MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 27.5.2025
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
21
jún
2025

Jánske vína Bita leto 2025

Vážení priatelia dobrého vína.
Pozývame vás na Deň otvorených pivníc do Dolných Krškan - Nitra, na vinohradnícky hon Bita. Môžete ochutnať 129 vín v 15-tich pivniciach. Podujatie sa koná 21.6.2025 v čase 15.00 - 22.00.
Vinohradnícky spolok Bita.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Súťaže > 

awc-vienna ´11 mastertasting

awc-vienna ´11 mastertasting

Kazematy pôvodných hradieb viedenského opevnenia, ktoré sú dnes súčasťou päťhviezdičkového hotela Palais Coburg, privítali účastníkov už ôsmeho ročníka Mastertastingu awc-vienna ´11. Kým však 24 hodnotiteľov z celého sveta mohlo zasadnúť za stoly jednej zo štyroch komisií, v základnom kole sa muselo 450 degustátorov z deviatich štátov prelúskať cez 9632 vzoriek z 36 štátov sveta.

 

awc39

Kazematy Palais Coburg

Napriek tomu, že oproti minulému ročníku, keď do súťaže bolo prihlásených 11.000 vzoriek ich počet klesol, awc-vienna stále ostáva najväčšou oficiálne uznanou súťažou na svete. Osobitosťou awc-vienna je bodovací systém. Na rozdiel od súčasného trendu znižovania bodovej hranice pre získanie zlatej medaile, vo Viedni je bodové rozpätie nastavené prísne. Zlatú medailu získa iba víno, ktoré dostane viac ako 90 bodov. Na striebornú medailu je potrebné získať minimálne 87 bodov a na „diplom“ Seal af approval 84 bodov. Je veľa výstav kde na zisk zlata stačí 87 bodov. Je jasné, že striebro, ale predovšetkým zlato z Viedne je proste jagavejšie.

Zo Slovenska sme sa na Mastertastingu zúčastnili dvaja. Edita Ďurčová a ja. Pre Editu to bola premiéra, pre mňa už viac menej rutina. Kým v roku 2007 hodnotili v mastertastingu 3 komisie po piatich členoch, v tomto ročníku hodnotili 4 komisie po šiestich členoch. V mojej komisii bol Kolumbijčan, žijúci v Austrálii, Angličan žijúci v Budapešti a traja hodnotitelia z Rakúska. O dvoch to viem určite o treťom to iba predpokladám. Možno to bol Nemec. Len pripomeniem, že v Mastertastingu sa neudeľuje bodová hodnota, ale poradie vín, ktorých je v každej kategórii šesť až sedem. 

awc40

 Michael Edlmoser

Moja komisia „D“ začala hodnotenie kategóriou 7, Riesling classic. Krásna séria zväčša nemeckých rizlingov. Víťaza sme vybrali pomerne rýchlo a jednoznačne. Kolumbijčan a jeden z rakúskych hodnotiteľov mali síce iný názor, ale štyria sme tvorili jasnú prevahu. Nad favoritom som chvíľu váhal v kategórii Welschriesling. Vyrovnaná séria, dve vína boli lepšie ako iné, nakoniec som dal prednosť jemne botritickému vínu. Situácia sa opakovala aj v kategórii Chardonnay nad 13% alkoholu. Niečo bolo priveľmi barikové, niečo zase veľmi ovocné a dve vína boli krásne harmonické štruktúrované, aj drevo aj mineralita aj ovocie. Jedno z nich som posunul na prvé miesto a ako sa ukázalo urobili tak aj zvyšní štyria členovia komisie. Od Kolumbijčan sme očakávali, že dá prednosť najsilnejšiemu bariku. Aj sa tak stalo. Už som spomenul, že muškátové vína moc nemusím. Na awc-vienna sa mi nejako nedarí vyhnúť sa muškátom. Nepodarilo sa mi to ani teraz a navyše ich bolo sedem. Po prvom ochutnaní som vedel ktoré zaradiť na posledné miesta, prvé miesto mi však z toho nevychádzalo. V porovnaní s predchádzajúcimi kategóriami ani jeden muškát nedosahoval kvality víťazných vín. Pred začiatkom série červených vín nám Prezident súťaže, Michael Edlmoser oznámil, ktoré vzorky skončili na prvom mieste. Vo všetkých prípadoch som sa trafil presne, jedno víno som mal na druhom mieste. Hodnotenie mojich kolegov bolo prakticky identické.

awc48

 Andreas Peschta

Červené vína sme začali odrodou Zweigelt. Všetko pekné vzorky, všetky z Rakúska. Mal som pocit, že som našiel Scheibelhoferov štýl. Na prvom mieste kľudne mohli skončiť dve, alebo tri vína. Môj sused Josef Pleil, prezident Rakúskej asociácie vinohradníkov, mi ozrejmil pohľad rakúskych vinárov na túto odrodu. Čo považujú za žiaduce, čo sa im páči čo nie. Rozhodovanie však nebolo ťažké.   

Ďalšia kategória niesla názov Červená zmes. Takéto pomenovanie kategórie znie v našich ušiach trochu dehonestujúco. Už trochu lepšie znie anglický výraz Red blend. Tieto zmesky však pochádzali zo Saint Emilionu, z Malorky, z Portugalska, alebo od Ericha Scheibelhofera, jedného z TOP rakúskych vinárov. Výber bol podstatne zložitejší a vína sme viackrát prechutnali, kým sme našli víťaza.

A potom to prišlo. Ak sa mi kategória Red blend zdala ťažká, tak kategória Reserve red wine, bola superťažká. Po prvom ochutnaní som nevedal, ktoré víno vybrať. Po značnej chvíli nekonečného prechutnávania jeden z kolegov utrúsil: „ťažká práca“. Zo siedmych vín mohlo skončiť na prvom mieste prakticky ktorékoľvek. Nakoniec sa aj vďaka času vína vyprofilovali a zavážil aj ten najmenší detail, chybička či osobná preferencia. Nájsť medzi týmito skvostami víťaza bola naozaj ťažká práca.

awc41

 Edita Ďurčová

Ostávali posledné dve kategórie. V kategórii ľadových vín, väčšina mojich kolegov automaticky posunula na posledné miesto ružové ľadové víno. Inak bolo pekné čisté ovocné, len proste ľadové víno má byť biele. Iba si dovolím poznamenať, že ja tento názor nezdieľam. Vybrať prvú trojicu bolo relatívne jednoduché, aj keď nie všetci sme sa zhodli. Niekto má rád barikové ľadové, niekto nie. Otázka vkusu.

Úplne poslednou kategóriou boli bublinky. Identifikovali sme dve vína zo Champagne, niekto ich dal na posledné miesta, niekto na prvé. Jedno z nich bolo dosť ťažké, oxidatívne, druhé bolo skôr podľa nášho vkusu. Ďalšie vzorka bola pekná, komplexná, vyzretá, stále svieža a ovocná s príťažlivou textúrou. Trošku sa podobala na náš Johann E. Hubert. Zvyšné sekty boli z Muškátu, Tramínu, Sauvignonu. Viem, že jeden môj sused za najlepšie označil Sauvignon, druhý sused Muškát a Kolumbijčan to ťažšie šampanské. Ja som vybral toho Johanna, ktorý ako sa neskôr ukázalo bol od bratov Szigetiovcov z Burgenlandu. Kto nakoniec vyhral, netuším.

awc42

 "Moja" komisia.

Zvyšok večera bol rovnako zaujímavý ako samotné hodnotenie. Pred večerou sme ako aperitív zvládli jednu, či dve magnum fľaše šampanského Pol Roger. K niekoľko chodovému menu v reštaurácii Silvio Nickol, sme prechutnali viacero vín. Niektoré však boli anonymné a mali sme hádať o čo ide. Po popoludní strávenom hodnotením vín to nebolo práve najjednoduchšie. Prechutnali sme si Sauvignon z Loiry, Pinot noir zo Švajčiarska, Veltlín z Rakúska, Penfolds Grange z Austrálie, či Tignanello z Toskánska. Samozrejme popri iných vínach.

awc50

awc51

awc52

awc53

Kreácie nového šéfkuchára reštaurácie

Počas večere každý z nás dostal zoznam vín, ktoré hodnotila jeho komisia, ale bez konečných výsledkov a v abecednom poradí. Hľadal som či v mojej komisii nenájdem nejakého Slováka, ale hľadal som márne. Vzhľadom na to, že sme s Editou Ďurčovou sedeli každý v inej komisii a rovnako na tom boli aj naši českí kolegovia, dostali sme sa prakticky ku kompletným výsledkom. V komisii „A“ boli uvedené Žitavské vinice a Tramín červený 2010. Bohužiaľ výsledok hodnotenia neviem ani ja. Víťazi jednotlivých kategórií budú slávnostne zverejnení až 02. novembra na Wine Gala Night vo Viedenskej radnici. Inak všetkým odporúčam ísť sa tam pozrieť. Nech už Jozef Teplan s Tomášom Strelingerom skončia akokoľvek, treba si uvedomiť, že za súperov mali svetovú špičku a najhoršie môžu skončiť ma šiestom mieste s vysokým bodovým hodnotením. Úspech tohto tandemu je ešte zreteľnejší v celkovom počte získaných zlatých medailí. Získali rekordných 5 zlatých medailí, čo sa myslím ešte nikomu na svetovej súťaži nepodarilo. Neodpustím si však malú výčitku. Nebyť nadštandardných vzťahov s organizátormi súťaže, tak by sa tieto vzorky na súťaž vôbec nedostali, pre neskoré dodanie vín. 

Zo Slovenska sa súťaže zúčastnilo 102 vzoriek vín. Oproti minuloročným 160 je to síce pokles, ale na tom sa asi najviac odzrkadlil ročník. Z toho 20 vín získalo zlatú medailu(viac ako 90 bodov), 34 striebornú(viac ako 87 bodov) a 25 diplom Seal of approval(viac ako 84 bodov). Štyri vzorky skončili pod hranicou 84 bodov a deväť bolo vyradených. Pri vyradených vzorkách treba poznamenať, že najčastejšou vadou bola refermentácia, ale hodnotenie EX veľmi často dostali aj vína, ktoré boli na úrovni 80 bodov. Proste degustátor usúdil, že víno by nemalo dostať medailu tak napísal EX, bez toho, že by jednalo o zvlášť závažný nedostatok. Zoznam týchto vín nebude nikde zverejnený, ale považoval som za potrebné uviesť túto informáciu pre vinárov ktorých sa to týka. 

awc44

 

awc45

awc47

awc49

       

 


Ocenenia:

Najúspešnejším vinárstvom sú Žitavské vinice.

Tramín červený 45, 2009 Zlatá medaila,   

Tramín červený 2010, Zlatá medaila

Rulandské šedé 2010, Zlatá medaila

Bouvier 38, 2009, Zlatá medaila

Cabernet Sauvignon, 2010 Zlatá medaila

Noir Dunaj 2009, Strieborná medaila

Rulandské biele 40, 2009, Strieborná medaila

 

Na pomyselnom druhom mieste skončili VZ Topoľčianky.

Devín 2010, výber z hrozna, Zlatá medaila

Svätovavrinecké 2009, neskorý zber, Zlatá medaila 

Frankovka modrá 2009, neskorý zber, Zlatá medaila

Pinot noir 2009, bobuľový výber, Strieborná medaila

Sekt 1933, 2009, Strieborná medaila

 

Na treťom mieste z pohľadu zisku zlatých medailí sa tlačia hneď tri vinárstva.

Karpatská Perla

VARIETO Alibernet 2008    Zlatá medaila

4 Živly Cuvée(biele) 2009 Zlatá medaila

VARIETO Frankovka modrá   2009 Strieborná medaila

VARIETO Sauvignon    2010 Strieborná medaila

PALAVA Dilemure 2009 Strieborná medaila

4 Živly Cuvée   2007 Strieborná medaila

 

Golguz

Alibernet 2009  Zlatá medaila

Rulandské biele 2009 Zlatá medaila

Dornfelder - barrique     2009 Strieborná medaila

Sauvignon 2010 Strieborná medaila

 

Elesko

Alibernet 2009 Zlatá medaila

Chardonnay Barrique 2009, Zlatá medaila

Sauvignon 1, 2010, Strieborná medaila

Traja jazdci (červené)2009, Strieborná medaila

Dunaj 2009, Strieborná medaila

Sauvignon 2 2010, Strieborná medaila

Veterlin (červené), 2009, Strieborná medaila

 

Ďalší medailisti:

 

Agro Movino

Cabernet Sauvignon 2010 akostné Strieborná medaila

 

Hubert J.E.

Hubert deLuxe Strieborná medaila

Hubert Grand rosé Strieborná medaila

 

J&J Ostrožovič

Tokaj cuvée 2009 slamové víno Zlatá medaila

Lipovina, Natur 2009 Strieborná medaila

Muškát žltý 2009, hrozienkový výber Strieborná medaila

 

JM Vinárstvo Dolany

Neronet 2007 Strieborná medaila

 

Kral Steffanus

Ingenuus barrique 2010 Strieborná medaila

Gewürztraminer selection 2010 Strieborná medaila

 

Mavín, Martin Pomfy, Cabernet Sauvignon 2009, ľadové víno Zlatá medaila

 

Vinkova

Cabernet Sauvignon rosé 2010 Zlatá medaila

Alibernet 2009, Strieborná medaila

 

Víno Levice

Pálava 2010, Strieborná medaila

 

Víno Matyšák

Cabernet Franc 2009 Prestige oak wood Zlatá medaila

Camerlon oak wood cuvée 2009, Strieborná medaila

Sauvignon Prestige Gold 2010, Strieborná medaila

Cabernet Sauvignon rosé 2010, Strieborná medaila

Frankovka modrá 2009, Prestige oak wood, Strieborná medaila

 

Víno Nitra – Chateau Modra

Nitra 2009, Zlatá medaila

Rulandské šedé 2010, výber z hrozna, Strieborná medaila

Rizling rýnsky 2010, výber z hrozna, Strieborná medaila

Cabernet Sauvignon rosé 2010, Strieborná medaila

Tramín červený 2010, výber z hrozna, Strieborná medaila

Neronet 2009, neskorý zber, Strieborná medaila

 

Vins,

Premium cuvée Cruor 2009, Zlatá medaila   

 

Všetkým medailistom srdečne blahoželám v mene celej redakcie.

P.S. Výsledky jedného vinárstva nie sú pre technické nedostatky zahrnuté do tejto štatistiky, takže je pravdepodobné, že celkový počet medailí bude o niečo vyšší.

 --------------- 

Len tak pre porovnanie. Moraváci prihlásili na awc-vienna 294 vzoriek vín(kým slovenské farby reprezentovalo 102 vzoriek). Z toho 31 získalo zlato, 119 vín striebro a 82 Seal of Approval. Percentuálne sme dvojnásobne úspešnejší v zisku zlatých medailí, (20% SK a 10% CZ), miernu prevahu má česká strana v počte strieborných medailí(33% SK a 39% CZ). V ostatných parametroch sme na tom veľmi podobne.