MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

10
február
2025

Fajnkošt 2025

Nominačná súťaž hroznových vín pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.
Spolok vinárov a fajnkoštérov Budmerice v spolupráci s Obecným úradom v Budmericiach vás pozýva na 27. ročník budmerickej výstavy vín, Fajnkošt.
Domov > Články > Súťaže > 

Takmer šampión Sauvignon Fóra

Takmer šampión Sauvignon Fóra

Neuveriteľné dve desatiny bodu chýbali k víťazstvu v kategórii sladkých vín dvojici Strelinger - Teplan zo Žitavských viníc, ale až za nimi zostala moravská ikona slamových vín, Oldřich Drápal zo Sonberku. Neochutnal som najvyššie hodnotené víno, rakúske Sauvignon TBA z Mekky rakúskych sladkých vín, z Ilmitzu, a tak ťažko porovnávať, ale svoju úlohu mohla zohrať aj istá rezervovanosť voči sladkým červeným vínam akým je Cabernet Sauvignon 2009, v prevedení slamové víno. Keď píšem o sladkom červenom víne, mám naozaj na mysli sladké, ale predovšetkým naozaj červené víno.

Pod značkou Žitavské vinice súťažili na Sauvignon Fóre dve vína. Klasický biely Sauvignon 2009 slamové víno a úspešnejší Cabernet Sauvignon 2009, slamové víno. Hrozno dosiahlo pri zbere cukornatosť 27 °NM, čo zodpovedá bobuľovému výberu a je spodnou hranicou aj pre ľadové a slamové víno. Cabernet Sauvignon bol sušený a dosiahol cukornatosť 45 °NM. Zaujímavosťou tohto vína je to, že bolo spracované technológiou červených vín.

 

teplan-cs-09Cabernet Sauvignon 2009 slamové víno,
Zitaviensis collection, Strelinger - Teplan. 


Veľmi sýty farba fialovočerveného odtieňa, pripomínajúca Alibernet.

Vôňa z pohára doslova tryská. Spočiatku svieža ovocná hroznová vôňa sa rozvinie do výraznej a neopakovateľnej arómy čiernych ríbezlí. Po pár minútach sa spoza vône sladkých čiernych plodov ríbezle spolu s jemnou florálnou aromatikou listov čiernej ríbezle, vynorí ťažšia vôňa prezretých až džemovitých černíc v kombinácii s morušou.

Chuť je veľmi sladká a hladká, ale zároveň pozoruhodne svieža s pikantnou kyselinkou. Vzápätí sa rozvinie do koncentrovanej arómy čiernej ríbezle ktorá doslova žiari na pozadí černicovo-morušového džemu. Po prehltnutí v ústach zostáva ten najjemnejší hodvábny tanín aký sa vo víne dá vôbec zaregistrovať. Dochuť je veľmi dlhá a pripomenie všetko ovocie, ktoré sa vo víne predtým nachádzalo. Neviem však či má vôbec zmysel hovoriť o dochuti, pretože výrazná a koncentrovaná chuť v ústach jednoducho zostáva. V súvislosti s vínom Strelinger - Teplan som túto vetu už raz použil, ale platí stále. Bodové hodnotenie 93 bodov, ale s veľmi pozitívnym výhľadom. Určite najlepšie víno ročníka 2009

Hrozno pochádza z obce Dolný Ohaj, čo je dedinka vzdialená necelé 3 km od Úľan nad Žitavou, kde sa nachádza vinárstvo Strelinger - Teplan. Vinič je vysadený na hlinito piesčitej pôde a víno dosahuje skutočne výnimočné parametre.

Cukornatosť pri zbere 27°NM, cukornatosť pri spracovaní 45°NM.

Obsah alkoholu: 13%

Obsah kyselín 6,4 g/l

Obsah zvyškového cukru: 234 g !

 

Víno považujem za výnimočné ešte z jedného dôvodu. Bežne sa stretávame so slamovým vínom z modrých odrôd, najčastejšie Frankovka modrá, ale pokiaľ ide o farbu a štruktúru vína je to absolútne odlišná kategória. Pri spracovaní vysušeného, „slamového“ hrozna sa nedá robiť odzrnenie, pretože trapina je zoschnutá a lámavá. Pri klasickom spracovaní to nie je problém, pretože hrozno sa priamo lisuje. Pri spracovaní na červené víno dochádza k nakvášaniu a bez možnosti odstrániť trapinu hrozí vylúhovanie hrubých adstringentných polyfenolov a zelených chlorofylových aróm do vína. Takéto víno je preto možné vyrobiť len z dokonale vyzretého a dokonale zdravého hrozna a s takým sa stretávame len zriedka.