MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 14.6.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni NSV, Muškát moravský

Šampióni NSV, Muškát moravský

Šampiónom Národného salónu vín v kategórie bielych suchých vín sa stalo víno odrody Muškát moravský. Nestáva sa často aby muškát tak výrazne dominoval. Nakoniec je to jediný Muškát moravský, ktorý sa do Národného salónu vín prebojoval. Niekoľko zaujímavostí o pozadí tohto úspech porozprával majiteľ Karpatskej Perly, Ladislav Šebo.

Hrozno je zo Suchého vrchu, kde máme vysadené 4 ha. Musím sa vrátiť do minulosti k Zárubovcom, ktorí mali radi voňavé odrody a keď sme v roku 2000 vysádzali vinice, strýko Ing Peter Záruba bol náš hlavný poradca. Ten nám odporúčal vysadiť nejakú aromatickú odrodu. Z celej tej škály odrôd, ktoré máme na suchom vrchu vysadené Muškát moravský zaberá najväčšiu plochu.
Uvažovali sme aj nad odrodou Irsai Oliver, ale ten nie je taký stály čo sa týka poveternostných podmienok. Vína sú z neho tenšie a vôňa a sviežosť jeho aromatiky nie je tak dlhotrvajúca. Víno sa časom stáva ťažkým a hrozno spŕchava. Muškát moravský je čo sa týka zachovania sviežosti vo víne na tom podstatne lepšie.
Čo sa týka technológie, využívame metódu kryomacerácie a u aromatických odrôd sa nám osvedčila kratšia doba. Vtedy sa do vína dostanú kvetinové tóny, konvalinkovo bylinkové. Hrozno oberáme v relatívne vysokom štádiu zrelosti od 18-19 do 21 °NM, tých 19 °NM je podľa mňa taký ideál. Pri samotnom spracovaní využívame čisté kultúry kvasiniek, ale iba s neutrálnym prejavom. Doslova ako keby sme chceli potlačiť nadmerný aromatický prejav muškátu. Výsledkom je komplexnejšia aromatika v ktorej neprevládajú iba muškátové arómy, ale poskytuje priestor pre bylinné a pre kvetinkové, najviac konvalinkové tóny, ktoré sa prejavujú na začiatku a muškátovosť vystupuje z pozadia a je stále viac a viac výraznejšia. V chuti je to víno ktoré je pevné, medovo korenisté. Ročník 2010 bol výnimočný nízkou úrodou. 
kp-mm-jag-10
V Šenkviciach organizuje miestny spolok vinárov každoročne slávnosť na Sv. Urbana. Pri soche, ktorá je vo vinohradoch bola pobožnosť, kde sa modlili za dobrú úrodu. Náhle prišla taká búrka, že sa všetci rozutekali. Táto búrka akoby predznamenala vývoj počasia až do konca sezóny. Táto búrka vinič doslova zosekala. Oproti predchádzajúcim rokom sme mali asi tretinovú úrodu. Ale najdôležitejšie bolo, že sme dokázali udržať dobrý zdravotný stav. Cukornatosť bola okolo 19°NM a víno bolo zaradené do kolekcie Jagnet čo sú v zmysle dnes už neplatnej legislatívy akostné vína. Kolekcia Jagnet ako taký by sa dala charakterizovať slovami ako vôňa, ovocnosť, sviežosť, priamočiarosť, hravosť a ľahkosť.  

Muškát moravský 2010, Jagnet, Karpatská Perla

Víno v ktorom sa snúbi svetlá slamová farba so zeleným odtieňom.
Víno s výraznou a intenzívnou vôňou. Pri prvom opatrnom ovoňaní sa objaví veľmi pekná kvetinková vôňa, s veľmi pozvoľne sa uvoľňujúcim bylinným tónom. Pri hlbšom nádychu sa vôňa zmení na sviežu až šťavnatú zmes citrusových a muškátových aróm. Pôsobí veľmi čisto, sviežo a ovocne bez najmenšieho náznaku ťažkých terpénových aróm.
Chuť je v prvom momente ľahká svieža, hravá s výraznou arómou kvetín a byliniek, najmä konvaliniek, ktoré sa zmenia na citrónovo citrusový vnem, ozdobený jemnou sladkosťou ovocia, ako je prezretá broskyňa. Víno pôsobí pevne, dokonca extraktívne, je veľmi čisté a svieže. Muškát sa v chuti, vo svojej klasickej podobe presadí až v závere a doznieva spolu s citrusovými plodmi.
Veľmi pekný, hravý a svieži muškát bez najmenšieho náznaku ťažkých muškátových aróm, bez náznaku terpénovej horkosti, s ľahkým a zároveň pevným extraktívnym telom. Nádherná ukážka mladého suchého muškátu.