MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 14.6.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > Súťaže > 

Šampión výstavy Vitis Aurea Modra 2006.

Na šiestom ročníku výstavy Vitis Aurea Modra 2006, boli udelené tri tituly
šampiónov. V kategórii bielych suchých vín aj v kategórii červených vín
zvíťazili rakúske vína. Jediným slovenským šampiónom sa v Modre stalo víno v
kategórii sladkých vín. Pálava zo Šenkvíc. Komisia jej udelila najviac bodov po
súboji s ľadovou Feteascou regalou. A to aj napriek tomu, že ide „iba“ o
bobuľový výber.



Pálava 2005, bobuľový výber, Karpatská Perla.

Už pri nalievaní vina do pohára sa prejavuje vyššia viskozita. Vo farbe žlté tóny prevládajú nad zelenými. Intenzita zafarbenia zodpovedá modernej technológii.
Intenzívna muškátovo tramínová vôňa je typická Pálava. Po malom predýchaní v pohári sa pridávajú kvetinové tóny. Kyselina sa vo vôni neprejavuje. Práve naopak, vôňa pôsobí nasladlo. Po dlhšom predýchaní sa objavuje žltý melón.
Chuť je mimoriadne výrazná, okamžite sa prejavuje výrazný cukor. Víno je plné, medovo sladké až olejovité. Akonáhle si začnete všímať aromatiku vina okamžite rozoznáte marhuľu. Mieša sa prezretá marhuľa so sušenou marhuľou a žltým melónom. Pokým máte víno v ústach, prejavuje sa ovocie. Marhuľa s melónom, možno by som zašiel až do exotického ovocia. Akonáhle víno prehltnete, vychádza na povrch marhuľa. Vo výdychu sa ešte raz vráti žltý melón, ale nakoniec definitívne uvoľní miesto marhuliam. Ak víno pijete oteplené, k tomu všetkému sa pridávajú ešte muškátové tóny.
Po jednodňovom odpočinku a ohriati na izbovú teplotu sa senzoricky viac prejavuje žlté exotické ovocie na úkor marhuľových tónov. Dochuť vína je veľmi dlhá a dosť ťažko sa odhaduje. Až strácam prehľad či víno ešte cítim v ústach, alebo si tú chuť vyvolávam v predstave. Dochuť vína sa vyjadruje v jednotkách nazvaných kaudálie. Jedna kaudália zodpovedá jednej sekunde. Ktovie ako sa nazýva nadradená jednotka zodpovedajúca minúte... .

Víno vyniká svojou čistotou. Čistá vôňa bez najmenšieho náznaku prchavých kyselín, alebo esterov. Rovnako čistá chuť a dochuť.

 

Víno sa stalo šampiónom výstavy Vitis Aurea Modra 2006, v kategórii sladkých vín. Taká kategória síce ani nie je, ale podľa mňa názov „biele ostatné“ znie znevažujúco a tak aspoň pre seba používam termín sladké. Mnohí návštevníci si možno ani neuvedomia s akým vínom majú tú česť sa zoznámiť. Porovnateľné víno sa nehľadá ľahko, ale o niečom by som vedel. Sú to reduktívne Tokajské výbery od producentov ako je Oremus(Vega Sicilia) alebo Hétszolo(Château Beychevelle). Vyznačujú sa sviežou a výraznou ovocnosťou, komplexom vôní a chutí typických pre tokajské, ale hlavne ich dokážu marketingovo komunikovať ako svetovú špičku, plne porovnateľnú s vínami napr. zo Sauternes. Preto to porovnanie. Stále sa hovorí o našom predurčení vyrábať biele vína svetovej kvality. Len doteraz sme ich veľa nevyrobili. Vo vinárskej technológii dnes už nezaostávame. Cesta ku kvalite vedie cez vinohrady. Šenkvická Pálava je vedená jeden kmeň, jeden ťažeň(10 očiek), záložný čapík(2 očká) a šesť strapcov hrozna.

Bobuľová Pálava z Karpatskej Perly na mňa urobila mimoriadny dojem. Bodové hodnotenie na úrovni 93 až 95 bodov hovorí za všetko.