MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
24
marec
2023

Verejná degustácia vín XXII. ročníka VA Modra 2023

24.3.2023 o 16:00h Slávnostné odovzdávanie ocenení
25
marec
2023

XXXVI. ročník výstavy vín Čechynce

Výstava spojená s ochutnávkou vín
27
marec
2023

Víno Vráble 2023

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 29. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2023, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Ohliadnutie sa za Vinom Tirnavia.

Zostáva nám predstaviť si ešte šampióna ostatných bielych vín z tohtoročnej
výstavy Vino Tirnavia. Ostatné biele vína, sú vína so zvyškovým cukrom nad 4
gramy. Je viac ako jasné, že v tejto kategórii víno s piatimi gramami cukru môže
zvíťaziť iba teoreticky. Aj preto si myslím, že vhodnejšie by bolo označenie
Šampión sladkých vín. Sladké vína vedia robiť predovšetkým Moraváci. Dokázali to
na Česko-Slovenskej vinárskej lige,(slamové Neuburgské), Vínnych trhoch Pezinok,
(Veltlínske zelené, ľadové, Znovín Znojmo) a aj na Vine Tirnavia. Výnimkou bola
Vitis Aurea Modra 2006(Pálava zo Šenkvíc), ale tam pre zmenu bodovali najmä
rakúsky vinári.



Šampióna výstavy je možné zvoliť dvomi spôsobmi. Hodnotiace komisie obodujú vína a vzorka ktorá získal vo svojej kategórii najvyšší počet bodov sa automaticky stáva šampiónom. Malým úskalím tohto spôsobu je nevyrovnanosť komisií. Každé posudzovanie robia ľudia a tak sa stane, že jedna komisia hodnotí prísnejšie ako iná, prípadne má iné druhy vín atď. Možností ako urobiť chybu je veľa.
Druhým spôsobom je výber najlepšieho vína z komisie do rozstrelu kde ďalšia komisia vyberá definitívneho víťaza. Druhý spôsob je podľa môjho názoru vhodnejší. Vyrovnávajú sa tak prípadné rozdiely v prísnosti komisií. A aj v tomto prípade je možné posunúť ďalej víno s najvyšším počtom bodov, alebo víno na ktorom sa zhodne komisia bez ohľadu na bodové hodnotenie. Opäť sa prikláňam k výberu najlepšieho.

Ing. Miloš Ševčík, na slávnostnom odovzdávaní cien.

To bol aj prípad moravského šampióna. Komisia ho zvolila za postupujúce víno jednohlasne. V komisii na mňa zapôsobil intenzitou aromatiky, čistotou a aj obsdahom cukru. Takže poďme si predstaviť sladkého šampióna.

Rizling rýnsky, boluľový výber, 2002, Libor Nazarčuk, Břeclav.

Slamovožltá, nie príliž intentívna farba.
Výrazná vôňa sušených marhúľ, ku ktorej sa po chvíli pridajú zavárané hrušky s klinčekom.
Chuť je olejovito plná, nekomplikovaná, verne kopírujúca vôňu. Objavuje sa širšia chuť sušeného ovocia s najvýraznejšími marhuľami a hruškami. Aj napriek tomu, že pijeme Rizling rýnsky, ktorý by mal mať vyšší obsah kyselín musím konštatovať, že kyselina je v tomto víne iba „chudobnejším príbuzným“ prítomného cukru. Víno nie je fádne a kyselina je pekná, ale obsah cukru je senzoricky dosť výryzný. Dochuť je hladká s mierne sa prejavujúcou kyselinkou.


Libor Nazarčuk, výrobca šampióna.