MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 4.5.2025
15
máj
2025

Víno Terra Wag 2025

Víno Terra Wag – Šaľa 2025
10. ročník súťažnej prezentácie a výstavy vín
Nominačná súťaž pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025
15
máj
2025

Verejná prehliadka 16. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín Víno SPU 2025

Srdečne vás pozývame na verejnú ochutnávku súťažných vín.
Záštitu nad podujatím prijali: doc. 14.00 – 21.00 hod: Workshop a verejná prehliadka súťažných vín v priestoroch budovy dekanátu FZKI, Tulipánová ul. 7, 949 76 Nitra.
21
máj
2025

Agrovíno 2025

Oficiálne slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení spojené s verejnou ochutnávkou súťažných vín.
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni NSV, Muškát moravský

Šampióni NSV, Muškát moravský

Šampiónom Národného salónu vín v kategórie bielych suchých vín sa stalo víno odrody Muškát moravský. Nestáva sa často aby muškát tak výrazne dominoval. Nakoniec je to jediný Muškát moravský, ktorý sa do Národného salónu vín prebojoval. Niekoľko zaujímavostí o pozadí tohto úspech porozprával majiteľ Karpatskej Perly, Ladislav Šebo.

Hrozno je zo Suchého vrchu, kde máme vysadené 4 ha. Musím sa vrátiť do minulosti k Zárubovcom, ktorí mali radi voňavé odrody a keď sme v roku 2000 vysádzali vinice, strýko Ing Peter Záruba bol náš hlavný poradca. Ten nám odporúčal vysadiť nejakú aromatickú odrodu. Z celej tej škály odrôd, ktoré máme na suchom vrchu vysadené Muškát moravský zaberá najväčšiu plochu.
Uvažovali sme aj nad odrodou Irsai Oliver, ale ten nie je taký stály čo sa týka poveternostných podmienok. Vína sú z neho tenšie a vôňa a sviežosť jeho aromatiky nie je tak dlhotrvajúca. Víno sa časom stáva ťažkým a hrozno spŕchava. Muškát moravský je čo sa týka zachovania sviežosti vo víne na tom podstatne lepšie.
Čo sa týka technológie, využívame metódu kryomacerácie a u aromatických odrôd sa nám osvedčila kratšia doba. Vtedy sa do vína dostanú kvetinové tóny, konvalinkovo bylinkové. Hrozno oberáme v relatívne vysokom štádiu zrelosti od 18-19 do 21 °NM, tých 19 °NM je podľa mňa taký ideál. Pri samotnom spracovaní využívame čisté kultúry kvasiniek, ale iba s neutrálnym prejavom. Doslova ako keby sme chceli potlačiť nadmerný aromatický prejav muškátu. Výsledkom je komplexnejšia aromatika v ktorej neprevládajú iba muškátové arómy, ale poskytuje priestor pre bylinné a pre kvetinkové, najviac konvalinkové tóny, ktoré sa prejavujú na začiatku a muškátovosť vystupuje z pozadia a je stále viac a viac výraznejšia. V chuti je to víno ktoré je pevné, medovo korenisté. Ročník 2010 bol výnimočný nízkou úrodou. 
kp-mm-jag-10
V Šenkviciach organizuje miestny spolok vinárov každoročne slávnosť na Sv. Urbana. Pri soche, ktorá je vo vinohradoch bola pobožnosť, kde sa modlili za dobrú úrodu. Náhle prišla taká búrka, že sa všetci rozutekali. Táto búrka akoby predznamenala vývoj počasia až do konca sezóny. Táto búrka vinič doslova zosekala. Oproti predchádzajúcim rokom sme mali asi tretinovú úrodu. Ale najdôležitejšie bolo, že sme dokázali udržať dobrý zdravotný stav. Cukornatosť bola okolo 19°NM a víno bolo zaradené do kolekcie Jagnet čo sú v zmysle dnes už neplatnej legislatívy akostné vína. Kolekcia Jagnet ako taký by sa dala charakterizovať slovami ako vôňa, ovocnosť, sviežosť, priamočiarosť, hravosť a ľahkosť.  

Muškát moravský 2010, Jagnet, Karpatská Perla

Víno v ktorom sa snúbi svetlá slamová farba so zeleným odtieňom.
Víno s výraznou a intenzívnou vôňou. Pri prvom opatrnom ovoňaní sa objaví veľmi pekná kvetinková vôňa, s veľmi pozvoľne sa uvoľňujúcim bylinným tónom. Pri hlbšom nádychu sa vôňa zmení na sviežu až šťavnatú zmes citrusových a muškátových aróm. Pôsobí veľmi čisto, sviežo a ovocne bez najmenšieho náznaku ťažkých terpénových aróm.
Chuť je v prvom momente ľahká svieža, hravá s výraznou arómou kvetín a byliniek, najmä konvaliniek, ktoré sa zmenia na citrónovo citrusový vnem, ozdobený jemnou sladkosťou ovocia, ako je prezretá broskyňa. Víno pôsobí pevne, dokonca extraktívne, je veľmi čisté a svieže. Muškát sa v chuti, vo svojej klasickej podobe presadí až v závere a doznieva spolu s citrusovými plodmi.
Veľmi pekný, hravý a svieži muškát bez najmenšieho náznaku ťažkých muškátových aróm, bez náznaku terpénovej horkosti, s ľahkým a zároveň pevným extraktívnym telom. Nádherná ukážka mladého suchého muškátu.