MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
27
marec
2023

Víno Vráble 2023

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 29. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2023, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
12
apríl
2023

Vínne trhy Pezinok 2023

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
14
apríl
2023

Angel Wines

Jemnosť vo flaši

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni Vino Tirnavia, Cabernet Sauvignon, Mrva & Stanko.

Možno ste si už z obrázku domysleli o akom víne bude reč. Známe logo, známej
firmy, podfarbené na červeno. Predstavujeme červeného šampióna výstavy Vino
Tirnavia 2006, Cabernet Sauvignon barrique, 2004, neskorý zber. Hrozno pochádza
zo stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, presnejšie z Čeboviec. Rok 2004 bol
posledným rokom, kedy firma Víno Mrva & Stanko, mohla spracovávať hrozno z
tejto oblasti. Podľa nového zákona už to možné nie je.


Cabernet Sauvignon 2004 barique neskorý zber
Stredoslovenská vinohradnícka oblasť, obec Čebovce.

Podľa intenzity farby je mi jasné, že v pohári mám Alibernet. Tmavo červený odtieň s fialovým okrajom. Povedal by som mladé ešte reduktívne víno.
Vôňa zreteľne prezrádza barik. Podľa vône je už barik dobre zapracovaný do vína. Podľa farby by víno malo byť ešte ovocné, hľadám teda ovocné tóny. Do nosa sa však vtiera vôňa čerstvo praženej kávy spolu s drevom. Ale je tam aj ovocná vôňa, len neviem akého ovocia. Snažím sa určiť o aké ovocie by mohlo ísť. Obligátny cassis to nie je. Mohol by som sa vyhovoriť na čierne bobuľové ovocie, ale to tiež nie je celkom pravda. Ani nie priamo vo vôni, ale skôr vo výdychu cítim zrelé moruše. Moruše a rebarbora. Tak by sa dala nazvať sekundárna vôňa. Tá primárna je bariková. V chuti víno pripomína skôr južný typ. Chuť je plná, nasladlá, po prehltnutí sa prejavuje pražená káva cez ktorú sa prediera na povrch pekná kyselina. Po jej odoznení zostáva v ústach príjemný tanín. Dochuť je alkoholovo teplá, strieda sa v nej pražená káva a jemná chuť dubového dreva.
Víno som nechal dlhšiu dobu predýchať, aby som ešte našiel, alebo aby sa zvýraznili niektoré vône. Po predýchaní sa dá hovoriť aj o čiernom ovocí, stále však o morušiach, aj keď už bez rebarbory. Ak by odroda nebola určená a mal by som hádať, uvažoval by som asi najskôr o odrode Nitra a spol.
Pred rokom som ako člen degustačnej komisie hodnotil Cabernet Sauvignon barique 2003. Pamätám si, že vtedy som mu dal 87 alebo 88 bodov, pretože barik sa mi zdal príliš výrazný, prekrývajúci odrodový charakter a ešte nezapracovaný do vína. Čas však ukázal, že išlo o vynikajúce víno. Dnešná 2004-ka, je o kus ďalej. Barik je už pekne spojený s vínom, nie je ho priveľa a dáva tušiť nádherné víno. Alkoholovo teplé, glycerolovo sladké, akých na Slovensku nenájdeme veľa. Pred časom som na stránkach Vínka.sk, vyjadril pochybnosti nad opodstatnením pestovať u nás Cabernet Sauvignon. Ak sa nájde ešte zopár podobných vín, tak všetko beriem späť.