Muscats du Monde, striebro pre Slovensko.
Najvýznamnejšie z podujatí so zameraním na vína z muškátových odrôd, sa konalo
vo francúzskom Frontignan - La Peyrade(Languedoc Roussillon). Hostiteľom
podujatia bolo mesto Frontignan la Peyrade a organizátorom Forum Onologie.
Na tomto významnom medzinárodnom podujatí sa podarilo uspieť a striebornú
medailu si prinieslo aj slovenské víno.
Na tomto významnom medzinárodnom podujatí sa podarilo uspieť a striebornú medailu si prinieslo aj slovenské víno.
Skôr ako predstavíme úspešné víno, trochu zaujímavostí o Muscats du Monde.
Organizátori v záujme čo najobjektívnejšieho hodnotenia pristúpili k zavedeniu „Quality Assurance practices“. Voľne preložené, so zabezpečením kvality hodnotenia. Quality Assurance v tomto prípade znamená jeden deň prípravného kurzu pre všetkých hodnotiteľov. Kurz obsahoval vymedzenie osobného senzorického profilu pri vnímaní a identifikácii muškátovej arómy a cvičenia podľa metodiky OIV pre medzinárodné súťaže. Pred zasadnutím v komisii všetci noví hodnotitelia museli absolvovať tento kurz. Približne polovica hodnotiteľov bola zo zahraničia. Pri cene kurzu 350 €, je to celkom zaujímavé(pre organizátora).
Na súťaži bolo zastúpených 25 krajín, čo signalizuje vysokú úroveň záujmu o
Muscats du Monde. Kvalitne boli zastúpené všetky francúzske regióny, kde sa
produkujú muškátové vína. Alsasko, Korzika, Languedoc Roussillon a Údolie Rhóny.
Silné zastúpenie mali krajiny ako Taliansko, Španielsko, Portugalsko a
Švajčiarsko, spolu s tak vzdialenými krajinami ako JAR, Austrália, Chille,
Brazília či Uruguay.
Svoje zastúpenie mali aj Česká republika, Macedónsko,
Moldavsko, Rumunsko, Tunis, Turecko, Slovensko a Slovinsko.
Široká škála rôznych typov vín od suchých, polosuchých, sladkých, tichých,
šumivých, mladých, archívnych, botritických, neskorých zberov a špeciálnych vín,
vrátane ružových a sýto červených vín bola skutočne rôznorodá.
Tieto rôzne
kategórie pomohli odkryť široké spektrum senzorického výrazu, ktorý môže byť
obsiahnutý v muškátových vínach. Podľa vyjadrenia degustátorov, táto neobyčajne
bohatá skupina vín predstavuje úroveň aromatickej komplexnosti, aká je u iných
vín veľmi vzácna.
Viacero medailí získali suché vína, pre ktoré je typická elegantná vyvážená
acidita a florálne, muškátové arómy. Takéto vína získali viacero zlatých
medailí.
Hlavným znakom šumivých vín bola elegancia a ľahkosť.
Medzi
prírodne sladkými a likérovými vínami mali hodnotitelia širokú škála vín
najvyššej kvality. Všetky Veľké zlaté, získali práve sladké vína.
Muškátové odrody hrozna sú vo svojej rozmanitosti neoddeliteľnou súčasťou svetového vinohradníckeho a vinárskeho dedičstva. Tieto vína sú jedinečné v bohatej rozmanitosti senzorického prejavu. Piere Galet, svetovo uznávaný ampelograf a autor nedávno uvedenej Dictionnaire des Cépages popisuje viac ako 150 muškátových odrôd. Biele aj červené, muštové aj stolové, Vitis vinifera, ale aj hybridy, všetky sa vyznačujú charakteristickou muškátovou arómou.
Celkovo bolo prihlásených 210 vín. Porota udelila 3 Veľké zlaté medaily, 25
zlatých a 42 strieborných medailí.
Titulom Veľká zlatá medaila sa môžu
honosiť iba vína sladké. Austrálske víno Morris Cellar Reserve Liqueur Muscat
od spoločnosti Morris Wines, Francúzske víno Muscat de Beaumes de Venise
2003, spoločnosť Cave coopérative de Beaumes de Venise a španielske víno
Vino de Licor Moscatel Navarra Capricho de Goja od Bodegas Camilo
Castilla.
Zdroj: spracované s použitím tlačovej správy Muscats du Monde.
Irsaj Oliver, akostné odrodové víno, polosuché, 2005, Víno Matyšák.
Ako
zátka je použitý sterikork, čo je v tejto kategórii vína dobré riešenie.
Vzhľad vína: stredne intenzívna farba s prevahou zelených tónov.
Mikrobublinky oxidu uhličitého.
Aj v studenom víne je výrazná, spočiatku
sladko-muškátová aróma s prímesou žltého ovocia, po chvíli sa pridávajú ťažšie
prchavé korenisté tóny.
Chuť je aj vďaka prítomnému cukru dostatočne
plná, výrazne muškátová. Rovnako ako vo vôni aj v chuti najprv (samozrejme spolu
s muškátom)dominujú tóny žltého ovocia. Broskyňa, žltý melón, biely melón a
trochu manga. Postupne sa začne pridávať tramínová chuť bieleho korenia. V
dochuti je najmä biele korenie a mango. Prítomná kyselinka je vo víne harmonicky
vyvážená. V studenom víne však pôsobí o čosi výraznejšie ako v oteplenom. So
stúpajúcou teplotou sa výraznejšie prejavuje aj alkohol(12%) ktorý víno
zaguľacuje, robí ho teplejším a plnším.
Na tomto víne najviac zaujme nezvyčajne vysoká, ale pritom jemná a čistá,
úroveň aromatiky. Technológ správne odhadol potrebu zachovať cukor. Víno
obsahuje 12 % alkoholu, čo naznačuje, že cukornatosť hrozna sa pohybovala na
úrovni kabinetu.
Na slovenskej výstave by sa jeho bodové hodnotenie mohlo
nachádzať nad 89 bodov.
tv