MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023 - priebežné výsledky k 24.5.2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
01
jún
2023

CMB Sparkling session 2023

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie šumivých vín.
13
jún
2023

GROW du Monde 2023

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne.
14
jún
2023

Víno SAV 2023

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Slovenské víno držiteľom Veľkej zlatej medaile.

Slovenské víno držiteľom Veľkej zlatej medaile.

Potešujúca správa prišla tento raz z Izraela. Na súťaži TerraVino - Mediterranean International wine & spitit challenge získalo slovenské víno Veľkú zlatú medailu. Tento ojedinelý úspech sa podaril spoločnosti Villa vino Rača s vínom Frankovka modrá ľadové víno, ročníka 2009. Zisk veľkej zlatej medaile je potvrdením vysokej úrovne vín z odrody Frankovka modrá ktorou je Rača známa.

Tento úspech rozhodne nie je dielom náhody. Račianska Frankovka modrá sa pravidelne umiestňuje na najvyšších priečkach, či už medzinárodných, alebo špecializovaných výstav. Dnes zo spätného pohľadu už môžeme povedať, že ročník 2009 nebol iba nadpriemerný bol doslova vynikajúci. Frankovka modrá 2009, ľadové víno, nadväzuje na výstavne mimoriadne úspešnú ľadovú Frankovku modrú ročníka 2006.    

Na tento nepochybne veľmi významný úspech sa treba pozerať v širších súvislostiach. Tak ako v ďalších vinárskych spoločnostiach došlo aj v vo Villa vino Rača k personálnym zmenám. V roku 2006 bol na poste výrobného riaditeľa alebo ak chcete enológa spoločnosti, Ing. Miloš Ševčík. Vína ročníka 2009 však už boli spracovávané pod vedením ??Dr. Ľubice Liškovej. Úspechy oboch vín sú verifikáciou známeho pravidla, že kvalita vína sa rodí vo vinohrade a vinár ju môže iba udržať. Račianska Frankovka sa rodí vo vinohradoch v ktorých má priam ideálne predpoklady dosiahnuť výnimočnú kvalitu, čo v prípade tohto vína potvrdila už história, dekrétom panovníčky Rakúsko Uhorska, Márie Terézie. V spoločnosti Villa vino Rača venujú odrode Frankovka modrá zaslúženú pozornosť. Vína z tejto odrody môže u nich objaviť vo forme mladých ľahších akostných vín, cez vyzretejšie vína vyšších prívlastkov až po špeciality ako je slamové či ľadové víno.

vvr-fm-lv-09i

Izraelská súťaž TarraVino pôsobí na prvý pohľad možno trochu exoticky, pravdou však je, že na nej posudzujú renomovaní rozhodcovia z celého sveta. Taliani, Španieli, Francúzi, ale aj hodnotitelia z Argentíny, Británie či z aj u nás známy Luboš Bárta z Českej republiky. Na súťaži sa zúčastnil aj francúzsky pozorovateľ O.I.V., Yann Juban. Pre tieto súťaže platia veľmi prísne pravidlá a to vrátane limitácie medailí. Veľká zlatá medaila zo svetovej súťaže je pokiaľ ide o slovenské vína, vzácnejšia ako šafrán.

 

Frankovka modrá 2009, ľadové víno Villa vino Rača

Farba vína zodpovedá kategórii vína. Ľahká naružovelá až medená farba. Tento odtieň sa často označuje aj ako oko jarabice.

Veľmi jemná a zároveň podmanivá vôňa. Veľmi čistá s ovocnosťou dužiny bielych čerešní, svieža až šťavnatá. Na pozadí je aróma  ozdobená ľahkým dotykom sladkých korenín. Po chvíli sa vôňa stáva sladšou a pribudnú arómy kandovaného ovocia.

Chuť je veľmi výrazná a intenzívna, výrazne sladká, spočiatku prevažujú kvetinkové a kvetinkovo-bylinné arómy, nastupuje ľahký dotyk včelieho vosku, ale vzápätí sa rozvinie výrazná chuť kandizovaného a prezretého sladkého žltého ovocia najvýraznejšie je mango ale v pozadí je aj odtieň sladkej žltej broskyne spolu s vinohradníckou broskyňou.

Dochuť je dostatočne dlhá a chuť mohutná. Po ohriati vína je v dochuti po odoznení žltého ovocia prítomná ľahká karamelová až bylinná aróma.

Zaujímavosťou vína je jeho čistota, čistá vôňa, čistá chuť a čistá dochuť. Aj typická ľadová pripálenina sa prejavuje iba na začiatku jemnom dotyku karamelu. Víno sa prejavuje v každej chvíli inak. Je komplexné so síce jemnou vôňou, ale o to výraznejšou chuťou, ktorej vôňa  je zostavená z celého spektra aróm. Od jemných kvetinkových až po ťažšie žlté arómy, vrátane ušľachtilých aróm ako je včelí vosk a bylinky.


Zdroj: časopis Vinotéka