MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Súťaže > 

Vicešampión ČS ligy. Rulandská biele, ľadový zber.

Ešte
raz sa vraciam k ČS vinárskej lige. V kategórii sladkých vín zvíťazilo
Neuburské, slamové víno, 2003 z moravského Sonberku. Tesne za ním skončilo
slovenské ľadové víno od pána Patáka z Modry – Harmónie. Rulandské biele, ľadové
víno, 2004. Mal som možnosť obe vína degustovať a tak môžem porovnávať. Pri
samostatnom hodnotení každého vína zvlášť obe pôsobia veľmi dobre. Bez ohľadu na
to ktoré z vín je výraznejšie vo vôni či chuti, obe sú veľmi výrazné. V
kategórii slamových a ľadových to inak ani nie je možné. Najprv som si zhodnotil
vína každé samostatne a neskôr som ich porovnal navzájom. Patákovo Rulandské
biele som charakterizoval takto:



Rulandské biele, ľadové víno, 2004, Víno Harmónia.
Farba vína je svetlo žltá. Po pokrúžení v pohári sa na stenách vytvorí jednoliaty film s výrazným horným okrajom. Trvá dosť dlho kým povrchové napätie dokáže z filmu vytvoriť kvapky a tie pomaly stekajú a vytvárajú tak gotické oblúky.
Vo vôni sa okamžite prejaví typická mrazová pripálenina, vzdialene pripomínajúca trávovinkový Sauvignon. Až neskôr po ohriati vína sa začnú pribaľovať aj ovocné bylinkovo - broskyňové tóny.
Chuť vína je primárne ovocná, hladučká a čistá. Bezprostredne po úvodnom zavoňaní vinohradníckej broskyne sa prejaví sladká chuť medu nasledovaná hrozienkami pričom tie broskyne sú prítomné po celý čas. Chuť vína je až zarážajúco hladká a čistá. Len v prípade, ak víno pijete oteplené sa v závere prejavuje vyšší alkohol. Kyselinka je prítomná do tej miery, aby vyvážila obsah cukru. Na povrch sa však nikdy neprederie.

Pri ľadových vínach sa niekedy prejavuje aj vyšší obsah prchavých kyselín. V tomto prípade ich však nenachádzam, ani keď ich hľadám.
Rulandské biele nie je práve najčastejšie používaná odroda na výrobu ľadových vín. Mnohí dávajú prednosť aromatickým odrodám.
 Hodnotenie : 90 b Možno by si víno zaslúžilo viac, čírosť však nie je úplne na 100%. Keď som o tejto skutočnosti informoval pána Patáka, povedal že víno ešte neprešlo kompletným školením a tak zákal nie je vada, ale iba dočasný stav.

Pri porovnaní so slamovým víťazom je vôňa menej intenzívna, ale čistejšia. Povedal by som, že slamák obsahuje trochu prchaviek, z ktorých sa časom vytvorili estery a práve tie obohacujú vôňu vína a navyše pôsobia ako nosič vône, pretože sú ľahko prchavé. Je to trochu paradoxné, pretože práve pri výrobe slamových vín, nám postup umožňuje odstrániť napadnuté hrozno a vyhnúť sa tak zvýšenému obsahu prchavých kyselín. To v prípade výroby ľadového vína nie je v našich podmienkach možné.

V chuti u mňa opäť víťazí Paták. Možno je to iba záležitosť osobných preferencií, ale ľadový Ruland je vyrobený prísne reduktívnou technológiou a navyše je aj o rok mladší. Aj slamáčik je reduktívny, no čas strávený na slamených rohožiach ho zaraďuje skôr medzi semireduktívne vína.

Celkové zhodnotenie. Patákovo ľadové je v porovnaní so slamákom trochu jednoduchšie vo vôni aj chuti, je však čistejšie. Naopak slamák je intenzívnejší v aromatike a vyznačuje sa širšou škálou vôní a chutí . Rozdiel medzi nimi je však nepatrný. Komisia zvolila za víťaza Drápalov slamák. Predpokladám, že najmä pre vyššiu intenzitu vône a chute. Ja by som poradie vymenil.