MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
23
marec
2023

3. mikrobiologická revolúcia vo vinohradoch, sadoch a na poliach - 1. termín

Užitočný seminár o prevratných biotechnológiách, spôsobe pestovania a skvalitňovania pôdy, zvyšovaní biologickej úrodnosti pôdy a získavaní nových ekologických financií.
24
marec
2023

Verejná degustácia vín XXII. ročníka VA Modra 2023

24.3.2023 o 16:00h Slávnostné odovzdávanie ocenení
25
marec
2023

XXXVI. ročník výstavy vín Čechynce

Výstava spojená s ochutnávkou vín
27
marec
2023

Víno Vráble 2023

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 29. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2023, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Úspech slovenských vín v Lisabone.

Email z Bruselu, som pôvodne považoval za spam. Až predmet e-mailu: Slovakian
wines at the Concours Mondial: 100% hit, ma prinútil čítať ďalej. Stopercentná
úspešnosť slovenských producentov, ktorých súťažné vína boli ocenené na Concours
Mondial de Bruxelles. Zo Slovenska boli celkovo prihlásené 3 vzorky, z toho
spoločnosť Víno Mrva & Stanko prihlásila do súťaže dve. V mimoriadne silnej
konkurencii sa obom vínam podarilo získať zlatú medailu. Biele víno Tramín
červený, ktorý už stihol zabodovať aj na domácich výstavách a Cabernet Sauvignon
rosé. Tramín červený je vinárskej verejnosti už dostatočne známy. Posledným
oceneným vínom bola strieborná Pálava od spoločnosti Víno Matyšák.





Z rekordných 5447 vzoriek sa do záverečných štatistík dostalo iba 1542 vín, čo predstavuje približne 28%. Najviac bolo strieborných, 939 vzoriek, zlatých bolo 555 a veľká zlatá medaila sa ušla 48 vzorkám. Najúspešnejšie bolo Francúzsko 17 Veľkých zlatých, z toho 12 Bordeaux, Chile 9, Španielsko 6 a Portugalsko a Kanada zhodne po 4. Z okolitých štátov bola najúspešnejšia Česká republika. Priniesli 4 zlaté (Mikrosvin, BohemiaSekt, Radek Baloun a Nové vinařství.) a 10 strieborných. Maďarsko 1 zlatá z oblasti Villány(červené víno). Z tokajských vín získal Tokajský Muškát žltý neskorý zber, striebornú medailu. Susedné Rakúsko nezískalo žiadne ocenenie. Slovinci 4 striebra, Rumuni 1 zlato a 1 striebro, Chorváti 1 zlato a 2 striebra, Bulhari 1 zlato a 4 striebra. Pre zaujímavosť Nemecko 1 zlato a 6 strieborných, Cyprus 1 zlato (za Shiraz), Izrael 1 zlato a exotická Čína 1 zlato (za ľadové víno) a 2 striebra.
 Z tohto pohľadu je lepšie vidieť aký úspech dosiahla najmä spoločnosť Mrva & Stanko ziskom 2 zlatých medailí. Správa z Bruselu uvádzala iba Tramin Cerveny 2005 a Cabernet Sauvignon 2005. Tramín červený je vinárskej verejnosti dostatočne známy, ale kabernetov tých má Mrva viac. Ktorý z nich to bol, som sa dozvedel až po telefonickom rozhovore s Ing. Mrvom. Cabernet Sauvignon rosé 2005. Je to jednoznačným dôkazom nášho predurčenia vyrábať špičkové biele(alebo aj ružové) vína. Aj napriek tomu, že spoločnosť Mrva & Stanko dokáže vyrobiť aj nádherné červené vína, s Bordeaux, alebo Chile, sa porovnávať nedajú. Máme potenciál vyrábať nádherné biele vína. Začalo sa objavovať aj zopár pekných ružových, ale Mrva opäť dokázal, že je majstrom svojho remesla. Cabernet Sauvignon rosé, je mimoriadne vydarené víno.
Cabernet Sauvignon rosé, ako ho vnímam ja.

Cabernet Sauvignon rosé, akostné 2005.

Víno, ktorého farba by sa dala označiť ako sýto ružová a keďže ružová má viac odtieňov, spresnil by som na červenoružová.
Víno som dosť podchladil ako by pri ružovom víne urobil asi každý. Z toho dôvodu bola vôňa spočiatku uzatvorená. Po krátkom ohriati, sa začína objavovať príjemná ovocne pôsobiaca vôňa lesných jahôd, zjemnená malinami.
Ako prvá sa v ústach objavuje chuť Sauvignonu. Florálna chuť pripomínajúca Sauvignon blanc, ktorý však nie je ani tráva, ani žihľava, ale evokuje vôňu listov čiernej ríbezle. To, že chuť evokuje vôňu, nie je omyl. Neskôr začína vystupovať kyselinka. Je príjemná, postupne silnie a zostáva aj v dochuti. Dochuť je čistá, hladká, bez trieslovín.
Čím je víno teplejšie, tým viac ovocných tónov sa pridáva. Viac čiernej ríbezle. S pribúdajúcou teplotou sa viac začína prejavovať Cabernet Sauvignon. K dochuti sa pridávajú už spomenuté lesné jahody. Intenzívnejšie pôsobí aj kyselinka.
Výnimočné víno ktoré pri správnej teplote pripomína Sauvignon blanc.

tv