MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 31.12.2025
20
marec
2025

Vienále Topoľčianky 2025

Krása vína spočíva v jeho charaktere. Tvorí ju zmes jedinečných vôní a neopakovateľných chutí. Celkovú eleganciu tohto moku otvára už prvotný vnem, pestrá paleta farieb bielych, ružových, či červených tónov. Stredoeurópsky región dozrel k neodškriepiteľnej dokonalosti. Jednak ku kráse lokálnych vín prispieva klíma a výsledný produkt následne dolaďuje vinohradník a vinár, ktorí svojim umom a modernou technológiou vytvoria osobitý degustačný zážitok. Vienále Topoľčianky je projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, ktoré chce poukázať na eleganciu miestnych vín a spája krásu vína a ženský pohľad na ich charakter.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
29
marec
2025

Nový ročník u Nichtu

Nenechajte si ujsť možnosť ochutnať naše nové vína ako prví!
Pripravili sme si pre vás ochutnávku nových vín z ročníka 2024 priamo v priestoroch, kde vznikajú. V sobotu 29. marca budete mať možnosť nazrieť do pivníc a spoznať bližšie chuť vín zo srdca Tekova. Chýbať nebude ani výborná káva a špeciality k vínu.

Tešíme sa na vás 🥂

Info
Kedy? Sobota, 29. marec 2025, 13:00 - 20:00
Kde? Víno Nichta, Čajkov 552

Vstupenky
Cena degustačného setu v predpredaji je 10€ a na mieste 14€. Lístky v predpredaji si môžete zakúpiť na zavinom.sk alebo v priestoroch našej vinotéky v Čajkove.
Degustačný set zahŕňa pohár na víno a štartovací balíček 10 žetónov na ochutnávku vína. Predpredajové degustačné sety si vyzdvihnete priamo pri vstupe do vinárstva.
Domov > Články > Súťaže > 

Úspech slovenských vín v Lisabone.

Email z Bruselu, som pôvodne považoval za spam. Až predmet e-mailu: Slovakian
wines at the Concours Mondial: 100% hit, ma prinútil čítať ďalej. Stopercentná
úspešnosť slovenských producentov, ktorých súťažné vína boli ocenené na Concours
Mondial de Bruxelles. Zo Slovenska boli celkovo prihlásené 3 vzorky, z toho
spoločnosť Víno Mrva & Stanko prihlásila do súťaže dve. V mimoriadne silnej
konkurencii sa obom vínam podarilo získať zlatú medailu. Biele víno Tramín
červený, ktorý už stihol zabodovať aj na domácich výstavách a Cabernet Sauvignon
rosé. Tramín červený je vinárskej verejnosti už dostatočne známy. Posledným
oceneným vínom bola strieborná Pálava od spoločnosti Víno Matyšák.





Z rekordných 5447 vzoriek sa do záverečných štatistík dostalo iba 1542 vín, čo predstavuje približne 28%. Najviac bolo strieborných, 939 vzoriek, zlatých bolo 555 a veľká zlatá medaila sa ušla 48 vzorkám. Najúspešnejšie bolo Francúzsko 17 Veľkých zlatých, z toho 12 Bordeaux, Chile 9, Španielsko 6 a Portugalsko a Kanada zhodne po 4. Z okolitých štátov bola najúspešnejšia Česká republika. Priniesli 4 zlaté (Mikrosvin, BohemiaSekt, Radek Baloun a Nové vinařství.) a 10 strieborných. Maďarsko 1 zlatá z oblasti Villány(červené víno). Z tokajských vín získal Tokajský Muškát žltý neskorý zber, striebornú medailu. Susedné Rakúsko nezískalo žiadne ocenenie. Slovinci 4 striebra, Rumuni 1 zlato a 1 striebro, Chorváti 1 zlato a 2 striebra, Bulhari 1 zlato a 4 striebra. Pre zaujímavosť Nemecko 1 zlato a 6 strieborných, Cyprus 1 zlato (za Shiraz), Izrael 1 zlato a exotická Čína 1 zlato (za ľadové víno) a 2 striebra.
 Z tohto pohľadu je lepšie vidieť aký úspech dosiahla najmä spoločnosť Mrva & Stanko ziskom 2 zlatých medailí. Správa z Bruselu uvádzala iba Tramin Cerveny 2005 a Cabernet Sauvignon 2005. Tramín červený je vinárskej verejnosti dostatočne známy, ale kabernetov tých má Mrva viac. Ktorý z nich to bol, som sa dozvedel až po telefonickom rozhovore s Ing. Mrvom. Cabernet Sauvignon rosé 2005. Je to jednoznačným dôkazom nášho predurčenia vyrábať špičkové biele(alebo aj ružové) vína. Aj napriek tomu, že spoločnosť Mrva & Stanko dokáže vyrobiť aj nádherné červené vína, s Bordeaux, alebo Chile, sa porovnávať nedajú. Máme potenciál vyrábať nádherné biele vína. Začalo sa objavovať aj zopár pekných ružových, ale Mrva opäť dokázal, že je majstrom svojho remesla. Cabernet Sauvignon rosé, je mimoriadne vydarené víno.
Cabernet Sauvignon rosé, ako ho vnímam ja.

Cabernet Sauvignon rosé, akostné 2005.

Víno, ktorého farba by sa dala označiť ako sýto ružová a keďže ružová má viac odtieňov, spresnil by som na červenoružová.
Víno som dosť podchladil ako by pri ružovom víne urobil asi každý. Z toho dôvodu bola vôňa spočiatku uzatvorená. Po krátkom ohriati, sa začína objavovať príjemná ovocne pôsobiaca vôňa lesných jahôd, zjemnená malinami.
Ako prvá sa v ústach objavuje chuť Sauvignonu. Florálna chuť pripomínajúca Sauvignon blanc, ktorý však nie je ani tráva, ani žihľava, ale evokuje vôňu listov čiernej ríbezle. To, že chuť evokuje vôňu, nie je omyl. Neskôr začína vystupovať kyselinka. Je príjemná, postupne silnie a zostáva aj v dochuti. Dochuť je čistá, hladká, bez trieslovín.
Čím je víno teplejšie, tým viac ovocných tónov sa pridáva. Viac čiernej ríbezle. S pribúdajúcou teplotou sa viac začína prejavovať Cabernet Sauvignon. K dochuti sa pridávajú už spomenuté lesné jahody. Intenzívnejšie pôsobí aj kyselinka.
Výnimočné víno ktoré pri správnej teplote pripomína Sauvignon blanc.

tv