MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 14.6.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > Súťaže > 

Ohliadnutie sa za Vinom Tirnavia.

Zostáva nám predstaviť si ešte šampióna ostatných bielych vín z tohtoročnej
výstavy Vino Tirnavia. Ostatné biele vína, sú vína so zvyškovým cukrom nad 4
gramy. Je viac ako jasné, že v tejto kategórii víno s piatimi gramami cukru môže
zvíťaziť iba teoreticky. Aj preto si myslím, že vhodnejšie by bolo označenie
Šampión sladkých vín. Sladké vína vedia robiť predovšetkým Moraváci. Dokázali to
na Česko-Slovenskej vinárskej lige,(slamové Neuburgské), Vínnych trhoch Pezinok,
(Veltlínske zelené, ľadové, Znovín Znojmo) a aj na Vine Tirnavia. Výnimkou bola
Vitis Aurea Modra 2006(Pálava zo Šenkvíc), ale tam pre zmenu bodovali najmä
rakúsky vinári.



Šampióna výstavy je možné zvoliť dvomi spôsobmi. Hodnotiace komisie obodujú vína a vzorka ktorá získal vo svojej kategórii najvyšší počet bodov sa automaticky stáva šampiónom. Malým úskalím tohto spôsobu je nevyrovnanosť komisií. Každé posudzovanie robia ľudia a tak sa stane, že jedna komisia hodnotí prísnejšie ako iná, prípadne má iné druhy vín atď. Možností ako urobiť chybu je veľa.
Druhým spôsobom je výber najlepšieho vína z komisie do rozstrelu kde ďalšia komisia vyberá definitívneho víťaza. Druhý spôsob je podľa môjho názoru vhodnejší. Vyrovnávajú sa tak prípadné rozdiely v prísnosti komisií. A aj v tomto prípade je možné posunúť ďalej víno s najvyšším počtom bodov, alebo víno na ktorom sa zhodne komisia bez ohľadu na bodové hodnotenie. Opäť sa prikláňam k výberu najlepšieho.

Ing. Miloš Ševčík, na slávnostnom odovzdávaní cien.

To bol aj prípad moravského šampióna. Komisia ho zvolila za postupujúce víno jednohlasne. V komisii na mňa zapôsobil intenzitou aromatiky, čistotou a aj obsdahom cukru. Takže poďme si predstaviť sladkého šampióna.

Rizling rýnsky, boluľový výber, 2002, Libor Nazarčuk, Břeclav.

Slamovožltá, nie príliž intentívna farba.
Výrazná vôňa sušených marhúľ, ku ktorej sa po chvíli pridajú zavárané hrušky s klinčekom.
Chuť je olejovito plná, nekomplikovaná, verne kopírujúca vôňu. Objavuje sa širšia chuť sušeného ovocia s najvýraznejšími marhuľami a hruškami. Aj napriek tomu, že pijeme Rizling rýnsky, ktorý by mal mať vyšší obsah kyselín musím konštatovať, že kyselina je v tomto víne iba „chudobnejším príbuzným“ prítomného cukru. Víno nie je fádne a kyselina je pekná, ale obsah cukru je senzoricky dosť výryzný. Dochuť je hladká s mierne sa prejavujúcou kyselinkou.


Libor Nazarčuk, výrobca šampióna.