MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
30
júl
2022

Othello - Požitavský festival vína

Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni ČS Ligy. Slamové víno, Neuburské 2003 Sonberk.

Šampióni ČS Ligy. Slamové víno, Neuburské 2003 Sonberk.

Posledným z trojice víťazov Česko – Slovenskej vinárskej ligy, je v kategórii sladkých vín firma Sonberk. V súvislosti so slamovými vínami sa Prof. Malík nikdy nezabudne zmieniť o „mladom Drápalovi“. Meno Oldřicha Drápala mladšieho, sa bude navždy spájať s prvým slamovým vínom vyrobeným v Čechách, alebo lepšie povedané na Morave. A nielen, že slamáky začal robiť prvý, ale robí ich aj dobre.

Hrozno nechal sušiť od konca októbra do konca marca čo je až päť mesiacov namiesto zákonom požadovaných troch. Nesušil ho zavesené na šnúrkach, ale tak ako tradícia žiada na slamených rohožiach. Niet divu, že cukornatosť muštu dosiahla 42 °NM. Výťažnosť muštu dosiahla 15%. Zo zosušených strapcov boli ručne odstraňované poškodené bobule. V takto hustom mušte kvasinkám trvalo 12 mesiacov kým mušt premenili na víno.,

Hodnotenie vína.(Vínko.sk)
Výraznejšia slamovožltá farba.
To čo sa vo vôni objavuje ako prvé, neviem nazvať inak ako charakteristická vôňa slamových vín ktorá vzniká „pripálením“ pri sušení hrozna. Vôňa je výrazná. Možno si to iba nahováram, no zdá sa mi, že vo vôni cítim práve tú slamu. Samozrejme okrem medovo karamelových tónov. V takejto kombinácii sa to v závislosti od skúseností, alebo predstavivosti môže javiť aj ako sušené ovocie.
V chuti je veľmi výrazný cukor. Pôsobí až olejovo prisladko. Dominuje med s karamelom, pridáva sa púpava, ostatné lúčne kvety a peľ. V závere, ako to už pri slamových vínach býva, prevládne karamel. Dochuť je dlhá, hlavne v znamení peľu a karamelu.

Hodnotenie Prof. Malíka v prílohe Pravdy.
Bezkonkurenčný „slamák“ (nielen) tejto súťaže. Mladý Olda Drápal to jednoducho „umí“. Bezchybná žltkavo-zelenkavá farba. Lákavá tropickoovocná, biskvitovo-bábovková a decentne korenistá vôňa vína. Telo majstra fitnesu, vypracované, lákavé. Predlhá dochuť, čistý ananásový chvostík.