Pozvánka na Concours Mondial du Sauvignon 2016
Sauvignon blanc je asi najväčším chameleónom medzi odrodami. Je rozšírený doslova po celej planéte, ale najkrajšie vína pochádzajú s chladnejšieho pásma, kam patrí aj Slovensko. Súťaž Concours Mondial du Sauvignon 2016, je miestom kde sa stretávajú vína odrody Sauvignon blanc doslova z celého sveta. Po minuloročnej skúsenosti, môžem vyhlásiť, že slovenské Sauvignony vôbec nie sú bez šance.
Napriek zaužívanému názoru, že na súťažiach víťazia predovšetkým Sauvignony z Nového Zélandu, spomedzi štyroch hlavných cien získal novozélandský Sauvignon blanc iba jednu a prekvapujúco v kategórii sladkých vín. Zvyšné ceny si odniesli európske vína.
Siedmy ročník súťaže Concours Mondial du Sauvignon prináša jednu zaujímavú novinku. Oproti predchádzajúcemu ročníku, ktorý sa konal až v druhej polovici mája, organizátori posunuli termín súťaže na začiatok marca. Hlavným dôvodom je prezentácia výsledkov súťaže na veľtrhu ProWein. Pre našich vinárov je to v tomto roku prakticky jediná možnosť, ako sa so svojim vínom prezentovať na ProWeine.
Súťaž Concours Mondial du Sauvignon sa tento rok bude konať v španielskej Ruede.
Vína súťažia v ôsmych kategóriách:
1 | Dry unoaked Sauvignon | ||
Suchý nebarikovaný Sauvignon | |||
2 | Dry oaked Sauvignon (partly or entirely) | ||
Suchý barikovaný Sauvignon(čiastočne, alebo úplne) | |||
3 | Medium dry or sweet (containing > 5g/l of residual sugar) unoaked Sauvignon | ||
Polosuchý až sladký (s obsahom > 5g/l zvyškového cukru ) nebarikovaný Sauvignon | |||
4 | Medium dry or sweet (containing > 5g/l of residual sugar) oaked (partly or entirely) Sauvignon | ||
Polosuchý až sladký (s obsahom > 5g/l zvyškového cukru ) barikovaný Sauvignon (čiastočne, alebo úplne) | |||
5 | Dry unoaked, Sauvignon-based blend | ||
Suché nebarikované víno s obsahom odrody Sauvignon | |||
6 | Dry oaked (partly or entirely) Sauvignon-based blend | ||
Suché barikované víno(čiastočne, alebo úplne) , s obsahom odrody Sauvignon | |||
7 | Medium dry or sweet (containing > 5g/l of residual sugar) unoaked blend | ||
Polosuché až sladké víno (s obsahom > 5g/l zvyškového cukru ) s obsahom odrody Sauvignon | |||
8 | Medium dry or sweet (containing > 5g/l of residual sugar) oaked blend (partly or entirely) | ||
Polosuché až sladké víno (s obsahom > 5g/l zvyškového cukru )barikované(čiastočne alebo úplne) s obsahom odrody Sauvignon |
*Víno zaradené do kategórie Sauvignon musí obasahovať najmenej 85% odrody Sauvignon blanc , prípadne Sauvignon gris
*Víno zaradené do kategórie Víno s obsahom odrody Sauvignon, musí obsahovať najmenej 51% odrody Sauvignon blanc, alebo Sauvignon gris
Zaradenie vína do nesprávnej kategórie môže vyústiť do jeho penalizácie.
Prihláška musí obsahovať nasledovné dokumenty:
1. Analytický rozbor vydaný autorizovaným laboratóriom v súlade s legislatívou krajiny pôvodu vína.
• Obsah alkoholu pri 20 °C. (obj. %) | |
• Zvyškový cukor (g/l) | |
• Celkové kyseliny (mg/l) | |
• Prchavé kyseliny (mg/l) | |
• Celkový oxid siričitý (mg/l) | |
• Voľný oxid siričitý (mg/l) |
2. Etiketu
3. Potvrdenie o platbe bankovým prevodom, v prípade ak neplatíte kreditnou kartou.
Platba
Bankovým prevodom na účet VINOPRES BE 87 0001 2552 7494 (IBAN), POTBEB1 (Bank Identification Code) at the Banque de la Poste (B-1000)
Alebo kartami Visa, Mastercard alebo American Express.
Doručenie vzoriek
Pošlite 3 označené fľaše z každej vzorky od 1. do 19. Februára 2016 na adresu :
Att. Bernard Sirot – Concours Mondial du Sauvignon
Manufacture Royale (ancien bâtiment Seita)
86, cours de Verdun
33210 Langon
France
Termín prihlasovania vzoriek je do 10. februára - On-line na stránke organizátora súťaže
Off - line : Ak chcete využiť možnosť vyplniť tlačený formulár, môžete si ho stiahnuť vo formáte pdf(947kB)
Termín zberu vzoriek je do 19. februára.
Spoločné zberné miesto je v Pezinku vo vinárstve Matyšák.
V prípade ak potrebujete pomoc s prihlásením vína môžete ma kontaktovať na +421 905 252 061