Concours mondial du Sauvignon
Reportáž so súťaže Concours mondial du Sauvignon, ktorá sa konala v blízkosti severotalianskeho Udine. Hodnotenie, priebeh súťaže, sprievodné podujatia, atmosféra a bohatá fotogaléria...
Concours mondial de Bruxelles rozhodne patrí k najvýznamnejším súťažiam vína na svete. O jeho mladšom a podstatne menšom bračekovi sa to zatiaľ nedá povedať a myslím, že to ani nie je ambíciou organizátora. Za oboma súťažami stojí rovnaký tím ľudí združených pod hlavičkou belgického vydavateľstva Vinopres. Tento rok som patril medzi šťastlivcov, ktorý dostali pozvanie do komisie súťaže. Rovnako ako pre Concours mondial de Bruxelles aj pre Concours mondial du Sauvignon sa hostiteľskou krajinou stalo Taliansko. Kulisami hodnotenia neboli venetské pláže Jesola, ale alpské štíty Friuli. Oficiálne sa súťaž konala v mestečkách Butrio a Corno di Rosazzo, ubytovaní sme však boli v Udine.
Najviac ma mrzí, že som nestihol prednášku na tému Sauvignon, ktorá sa konala popoludní, deň pred hodnotením a moje lietadlo priletelo až večer.
Podľa tých čo ju absolvovali, bola vynikajúca a prednášajúci akoby sa predháňali kto bude lepší. Prednášajúcimi boli kapacity ako Roberto Zironi, Sasa Spiranec, Eugenio Sartori, či Giovanni Bigot.
Oproti súťaži Concours mondial de Bruxelles, som si hneď po príchode všimol jeden podstatný rozdiel. Všetko je tu akési iné, uvoľnené, priateľské ba až priam rodinné. Na Concours mondial de Bruxelles je všetko oficiálne, predpisové, naškrobené. Na druhej strane pri snahe zvládnuť hodnotenie viac ako 8.000 vín a ukočírovať 300 degustátorov to inak asi ani nejde.
Concours mondial du Sauvignon je podstatne menšia súťaž. Čakajú nás dva dni hodnotenia. V jednej z klasických talianskych víl, Villa Toppo Florio v mestečku Buttrio, kde budeme po oba dni hodnotiť, prednesie svoj otvárací príhovor Thomas Costenoble. Thomas je podstatne uvoľnenejší ako býva zvykom a aj jeho príhovor je podstatne kratší ako na Concours mondial du Bruxelles a my začíname hodnotiť. Moja menovka leží na predsedníckom stole, čo je iste česť, ale v prípade bruselskej súťaže to prináša aj veľa práce. Na CM Sauvignon, je však všetko príjemnejšie a funkcia predsedu komisie nie je výnimkou. Prichádza nultá vzorka. Mne osobne sa víno celkom páči, no oficiálne dostáva veľmi málo bodov. Takéto nastavenie sa mi vidí veľmi prísne. Neskôr sme to preberali v kuloároch a zdá sa, že niektoré z fliaš boli naoxidované a iné nie. Pravdepodobne fľaša podľa ktorej sa robilo nastavenie nebola v poriadku a tak sa stalo, že sme všetky vína posudzovali naozaj prísne.
Tradične silné zastúpenie majú francúzske vína, zahambiť sa nenechali ani "domáci" Taliani, klasikou sú vína z Nového Zélandu, Španielska, výborné štajerské Sauvignony a vlastne vína z celej Európy.
Vzhľadom na rôznorodosť štýlov a oblastí sa nedá jednoznačne povedať, ktoré víno je odkiaľ. Sancere je Sancere, ale víno zo Štajerska si kľudne môžete zmýliť s Marlborough, sú tu moravské, rumunské vína, Južná Afrika. Víno sme sa snažili posudzovať ako víno a hľadať na ňom to pekné. V komisii som mal jedného Američana, Toma Hylanda ktorý žije niekde vo Friuli, temperamentnú taliansku novinárku Michaelu Pierallini, ktorá hodnotila po prvýkrát, išlo jej to však veľmi dobre. Členom komisie bol aj Master Sommelier Angelo Concas, s ktorým sa poznáme ešte z konkurzu v Bratislave a Francúz Bertrand Daulny.
Sprievodný program konkurzu nebol zameraný iba na víno, ale bol obohacujúci aj po iných stránkach. Návšteva vinárstva Vignetti Pittaro, ktoré vyrába znamenité sekty, so sebou priniesla aj prehliadku vinárskeho sklárskeho a ešte neviem akého múzea, ktoré je v priestoroch vinárstva. Staré vína, staré etikety, fľaše, sklo, dobová tlač, váhy na váženie sudov s vínom, povozy so sudmi, dokonca gondola. Nasledoval presun do jedného z najdôležitejších prístavov na Jadrane, do Terstu. Vďaka námornému spojeniu tu má sídlo aj pražiareň kávy Illy. S jej majiteľom Ricardom Illy sme sa zoznámili pred pár rokmi v Montalcine. Ricardo je totiž veľký fanúšik vína a vlastní aj vinárstvo produkujúce Brunello di Montalcino pod značkou Mastrojani. V jeho fabrike na kávu zriadil aj akadémiu kávy, kde sa môžete toho naučiť naozaj veľa, ale vládne tam dokonalá organizácia a veľmi prísne pravidlá(napr. pokrievku hlavy vyžadovali aj odo mňa). Nasledovala návšteva historického centra, ktoré má svojou architektúrou rozhodne bližšie k Viedni ako k Rímu, aperitív s primátorom a večera.
Ďalší deň hodnotenia prebiehal štandardne, nejaké fotenie a opäť program.
Vo Friuli robia výbornú Grappu a my sme navštívili jednu z páleníc. Nonino distilery. Po príchode sme mali pocit, že skupinka, ktorá prišla pred nami ochutnávala veľmi dlho a hlavne veľa. To však iba jedna zo sestier, ktoré podnik vedú prejavovala svoj úžasný temperament dosť nahlas a vždy so sebou strhla aj svoje sestry. V Nonino destilery sme absolvolali obed, ktorý patrí do série nezabudnuteľných a nie len preto, že som sedel pri stole s najtemperamentnejšou ženou v celom severnom Taliansku. Snúbenie jedla a vína si asi viete predstaviť, my sme však absolvovali snúbenie jedla a Grappy, za ktoré zožal kuchár a aj naše hostiteľky zaslúžený aplauz.
Slávnostná večera spojená s vyhlásením výsledkov sa konala vo Ville Nachini Cabassi v mestečku Corno di Rosazzo. O večeri samotnej ani o tanečnom vystúpení, aj keď by si to možno obe zaslúžili sa rozpisovať nebudem.
Kuchár by však mal dostať Rád zlatej varečky sa sauvignonovú variáciu, ktorú pripravil ako aperitív. Na bridlicovom kameni boli kúsky jedla ktoré majú akýsi súvis so Sauvignonom. V jednom pohári boli perličky pripravené z vína odrody Sauvignon blanc, v tom kúsok hrušky a uhorky, vedľa zase grep a lupienky kokosu, okrem toho najrôznejšie zelené rastlinky a výhonky a kvety evokujúce zelené odtiene Sauvignonu. V druhom pohári bol likér pripravený z vína, ako inak Sauvignon, niečoho tvrdšieho a na dne bola broskyňa. Chutilo to fantasticky a bol to hlavne skvelý nápad.
Okrem tradičných cien, ako je najlepšia kupáž, najlepší Sauvignon a to verzii barik-nebarik, najlepší sladký Sauvignon, pribudla aj cena najlepší taliansky Sauvignon.
Best blend oaked
Chateau Mont-Pérat 2013
Best blend unoaked
Pascal Bellier sélection 2014(Francúzsko)
Best Sauvignon oaked
Miguel torres fransola 2014(Španielsko)
Best Sauvignon unoaked
Sébastien Treuillet 2014(Francúzsko)
Best Italian Sauvignon
Specogna Leonardo 2014(Taliansko)
Best sweet Sauvignon
Giesen The Brothers Late Harvest Sauvignon blanc 2013 (Nový Zéland)
Slovenské vína na súťaži zastúpené neboli, ale o rok sa to pokúsim napraviť.