, extra suché, Víno Nitra, s.r.o.
Vlajková loď spoločnosti Víno Nitra v prevedení extra suché. Sekt kvasiaci vo fľaši. Zretie na kvasničných kaloch 9 mesiacov. Chuť je zmesou ovocnosti a autolyzátovej komplexnosti. Víno označené ako extra suché. Ja osobne však túto značku preferujem v prevedení Brut.


sekt03Rulandské modré, blanc de noirs, 2002, Brut , Víno Hacaj, s.r.o.
Slovenský zástupca Blanc de Noir. Biele víno vyrobené z „čiernej“ odrody. Rulandské modré ako odroda vyžaduje dlhší čas vyzrievania a je vhodnejšie skôr na prípravu francúzskeho typu sektu. Víno dlho ležalo na kvasničných kaloch. Je bohaté extraktívne s vôňou aj chuťou po lesných jahodách. Oproti nemeckému typu je potlačená primárna ovocná aromatika, ale na druhej strane je rozvinutý sekundárny ležiacky buket.


sekt04Szigeti WeisBurgunder, Brut, Sektkellerei Szigeti, Gols (Rakúsko).
Dovozca: Tomax, s.r.o.
Zástupca rakúskych sektov, vyrábaný klasickou technológiou. Dobu vyzrievania na kvasniciach však neuvádza. Ležanie na kvasničných kaloch je v chuti cítiť. Víno má výraznú chuť a ešte môže ďalej vyzrievať. V závere sú menej výrazné kyseliny.


sekt05Szigeti Traminer, Brut, Sektkellerei Szigeti, Gols (Rakúsko).
Dovozca: Tomax, s.r.o.
Tento sekt vyvracia vžitú predstavu, že sekty sa klasickou metódou nedajú vyrábať z aromatických odrôd. Pri slepej degustácie prekvapuje vysoká farba. Ak však vieme, že je to Tramín je to v poriadku. V chuti a vôni sa mieša kombinácia esterov a primárnej tramínovej arómy.


sekt06Szigeti Cuvée prestige, Rosé, Sektkellerei Szigeti, Gols (Rakúsko).
Dovozca: Tomax, s.r.o.
Sekt vyrobený klasickou metódou. Ružová farba trochu prekvapuje. Pôvodne bol totiž tento sekt zaradený medzi biele sekty.
Z hľadiska vyváženosti ide o dobre urobenú kupáž. Sekt je jemný, harmonický, so zapracovaným autolyzátom. Aj podľa názvu sa dá predpokladať, že ide o vlajkovú loď spoločnosti Sektkellerei Szigeti.


sekt07Spumante de Tarczal, Brut, Az. Agr. de Tarczal, Trentino (sever Talianska)
Dovozca: IPS Bratislava
Jeden z „najťažších“ sektov: 40 mesačné vyzrievanie kupáže 80% Chardonnay a 20% Pinot Bianco, na kvasničných kaloch vytvorilo sekt bohatej sekundárnej aromatiky. O francúzskych sektoch sa vraví, že sú oxidatívneho typu. Toto je jeden z ich typických predstaviteľov.

Na opačnej strane stoja zástupci nemeckej školy. Dôraz je v ich prípade kladený na sviežosť a ovocnosť. Ak chceme zachovať ovocnosť, nesmie sekt príliš dlho ležať na kvasniciach. Obsahujú podstatne menej autolyzátu ako francúzsky typ. Býva v nich výraznejšia kyselina, majú reduktívnejšiu farbu a celkovo reduktívny charakter. Ako to už v duchu nemeckých tradícií chodí, vyrábajú sa aj čisto odrodové sekty. Napr. Chardonnay. Rizling rýnsky, Sauvignon blanc, Rulandské modré(ako Blanc de Noir), ale aj Svätovavrinecké či Frankovka modrá.

Do tejto skupiny možno zaradiť nasledovné vzorky:


sekt08Sauvignon blanc, Brut, 2004, Víno Hacaj, s.r.o.
Už samotný ročník dáva tušiť o aký typ ide. Sekt je lahodný, skôr primárne ovocný, ale prítomný je aj biskvit. Je to niečo na polceste medzi Francúzskom a Nemeckom. Môže ešte vyzrievať.





sekt09Hubert L´Original,
Brut, Hubert J.E. s.r.o.
Sekt vyrobený transváznou metódou. Po odležaní na kvasniciach, je víno prefiltrované, upravené na požadovanú kategóriu a znovu naplnené do fliaš. Kupáž Rulandské biele, Rizling vlašský a Veltlínske zelené.
Vo vôni je komplexné s náznakom biskvitových tónov. Ovocnosť je mierne potlačená dlhým ležaním na kvasniciach. Sekt je prechodom medzi nemecky ovocným typom a francúzsky autolyzátovým typom. Vyzrievanie mu prospeje.


sekt10Hubert L´Original, Brut, Hubert J.E. s.r.o. Rosé
Produkt transváznej metódy. Výraznejšia lososovoružová farba, bez oranžových odtieňov. Jemná čistá aróma. V chuti pekne ovocné, na konci so sviežou kyselinkou. Rovnováha ovocie – autolýza je v tomto prípade posunutá na stranu ovocia, čo takémuto typu sektu rozhodne pristane.

Určitú podskupinu tohto typu sektov tvoria vína kvasené v tanku, tzv. Charmantovou metódou. Považujú sa za menej kvalitné, ako pri klasickej metóde kvasenia vo fľaši. Pravda je, že ak manipulujeme so sektom, stráca sa jemnosť perlenia. Čím necitlivejšie zásahy vykonáme, tým je perlenie horšie. Tanková metóda má však aj nesporné výhody. Kým pri klasickej metóde vždy tak trochu hráme športku, pri tankovej vieme kvasný proces lepšie riadiť. Takto vyrobený sekt môže mať všetky parametre špičkového produktu s výnimkou kvality perlenia. V tanku dokážeme zachovať sviežu kyselinku a ovocnosť.


sekt11Sekt Pálffy, charmant, Víno Nitra, s.r.o.
Sekt vyrobený v tanku. Minimalizovaná doba vyzrievania na kaloch. Sekt si zachováva sviežosť a ovocie. V závere dominuje kyselinka. Veľmi dobrý pomer kvalita / cena.




sekt12Spia d Italia, Brut, Az. Agr. Spia d´Italia
Dovozca: IPS Bratislava
Odrodové Chardonnay, vyrobené charmatovou metódou. Jemná svieža farba nižšej intenzity. Víno je jemné a čisté. Jemná vôňa, jemná chuť. Pri výrobe tohto sektu bol kladený dôraz na čistotu senzorického prejavu.



sekt13Bella Vista, suché, Hubert
Koncernový Sekt. Nemecká škola. Čistý produkt. Bez najmenších vád vo vôni či v chuti. Na tejto vzorke vidieť, že „suchý sekt“ nie je to isté čo suché tiché víno. Tento sekt však už nepatrí do kategórie suchých vín. Prítomný cukor dodáva medové tóny v kombinácii s ovocím.



sekt14Hubert Club, polosladké, Hubert J.E. s.r.o.
Dovolím si tvrdiť, že z hľadiska predaja ide o slovenskú ikonu. Celé generácie sa po prvýkrát zoznámili so sektom práve prostredníctvom tohto média. Ako teda chutí Hubert v porovnaní s ostatnými sektami vyššej triedy? V chuti sa prejavuje vyšší cukor. Senzoricky sa dajú nájsť stopy horkých byliniek a medu. Ak hľadáte, nájdete mierne oxidatívne tóny. Prítomný cukor však všetko vyrovná a dodáva medovú príchuť.


Samostatnú kategóriu tvorí technológia ASTI. Asti je mesto v severnom Taliansku, oblasti Piemonte. Tamojšie Asti Spumante je vyrábané z aromatickej odrody Moscato Bianco di Canelli primárnou fermentáciou. Pri sekundárnej fermentácii dochádza k štiepeniu aromatických látok a tak ste by namiesto voňavého muškátu cítili iba niečo horké. Riešenie poznali práve vinári z Piemonte. Možnosti sú vlastne dve. Prvou z nich je nechať voľne kvasiť mušt a v čase keď obsah zvyškového cukru dosiahne približne 20 gramov, ho uzavriete do fliaš, v ktorých dokvasí do sucha a zároveň si zachová svoju pôvodnú arómu. Je to methóde rurale. Druhý spôsob nám umožní zachovať vo víne zvyškový cukor. Princíp je opačný. Mušt sa nechá kvasiť v izobarickom tanku, ktorý udržuje tlak na požadovanej úrovni a sleduje sa obsah alkoholu. V čase keď jeho obsah dosiahne požadovanú hranicu(7,5 až 9,5 obj. %) sa podchladením kvasenie zastaví. Zbytkový cukor môže dosahovať 50-100 g na liter.

Všetky vzorky sú v kategórii sladké.


sekt15Moscato D´ Asti D.O.C. Taliansko
Dovozca: IPS Bratislava
Ideálnejší zástupca technológie ASTI ako Moscato D´ Asti D.O.C. ani nemôže byť. V hodnotení sa uvádza. Sladké, aromatické, bez vád. Nevtieravé, bazovo-muškátové, trochu medu. V dochuti pomaranč. Príjemné sladké víno.



sekt16De Luxe, Hubert J.E. s.r.o.
Ďalší starý dobrý známy. Huberťácky DeLux. Ak chcete urobiť radosť žene, skúste to DeLuxom. Sekt je kupážou Muškát Otonel, Műller Thurgau a Irsaj Oliver. Zladené, perzistentné, harmonické. Mierna oxidácia vďaka prítomnému cukru neubrala na sviežosti.



sekt17Reymos D.O. Valencia Španielsko
Dovozca: FruitImport, s.r.o.
Pre našinca zaujímavá príležitosť porovnať svoje hodnotenie s hodnotením „Diktátora chuti“, Roberta Parkera. Vo svojom sprievodcovi mu udelil 87 bodov. Ďalej uvádza: je to španielska verzia vína Moscato Italiano. Víno veľmi živé, ako ovocný kokteil, pije sa ľahko, vhodné je ako aperitív alebo dokonca pri raňajkách. V našej komisii dostalo 86,5 bodu. S pánom Parkerom treba súhlasiť. Víno je ovocné, muškátová aróma je samozrejmosťou. Nesmiete si však predstavovať bazový muškát. V tomto prípade sa dá hovoriť o banáne. Banán je výrazný vo vôni aj v chuti. Celé je to sprevádzané sladkosťou. Aróma je trochu vzhľadom na chuť menej výrazná.


Celkové zhodnotenie.

Degustácia sektov je pre drvivú väčšinu degustátorov veľmi náročná. Dôvodom je chuťová pamäť degustátora. So sektami sa predsa len nestretáva tak často. Navyše pri sektoch platí iné zatriedenie do kategórií podľa obsahu cukru. Nech už dávate prednosť ktorémukoľvek typu sektu, treba vedieť čo pijete a podľa toho aj posudzovať. Dlho vyzrievané sekty nemôžu dosahovať výraznú ovocnosť a treba byť tolerantný aj k obsahu kyselín. Odmenia sa vám však širšou paletou vôní a chutí. Majú aj dlhšiu životnosť. Naopak svieže ovocné sekty, zavoňajú, pošteklia, osviežia, ale sú jednoduchšie.
V poslednom desaťročí sa slovenské tiché vína stali viac reduktívnymi, sviežimi primárne aromatickými. Zvykli sme si na ne. Pravdepodobne z toho dôvodu aj v tomto porovnávaní nad očakávanie dobre obstáli práve reduktívne pôsobiace, svieže ovocné sekty. Celkovo najvyššie hodnotený sekt bol ružový Hubert L´Original, Brut, rosé od spoločnosti Hubert J.E.. Tesne za ním sa umiestnil Sekt Pálffy charmant, Víno Nitra, s.r.o., a do víťaznej trojice by som zaradil ešte Sauvignon blanc 2004, od pána Hacaja z Pezinku. Možno to vyzerá, že chcem byť s každým výrobcom za dobre. To síce chcem, ale v tomto prípade to nerozhoduje. Medzi klasickými sektami je ťažšie určiť víťaza. Szigeti Cuvée prestige, Sekt Pálffy classique, Johann E. Hubert, aj Rulandské modré, boli veľmi vyrovnané. Tieto sekty by som volil v prípade výnimočných príležitostí, alebo pre fajnšmekrov. Vlastne aj ich cena tomu zodpovedá. Na bežné oslavy, letné osvieženie, aperitív, či ako wellcome drink sú ideálne svieže ovocné vína.
Veľmi ťažko mi hodnotiť sekty vyrábané technológiou ASTI. Podávali sa ako posledné a zanechali najvýraznejší vnem. Nie je možné ich porovnávať s ostatnými sektami. Len Medzi sebou. A ktorý bol najlepší? Každý bol trochu iný. Muškát obsahovali všetky. Asti je Asti. Taliani za zopár desaťročí dotiahli tento typ vína k dokonalosti. Sereďský DeLuxe, je kupážou s Irsaj Oliver a Műller Thurgau. Sladké, voňavé a svieže. Na mňa osobne asi najviac zapôsobil „Španiel“. Pôsobil zaujímavo a trochu exoticky. Robert Parker v tomto nezohráva žiadnu úlohu. Proste dokázal ma zaujať. Ak sa mám k niektorému z nich vrátiť bude to Reymos. No zrejme je to dané aj tým, že DeLuxe a talianske Asti dobre poznám a nie sú pre mňa vzácne.

Záverečné poďakovanie patrí vedeniu Hotela Dream za poskytnutie priestorov a nevyhnutného servisu a samozrejme aj degustátorom, ktorí prijali pozvanie a obohatili degustáciu o svoje odborné vedomosti a poznatky. Menovite Ing. Štefan Ailer, PhD., zo spoločnosti Hubert J.E. , Ing Ján Hacaj, zo spoločnosti Víno Hacaj a Ing. Ján Rosenberger, zo spoločnosti Víno Nitra.