Vicešampión ČS ligy. Rulandská biele, ľadový zber.
Ešte
raz sa vraciam k ČS vinárskej lige. V kategórii sladkých vín zvíťazilo
Neuburské, slamové víno, 2003 z moravského Sonberku. Tesne za ním skončilo
slovenské ľadové víno od pána Patáka z Modry – Harmónie. Rulandské biele, ľadové
víno, 2004. Mal som možnosť obe vína degustovať a tak môžem porovnávať. Pri
samostatnom hodnotení každého vína zvlášť obe pôsobia veľmi dobre. Bez ohľadu na
to ktoré z vín je výraznejšie vo vôni či chuti, obe sú veľmi výrazné. V
kategórii slamových a ľadových to inak ani nie je možné. Najprv som si zhodnotil
vína každé samostatne a neskôr som ich porovnal navzájom. Patákovo Rulandské
biele som charakterizoval takto:
Rulandské biele, ľadové víno, 2004, Víno Harmónia.
Farba vína je svetlo žltá. Po pokrúžení v pohári sa na stenách vytvorí jednoliaty film s výrazným horným okrajom. Trvá dosť dlho kým povrchové napätie dokáže z filmu vytvoriť kvapky a tie pomaly stekajú a vytvárajú tak gotické oblúky.
Vo vôni sa okamžite prejaví typická mrazová pripálenina, vzdialene pripomínajúca trávovinkový Sauvignon. Až neskôr po ohriati vína sa začnú pribaľovať aj ovocné bylinkovo - broskyňové tóny.
Chuť vína je primárne ovocná, hladučká a čistá. Bezprostredne po úvodnom zavoňaní vinohradníckej broskyne sa prejaví sladká chuť medu nasledovaná hrozienkami pričom tie broskyne sú prítomné po celý čas. Chuť vína je až zarážajúco hladká a čistá. Len v prípade, ak víno pijete oteplené sa v závere prejavuje vyšší alkohol. Kyselinka je prítomná do tej miery, aby vyvážila obsah cukru. Na povrch sa však nikdy neprederie.
Pri ľadových vínach sa niekedy prejavuje aj vyšší obsah prchavých kyselín. V tomto prípade ich však nenachádzam, ani keď ich hľadám.
Rulandské biele nie je práve najčastejšie používaná odroda na výrobu ľadových vín. Mnohí dávajú prednosť aromatickým odrodám.
Hodnotenie : 90 b Možno by si víno zaslúžilo viac, čírosť však nie je úplne na 100%. Keď som o tejto skutočnosti informoval pána Patáka, povedal že víno ešte neprešlo kompletným školením a tak zákal nie je vada, ale iba dočasný stav.
Pri porovnaní so slamovým víťazom je vôňa menej intenzívna, ale čistejšia. Povedal by som, že slamák obsahuje trochu prchaviek, z ktorých sa časom vytvorili estery a práve tie obohacujú vôňu vína a navyše pôsobia ako nosič vône, pretože sú ľahko prchavé. Je to trochu paradoxné, pretože práve pri výrobe slamových vín, nám postup umožňuje odstrániť napadnuté hrozno a vyhnúť sa tak zvýšenému obsahu prchavých kyselín. To v prípade výroby ľadového vína nie je v našich podmienkach možné.
V chuti u mňa opäť víťazí Paták. Možno je to iba záležitosť osobných preferencií, ale ľadový Ruland je vyrobený prísne reduktívnou technológiou a navyše je aj o rok mladší. Aj slamáčik je reduktívny, no čas strávený na slamených rohožiach ho zaraďuje skôr medzi semireduktívne vína.
Celkové zhodnotenie. Patákovo ľadové je v porovnaní so slamákom trochu jednoduchšie vo vôni aj chuti, je však čistejšie. Naopak slamák je intenzívnejší v aromatike a vyznačuje sa širšou škálou vôní a chutí . Rozdiel medzi nimi je však nepatrný. Komisia zvolila za víťaza Drápalov slamák. Predpokladám, že najmä pre vyššiu intenzitu vône a chute. Ja by som poradie vymenil.