MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
23
marec
2023

3. mikrobiologická revolúcia vo vinohradoch, sadoch a na poliach - 1. termín

Užitočný seminár o prevratných biotechnológiách, spôsobe pestovania a skvalitňovania pôdy, zvyšovaní biologickej úrodnosti pôdy a získavaní nových ekologických financií.
24
marec
2023

Verejná degustácia vín XXII. ročníka VA Modra 2023

24.3.2023 o 16:00h Slávnostné odovzdávanie ocenení
25
marec
2023

XXXVI. ročník výstavy vín Čechynce

Výstava spojená s ochutnávkou vín
27
marec
2023

Víno Vráble 2023

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 29. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2023, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni NSV, Muškát moravský

Šampióni NSV, Muškát moravský

Šampiónom Národného salónu vín v kategórie bielych suchých vín sa stalo víno odrody Muškát moravský. Nestáva sa často aby muškát tak výrazne dominoval. Nakoniec je to jediný Muškát moravský, ktorý sa do Národného salónu vín prebojoval. Niekoľko zaujímavostí o pozadí tohto úspech porozprával majiteľ Karpatskej Perly, Ladislav Šebo.

Hrozno je zo Suchého vrchu, kde máme vysadené 4 ha. Musím sa vrátiť do minulosti k Zárubovcom, ktorí mali radi voňavé odrody a keď sme v roku 2000 vysádzali vinice, strýko Ing Peter Záruba bol náš hlavný poradca. Ten nám odporúčal vysadiť nejakú aromatickú odrodu. Z celej tej škály odrôd, ktoré máme na suchom vrchu vysadené Muškát moravský zaberá najväčšiu plochu.
Uvažovali sme aj nad odrodou Irsai Oliver, ale ten nie je taký stály čo sa týka poveternostných podmienok. Vína sú z neho tenšie a vôňa a sviežosť jeho aromatiky nie je tak dlhotrvajúca. Víno sa časom stáva ťažkým a hrozno spŕchava. Muškát moravský je čo sa týka zachovania sviežosti vo víne na tom podstatne lepšie.
Čo sa týka technológie, využívame metódu kryomacerácie a u aromatických odrôd sa nám osvedčila kratšia doba. Vtedy sa do vína dostanú kvetinové tóny, konvalinkovo bylinkové. Hrozno oberáme v relatívne vysokom štádiu zrelosti od 18-19 do 21 °NM, tých 19 °NM je podľa mňa taký ideál. Pri samotnom spracovaní využívame čisté kultúry kvasiniek, ale iba s neutrálnym prejavom. Doslova ako keby sme chceli potlačiť nadmerný aromatický prejav muškátu. Výsledkom je komplexnejšia aromatika v ktorej neprevládajú iba muškátové arómy, ale poskytuje priestor pre bylinné a pre kvetinkové, najviac konvalinkové tóny, ktoré sa prejavujú na začiatku a muškátovosť vystupuje z pozadia a je stále viac a viac výraznejšia. V chuti je to víno ktoré je pevné, medovo korenisté. Ročník 2010 bol výnimočný nízkou úrodou. 
kp-mm-jag-10
V Šenkviciach organizuje miestny spolok vinárov každoročne slávnosť na Sv. Urbana. Pri soche, ktorá je vo vinohradoch bola pobožnosť, kde sa modlili za dobrú úrodu. Náhle prišla taká búrka, že sa všetci rozutekali. Táto búrka akoby predznamenala vývoj počasia až do konca sezóny. Táto búrka vinič doslova zosekala. Oproti predchádzajúcim rokom sme mali asi tretinovú úrodu. Ale najdôležitejšie bolo, že sme dokázali udržať dobrý zdravotný stav. Cukornatosť bola okolo 19°NM a víno bolo zaradené do kolekcie Jagnet čo sú v zmysle dnes už neplatnej legislatívy akostné vína. Kolekcia Jagnet ako taký by sa dala charakterizovať slovami ako vôňa, ovocnosť, sviežosť, priamočiarosť, hravosť a ľahkosť.  

Muškát moravský 2010, Jagnet, Karpatská Perla

Víno v ktorom sa snúbi svetlá slamová farba so zeleným odtieňom.
Víno s výraznou a intenzívnou vôňou. Pri prvom opatrnom ovoňaní sa objaví veľmi pekná kvetinková vôňa, s veľmi pozvoľne sa uvoľňujúcim bylinným tónom. Pri hlbšom nádychu sa vôňa zmení na sviežu až šťavnatú zmes citrusových a muškátových aróm. Pôsobí veľmi čisto, sviežo a ovocne bez najmenšieho náznaku ťažkých terpénových aróm.
Chuť je v prvom momente ľahká svieža, hravá s výraznou arómou kvetín a byliniek, najmä konvaliniek, ktoré sa zmenia na citrónovo citrusový vnem, ozdobený jemnou sladkosťou ovocia, ako je prezretá broskyňa. Víno pôsobí pevne, dokonca extraktívne, je veľmi čisté a svieže. Muškát sa v chuti, vo svojej klasickej podobe presadí až v závere a doznieva spolu s citrusovými plodmi.
Veľmi pekný, hravý a svieži muškát bez najmenšieho náznaku ťažkých muškátových aróm, bez náznaku terpénovej horkosti, s ľahkým a zároveň pevným extraktívnym telom. Nádherná ukážka mladého suchého muškátu.