Naše a svetové.
Prvou medzinárodnou súťažou na ktorej sa vo významnejšej miere zúčastňujú slovenské vína je Vinalies Paris. Kto sa stal víťazom v jednotlivých kategóriách sa z stránky súťaže nedozvieme, ale vieme kto je víťazom Paríža z pohľadu našich vinárov. Za úspech treba považovať aj zisk striebornej medaile, ale ruku na srdce, zlato je predsa len zlato. Slovenskí vinári získali tento rok v Paríži celkovo 12 zlatých medailí. Celá štvrtina z nich však patrí jedinému vinárstvu a tým vinárstvom je ......
...a tým vinárstvom je spoločnosť Villa vino Rača. V povedomí každého milovníka vín sú račianske vinohrady rodiskom tej najlepšej Frankovky a ako inak práve račianska Frankovka sa zaslúžila o dve z troch zlatých medailí. Pre úplnosť dodám, že tretiu medailu získalo víno z odrody Tramín červený.
Račianske vinice už viackrát v histórii dokázali, že Frankovka sa v nich rodí naozaj excelentná. V tejto súvislosti sa nedá nespomenúť záľuba rakúskej Cisárovnej Márie Terézie, ktorá nie je legendou, ale historickou skutočnosťou. Ak sa miestnych spýtate, kde presne je najlepšia Frankovka určite prstom ukážu na hon Krivé. Jedinečný terroir by však neznamenal nič bez umu a dôvtipu vinára. V spoločnosti Villa vino Rača venujú Frankovke zaslúženú pozornosť. V ročníku 2013 urobili zaujímavý pokus. Frankovku oberali na dva krát. Prvý zber bol 18. novembra, keď obrali časť hrozna, ktoré dosahovalo úctyhodnú cukornatosť 28 °NM. Kategória hrozienkový výber je vlastne najvyššou kategóriou cukornatosti, ktorú hrozno môže získať prirodzeným spôsobom. Keďže hrozno bolo vo vynikajúcej zdravotnej kondícii rozhodli sa zariskovať a skúsiť šťastie s ľadovým vínom. Na druhý zber si museli počkať až do roku 2014, presnejšie do 25. januára, keď prišli dostatočne silné mrazy na výrobu ľadového vína.
Ako sa vyjadril enológ vinárstva Villa vino Rača, Richard Polkoráb, výroba ľadového vína nie je nikdy bezproblémová. "Už som strácal poslednú nádej, keď konečne prišli mrazy." Po vylisovaní ukazoval muštomer pôsobivých 34 °NM. Tým to však iba začína. Vďaka vysokému obsah cukru, mávajú kvasinky problém víno prekvasiť a tak sa rozhodli použiť svoju vlastnú, "frankovkovú" kvasinku, ktorú izolovali zo svojho vinohradu a ktorá sa osvedčila aj v podobných prípadoch.
V prípade spomenutých frankoviek sa nám ponúka príležitosť ochutnať dve vína z jednej vinice, každé z nich je iné a predsa majú niečo spoločné.
Frankovka modrá 2013, hrozienkový výber
Už vzhľad vína upúta na prvý pohľad. Veľmi pekný ružovo-medený odtieň a viskozita adekvátna prívlastku.
Vôňa je intenzívna a pôsobí komplexne a viacvrstvovo, ale predovšetkým jej nemožno uprieť noblesu. Od závanu kytice kvetov, cez košík plný zväčša exotického ovocia až po arómy sušených plodov. Hrozienka, marhuľa a kandizované žlté ovocie vo veľmi peknom, jemnom ale elegantnom prejave.
V chuti je víno plné, krásne šťavnaté a výrazne ovocné. Plné ústa ovocia v prevažnej miere sušeného a kandizovaného ovocia, ktorému nasadzuje korunu dokonale harmonická kyselinka.
Body: 93
Akýkoľvek ďalší komentár je zbytočný. Jednoducho krásne harmonické víno, dokonale vyvážené s výrazným ovocným prejavom.
Frankovka modrá 2013(4?), ľadové víno
Už vzhľad vína upúta na prvý ....., Platí presne to čo u predchádzajúceho vína. Krásna ružovo medená farba, no viskozita je ešte o niečo vyššia.
Prvý rozdiel nachádzam vo vôni. Nie je tak výrazne ovocná, má však v sebe niečo zaujímavé, čo dokáže vínu dodať iba mrazivý zážitok. Ľahká ľadová pripáleninka a mám pocit ako by z pozadia vystupovali aj ľahučké botrytické tóny, ktoré dodávajú vôni ďalší rozmer.
Chuť je o poznanie mohutnejšia, sladšia, ale celé to vyvažuje excelentná pikantná kyselinka. Ovocnosť je výlučne v sušenom stave. Opäť hrozienka, možno figy, ale hlavnou témou sú orieškové odtiene aróm, či kúsok karamnelu. Zaujmú predovšetkým tie oriešky. Nechýba vlašský orech aj so šupkou, ale krájšie pôsobia tóny kešu orieškov či pekanových orechov, ktoré nájdete v dochuti. Víno má už spomenutú peknú kyselinku, ktorá dotvára príjemnú sviežu dochuť vína.
Body: 91
Pôvodne som chcel napísať, že sú to dvojčatá, no to by nebolo celkom presné. Skôr sa hodí výraz dve sestry. Jedna blondína, druhá brunetka. Majú spoločných rodičov a predsa je každá z nich iná, každá z nich má svoju vlastnú osobnosť.
Aj keď je Frankovka modrá kráľovnou račianskych vinohradov, predsa len nesmieme opomenúť Tramín červený. Prítomnosť Tramínu v račianskych vinohradoch nie je náhodná. Predseda predstavenstva spoločnosti Villa vino Rača, Ján Krampl, ktorý sa v tom čase venoval vedeckej práci, porozprával ako sa Tramín červený dostal do račianskych viníc.
"V 50-60tych rokoch sme mali vysadených necelých 40 hektárov Frankovky. Chceli sme jej vysadiť viac, ale v tom čase mala jednu nepríjemnú vlastnosť. Priveľmi spŕchavala. Bobule neboli dostatočne opelené, pretože Frankovka má ťažšie klíčivý peľ. Uvažovali sme ako jej pomôcť a uvažovali sme nad odrodami Müller Thurgau, Rizling rýnsky, prípadne Tramín červený, ktorých peľ mal pomôcť aj Frankovke. Vsadili sme práve na Tramín červený, ktorý bol síce vysadený, ale vo veľmi malej miere. Odkedy sme zvýšili podiel tramínu vo vinici, nevieme čo je to problém so spŕchavaním frankovky a ako bonus máme od vtedy vo viniciach aj Tramín červený a Rizling rýnsky."
Pri Tramíne platí presne to isté čo pri sestrách Frankovky modrej, len s tým rozdielom, že vína nebodovali na jednej výstave, ale na dvoch rôznych. Tramín červený 2013, hrozienkový výber oberali 20. 11. 2013 a dosiahol cukornatosť 28°NM. Tramín červený 2013, ľadové víno oberali v ten istý deň ako Frankovku modrú, 25. 01. 2014, a dosiahol cukornatosť 36 °NM. Vinica sa nachádza v hone Žajdlík.
Kým hrozienkový Tramín získal zlatú medailu v Paríži, ľadový Tramín získal veľkú zlatú medailu v Izraeli. No a keď ho ochutnáte pochopíte prečo.
Tramín červený 2013, hrozienkový výber
Zlatisto žltá farba s jemným zeleným odleskom.
Hneď od počiatku zaujme korenisto medová vôňa, s ľahkým závanom kvetinkovej aromatiky, no myslím, že je to skôr orgován ako ruža. Zo sladkej medovej arómy vystupujú príjemné tóny včelieho plástu.
Chuť vína je veľmi extraktívna, tramínovo korenistá so sladkým medovým pozadím, z ktorého vystupuje ovocnosť. Marhuľa, možno mango, ktorých prejav je podporený korenistosťou vína a odoznievajú až v závere.
Body: 90
Tramín červený 2013, ľadové víno
Krásny iskrivý vzhľad vína, so žlto-zeleným odtieňom.
Vôňa vína je výrazná, veľmi výrazná až omamná korenistosť spolu s výrazným prejavom bielych ruží. Na pozadí sa dajú nájsť aj ovocné arómy, ale odrodové arómy tramínu, červené korenie a ruža ovládajú celý prejav vône.
Chuť je extraktívna až koncentrovaná so šťavnatým a harmonickým prejavom vyššieho zvyškového cukru a živej kyselinky. Rovnako ako vo vôni aj v chuti dominuje červené korenie a biele kvety, ale žltá ovocnosť sa už tak neschováva za tramínovými arómami. Krásna symbióza ovocnej a korenistej aromatiky, ktorá pretrváva až do veľmi dlhej dochute. Ak chcete rátať kaudálie, pokojne rátajte, ale potrvá vám to dosť dlho.
Víno získalo v Izraeli Veľkú zlatú medailu, alebo aj Double Gold ako ju niekedy volajú. Vôbec ma to neprekvapuje. Je výrazné extraktívne, koncentrované, pritom čisté a harmonické.
Body:94 a možno aj by si zaslúžilo aj o bodík viac.
Úspechy Villa vino Rača, nie sú náhodou, ale výsledkom dôsledného zamerania sa na kvalitu a výsledky sa začínajú dostavovať. Okrem medailí z medzinárodných súťaží sa vínam so značkou Villa vino Rača darí aj na domácej pôde. Stačí spomenúť zoznam 100 najlepších slovenských vín, v ktorom figuruje hneď šesť vín z Villa vino Rača, čím sa radí k TOP slovenským vinárstvam. V kolekcii Národného salónu vín 2014, môžete nájsť vína ako Tramín červený 2013, výber z hrozna, Frankovka modrá rosé 2013, neskorý zber, Račianska Frankovka 2013, Tereziánska Frankovka 2012, Svätovavrinecké 2012, výber z hrozna a Cabernet Sauvignon 2012, neskorý zber.