Nečakaný šampión Víno(Show) Bojnice.
Slovíčko show v zátvorke je v zátvorke preto, že už nehovoríme o VinoShow
Bojnice ako sme boli zvyknutý, ale o Víno Bojnice. Mne osobne tam to show trochu
chýba, ale to je iba otázka zvyku. Odborná degustácia sa konala ešte začiatkom
apríla, presnejšie 1. apríla. Vedľa seba súťažili slovenské vína spolu zo
zahraničnými. Konfrontácia dopadla tak ako sa dalo čakať. V kategórii červených
vín si titul šampióna odnieslo portugalské víno. Kategória bielych vín dopadla
podľa očakávania iba čo sa týka pôvodu vína, už menej pokiaľ ide o jeho
vek.
Šampióni slovenských výstav sú vo väčšine prípadov vína ostatného ročníka, maximálne o rok staršie. Rozhodne nie je bežné, aby sa archívne vína umiestňovali na popredných umiestneniach, nie to aby ešte získali titul šampióna výstavy. Slovenský Rizling rýnsky od producenta Villa Vino Rača, a.s. je víno ročníka 1997. A to už možno plným právom nazvať archívne.
Bol som veľmi zvedavý na víno ktoré dokázalo poraziť podstatne mladších súperov. A tu sú moje dojmy.
Rizling rýnsky, akostné odrodové, 1997.
Víno uzatvorené dvojplošníkom nesúcim ešte označenie PPD Rača. Farba vína je vzhľadom na ročník ideálna. Slamovožltý odtieň, s náznakom zelených tónov. Pri hodnotení čírosti som bezprostredne po naliati do pohára zaregistroval ultra jemné bublinky oxidu uhličitého.
Vôňa vína sa dá opísať ako najkrajší lipový kvet, aký možno od Rizlingu rýnskeho očakávať. Podfarbený náznakom kyselín a lipovo medových tónov. Po krátkom predýchaní sa vo vôni objavuje aj veľmi jemný náznak petrolejových tónov, ktorý však v tejto koncentrácii evokuje sušené hrozienka.
Chuť vína je podobná vôni. V ústach sa okamžite prejavuje lipa, víno je plné, hladké a dobre vyzreté. (bodaj by aj nie, po toľkých rokoch). Kyselinka sa začína objavovať veľmi opatrne, postupne silnie a kulminuje až v závere.
Dochuť je lipovo kyselkastá.
Výrobca tohto vína v roku 1997 už síce používal reduktívnu technológiu a víno vyrábal v antikorových nádobách, ale odkalovanie ešte nebolo bežné. Treba si uvedomiť že v tom čase sa u nás odkalovanie začalo iba skúšať. A aj firma s logom M&S, ešte iba začínala. Paradoxne práve preto víno prežilo až do dnešných čias. Podľa dostupných informácií kvasiaci mušt už bol chladený, ale o riadenej fermentácii sa ešte hovoriť nedá. Podľa vyjadrenia technológa spoločnosti Ing. Vajczikovej, je to Rizling ktorý potrebuje na dosiahnutie ideálnej harmónie dlhší čas. Ako mladé víno je kostrbatý, drsný ale časom vyrastie do krásy.
Body 90-93
Slávnostné vyhlásenie výsledkov Vína Bojnice sa bude konať cez víkend 13. mája v Kongresovej sále v Bojniciach a bude pokračovať v nedeľu 14. mája degustáciou pre verejnosť, od 11:00 do 20:00 hod.