MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Súťaže > 

Hubert Grand, striebro z Paríža.

Hubert Grand, striebro z Paríža.

Slovenské vína bodovali a dúfam ešte aj bodovať budú na významných európskych konkurzoch vín. Jedným z ocenených vín bol aj charmantný Hubert Grand rosé. Vzorky zvyčajne dostávam priamo od vinárov, no tentokrát som urobil výnimku. Pre jednu fľašu sa mi nechcelo ísť do Serede a tak som navštívil najbližší hypermarket a fľašu som si jednoducho kúpil. Žiadna špeciálna šarža, víno ktoré si môže kúpiť ktokoľvek z Vás.



Hubert Grand rosé Hubert Grand rosé som naposledy ochutnal začiatkom decembra na podujatí Enogastronómia a sekty. Už vtedy som bol z vína nadšený. Lahodné ovocné médium s troškou cukru. Môj kúpený Grand som dal vychladiť a bol som veľmi zvedavý nakoľko moja chuťová pamäť bude korešpondovať s chuťou sektu z voľného predaja. Tá decembrová vzorka mi zostala v pamäti ako mladé svieže jemne nasladlé víno s primárnou jahôdkovo malinovou arómou.

Grand Hubert rosé, akostné šumivé víno polosuché.

Jemná lososovo - ružová farba, bohaté perlenie. Perlenie sa nedá označiť ako jemné, víno je vyrábané charmatovou metódou(kvasenie v tanku). Bublinky unikajú z pohára nečakane veľmi dlho. A časom sa perlenie stáva jemným.
Vôňa je čistá kyselkavo svieža a výrazne ovocná s kvapkou kyslastej smotany. Spočiatku malinovo jahôdková, neskôr z tej jahody prechádza do vône prezretých jahôd. Práve tieto zrelé až prezreté jahody aké máme v záhradke v polovici leta, sú niečo čo som predtým nezachytil. V tomto momente som si chcel pozrieť dátum plnenia, ale aby som nebol ovplyvnený pri ochutnávaní, ešte som s tým počkal.
Chuť je výrazne ovocná hladká a svieža. Znovu prezreté jahody v dochuti jemná mandarínka. Po prehltnutí v ústach zostáva pekná nasladlá chuť. Fľašová zrelosť sa prejavuje v dochuti, víno to robí ešte ušľachtilejším. Dochuť je nečakane dlhá, hladká a jahodovo ovocná.
Po ochutnaní mi je už úplne jasné, že táto šarža je staršia ako tá decembrová. Víno sa v aromatike posunulo od jemných malín k výraznejším jahodám a zaznamenať sa dá aj fľašová zrelosť.

Po otočení fľaše som zostal trochu prekvapený: Termín plnenia: február 2007. Víno je viac ako rok vo fľaši. Ešte donedávna by som bol tvrdil, že tieto vína treba do polroka, najneskôr do roka vypiť. Grand je vo fľaši 13 mesiacov a stále nedosiahol svoj vrchol. Začínam uvažovať že si odložím 6 fliaš a každého pol roka si jednu otvorím. To však budem musieť urobiť s nejakým mladším vínom aby som zachytil jeho vývoj od počiatku.
Neviem aká šarža išla do Paríža, ale šarža ktorú som si kúpil v hypermarkete je víno skutočne hodné medaily. V slovenských podmienkach by mohlo dostať zlato. Francúzi dávajú prednosť usadenejším sektom, ktoré sú trochu lýznuté*.

Hubert Grand rosé je zaradené medzi 100 najlepších vín v Národnom salóne vína. Víno je kupážou vín odrôd Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Rulandské modré.

tv

* lýznuté je malá slovná hračka, ktorou mám na mysli obsah kvasničného autolyzátu vo víne.

Úplne na záver ešte jedna poznámka. Víno obsahuje cca 36 gramov cukru. Pre mňa osobne by ho mohlo byť určite menej, ale to je iba môj osobný názor a pri degustácii väčšina prítomných(nie len dám) tento obsah cukru ocenila.