awc-vienna ´11 mastertasting
Kazematy pôvodných hradieb viedenského opevnenia, ktoré sú dnes súčasťou päťhviezdičkového hotela Palais Coburg, privítali účastníkov už ôsmeho ročníka Mastertastingu awc-vienna ´11. Kým však 24 hodnotiteľov z celého sveta mohlo zasadnúť za stoly jednej zo štyroch komisií, v základnom kole sa muselo 450 degustátorov z deviatich štátov prelúskať cez 9632 vzoriek z 36 štátov sveta.
|
Kazematy Palais Coburg |
Napriek tomu, že oproti minulému ročníku, keď do súťaže bolo prihlásených 11.000 vzoriek ich počet klesol, awc-vienna stále ostáva najväčšou oficiálne uznanou súťažou na svete. Osobitosťou awc-vienna je bodovací systém. Na rozdiel od súčasného trendu znižovania bodovej hranice pre získanie zlatej medaile, vo Viedni je bodové rozpätie nastavené prísne. Zlatú medailu získa iba víno, ktoré dostane viac ako 90 bodov. Na striebornú medailu je potrebné získať minimálne 87 bodov a na „diplom“ Seal af approval 84 bodov. Je veľa výstav kde na zisk zlata stačí 87 bodov. Je jasné, že striebro, ale predovšetkým zlato z Viedne je proste jagavejšie.
Zo Slovenska sme sa na Mastertastingu zúčastnili dvaja. Edita Ďurčová a ja. Pre Editu to bola premiéra, pre mňa už viac menej rutina. Kým v roku 2007 hodnotili v mastertastingu 3 komisie po piatich členoch, v tomto ročníku hodnotili 4 komisie po šiestich členoch. V mojej komisii bol Kolumbijčan, žijúci v Austrálii, Angličan žijúci v Budapešti a traja hodnotitelia z Rakúska. O dvoch to viem určite o treťom to iba predpokladám. Možno to bol Nemec. Len pripomeniem, že v Mastertastingu sa neudeľuje bodová hodnota, ale poradie vín, ktorých je v každej kategórii šesť až sedem.
|
Michael Edlmoser |
Moja komisia „D“ začala hodnotenie kategóriou 7, Riesling classic. Krásna séria zväčša nemeckých rizlingov. Víťaza sme vybrali pomerne rýchlo a jednoznačne. Kolumbijčan a jeden z rakúskych hodnotiteľov mali síce iný názor, ale štyria sme tvorili jasnú prevahu. Nad favoritom som chvíľu váhal v kategórii Welschriesling. Vyrovnaná séria, dve vína boli lepšie ako iné, nakoniec som dal prednosť jemne botritickému vínu. Situácia sa opakovala aj v kategórii Chardonnay nad 13% alkoholu. Niečo bolo priveľmi barikové, niečo zase veľmi ovocné a dve vína boli krásne harmonické štruktúrované, aj drevo aj mineralita aj ovocie. Jedno z nich som posunul na prvé miesto a ako sa ukázalo urobili tak aj zvyšní štyria členovia komisie. Od Kolumbijčan sme očakávali, že dá prednosť najsilnejšiemu bariku. Aj sa tak stalo. Už som spomenul, že muškátové vína moc nemusím. Na awc-vienna sa mi nejako nedarí vyhnúť sa muškátom. Nepodarilo sa mi to ani teraz a navyše ich bolo sedem. Po prvom ochutnaní som vedel ktoré zaradiť na posledné miesta, prvé miesto mi však z toho nevychádzalo. V porovnaní s predchádzajúcimi kategóriami ani jeden muškát nedosahoval kvality víťazných vín. Pred začiatkom série červených vín nám Prezident súťaže, Michael Edlmoser oznámil, ktoré vzorky skončili na prvom mieste. Vo všetkých prípadoch som sa trafil presne, jedno víno som mal na druhom mieste. Hodnotenie mojich kolegov bolo prakticky identické.
|
Andreas Peschta |
Červené vína sme začali odrodou Zweigelt. Všetko pekné vzorky, všetky z Rakúska. Mal som pocit, že som našiel Scheibelhoferov štýl. Na prvom mieste kľudne mohli skončiť dve, alebo tri vína. Môj sused Josef Pleil, prezident Rakúskej asociácie vinohradníkov, mi ozrejmil pohľad rakúskych vinárov na túto odrodu. Čo považujú za žiaduce, čo sa im páči čo nie. Rozhodovanie však nebolo ťažké.
Ďalšia kategória niesla názov Červená zmes. Takéto pomenovanie kategórie znie v našich ušiach trochu dehonestujúco. Už trochu lepšie znie anglický výraz Red blend. Tieto zmesky však pochádzali zo Saint Emilionu, z Malorky, z Portugalska, alebo od Ericha Scheibelhofera, jedného z TOP rakúskych vinárov. Výber bol podstatne zložitejší a vína sme viackrát prechutnali, kým sme našli víťaza.
A potom to prišlo. Ak sa mi kategória Red blend zdala ťažká, tak kategória Reserve red wine, bola superťažká. Po prvom ochutnaní som nevedal, ktoré víno vybrať. Po značnej chvíli nekonečného prechutnávania jeden z kolegov utrúsil: „ťažká práca“. Zo siedmych vín mohlo skončiť na prvom mieste prakticky ktorékoľvek. Nakoniec sa aj vďaka času vína vyprofilovali a zavážil aj ten najmenší detail, chybička či osobná preferencia. Nájsť medzi týmito skvostami víťaza bola naozaj ťažká práca.
|
Edita Ďurčová |
Ostávali posledné dve kategórie. V kategórii ľadových vín, väčšina mojich kolegov automaticky posunula na posledné miesto ružové ľadové víno. Inak bolo pekné čisté ovocné, len proste ľadové víno má byť biele. Iba si dovolím poznamenať, že ja tento názor nezdieľam. Vybrať prvú trojicu bolo relatívne jednoduché, aj keď nie všetci sme sa zhodli. Niekto má rád barikové ľadové, niekto nie. Otázka vkusu.
Úplne poslednou kategóriou boli bublinky. Identifikovali sme dve vína zo Champagne, niekto ich dal na posledné miesta, niekto na prvé. Jedno z nich bolo dosť ťažké, oxidatívne, druhé bolo skôr podľa nášho vkusu. Ďalšie vzorka bola pekná, komplexná, vyzretá, stále svieža a ovocná s príťažlivou textúrou. Trošku sa podobala na náš Johann E. Hubert. Zvyšné sekty boli z Muškátu, Tramínu, Sauvignonu. Viem, že jeden môj sused za najlepšie označil Sauvignon, druhý sused Muškát a Kolumbijčan to ťažšie šampanské. Ja som vybral toho Johanna, ktorý ako sa neskôr ukázalo bol od bratov Szigetiovcov z Burgenlandu. Kto nakoniec vyhral, netuším.
|
"Moja" komisia. |
Zvyšok večera bol rovnako zaujímavý ako samotné hodnotenie. Pred večerou sme ako aperitív zvládli jednu, či dve magnum fľaše šampanského Pol Roger. K niekoľko chodovému menu v reštaurácii Silvio Nickol, sme prechutnali viacero vín. Niektoré však boli anonymné a mali sme hádať o čo ide. Po popoludní strávenom hodnotením vín to nebolo práve najjednoduchšie. Prechutnali sme si Sauvignon z Loiry, Pinot noir zo Švajčiarska, Veltlín z Rakúska, Penfolds Grange z Austrálie, či Tignanello z Toskánska. Samozrejme popri iných vínach.
|
|
|
|
Kreácie nového šéfkuchára reštaurácie |
Počas večere každý z nás dostal zoznam vín, ktoré hodnotila jeho komisia, ale bez konečných výsledkov a v abecednom poradí. Hľadal som či v mojej komisii nenájdem nejakého Slováka, ale hľadal som márne. Vzhľadom na to, že sme s Editou Ďurčovou sedeli každý v inej komisii a rovnako na tom boli aj naši českí kolegovia, dostali sme sa prakticky ku kompletným výsledkom. V komisii „A“ boli uvedené Žitavské vinice a Tramín červený 2010. Bohužiaľ výsledok hodnotenia neviem ani ja. Víťazi jednotlivých kategórií budú slávnostne zverejnení až 02. novembra na Wine Gala Night vo Viedenskej radnici. Inak všetkým odporúčam ísť sa tam pozrieť. Nech už Jozef Teplan s Tomášom Strelingerom skončia akokoľvek, treba si uvedomiť, že za súperov mali svetovú špičku a najhoršie môžu skončiť ma šiestom mieste s vysokým bodovým hodnotením. Úspech tohto tandemu je ešte zreteľnejší v celkovom počte získaných zlatých medailí. Získali rekordných 5 zlatých medailí, čo sa myslím ešte nikomu na svetovej súťaži nepodarilo. Neodpustím si však malú výčitku. Nebyť nadštandardných vzťahov s organizátormi súťaže, tak by sa tieto vzorky na súťaž vôbec nedostali, pre neskoré dodanie vín.
Zo Slovenska sa súťaže zúčastnilo 102 vzoriek vín. Oproti minuloročným 160 je to síce pokles, ale na tom sa asi najviac odzrkadlil ročník. Z toho 20 vín získalo zlatú medailu(viac ako 90 bodov), 34 striebornú(viac ako 87 bodov) a 25 diplom Seal of approval(viac ako 84 bodov). Štyri vzorky skončili pod hranicou 84 bodov a deväť bolo vyradených. Pri vyradených vzorkách treba poznamenať, že najčastejšou vadou bola refermentácia, ale hodnotenie EX veľmi často dostali aj vína, ktoré boli na úrovni 80 bodov. Proste degustátor usúdil, že víno by nemalo dostať medailu tak napísal EX, bez toho, že by jednalo o zvlášť závažný nedostatok. Zoznam týchto vín nebude nikde zverejnený, ale považoval som za potrebné uviesť túto informáciu pre vinárov ktorých sa to týka.
|
|
|
|
|
Ocenenia:
Najúspešnejším vinárstvom sú Žitavské vinice.
Tramín červený 45, 2009 Zlatá medaila,
Tramín červený 2010, Zlatá medaila
Rulandské šedé 2010, Zlatá medaila
Bouvier 38, 2009, Zlatá medaila
Cabernet Sauvignon, 2010 Zlatá medaila
Noir Dunaj 2009, Strieborná medaila
Rulandské biele 40, 2009, Strieborná medaila
Na pomyselnom druhom mieste skončili VZ Topoľčianky.
Devín 2010, výber z hrozna, Zlatá medaila
Svätovavrinecké 2009, neskorý zber, Zlatá medaila
Frankovka modrá 2009, neskorý zber, Zlatá medaila
Pinot noir 2009, bobuľový výber, Strieborná medaila
Sekt 1933, 2009, Strieborná medaila
Na treťom mieste z pohľadu zisku zlatých medailí sa tlačia hneď tri vinárstva.
Karpatská Perla
VARIETO Alibernet 2008 Zlatá medaila
4 Živly Cuvée(biele) 2009 Zlatá medaila
VARIETO Frankovka modrá 2009 Strieborná medaila
VARIETO Sauvignon 2010 Strieborná medaila
PALAVA Dilemure 2009 Strieborná medaila
4 Živly Cuvée 2007 Strieborná medaila
Golguz
Alibernet 2009 Zlatá medaila
Rulandské biele 2009 Zlatá medaila
Dornfelder - barrique 2009 Strieborná medaila
Sauvignon 2010 Strieborná medaila
Elesko
Alibernet 2009 Zlatá medaila
Chardonnay Barrique 2009, Zlatá medaila
Sauvignon 1, 2010, Strieborná medaila
Traja jazdci (červené)2009, Strieborná medaila
Dunaj 2009, Strieborná medaila
Sauvignon 2 2010, Strieborná medaila
Veterlin (červené), 2009, Strieborná medaila
Ďalší medailisti:
Agro Movino
Cabernet Sauvignon 2010 akostné Strieborná medaila
Hubert J.E.
Hubert deLuxe Strieborná medaila
Hubert Grand rosé Strieborná medaila
J&J Ostrožovič
Tokaj cuvée 2009 slamové víno Zlatá medaila
Lipovina, Natur 2009 Strieborná medaila
Muškát žltý 2009, hrozienkový výber Strieborná medaila
JM Vinárstvo Dolany
Neronet 2007 Strieborná medaila
Kral Steffanus
Ingenuus barrique 2010 Strieborná medaila
Gewürztraminer selection 2010 Strieborná medaila
Mavín, Martin Pomfy, Cabernet Sauvignon 2009, ľadové víno Zlatá medaila
Vinkova
Cabernet Sauvignon rosé 2010 Zlatá medaila
Alibernet 2009, Strieborná medaila
Víno Levice
Pálava 2010, Strieborná medaila
Víno Matyšák
Cabernet Franc 2009 Prestige oak wood Zlatá medaila
Camerlon oak wood cuvée 2009, Strieborná medaila
Sauvignon Prestige Gold 2010, Strieborná medaila
Cabernet Sauvignon rosé 2010, Strieborná medaila
Frankovka modrá 2009, Prestige oak wood, Strieborná medaila
Víno Nitra – Chateau Modra
Nitra 2009, Zlatá medaila
Rulandské šedé 2010, výber z hrozna, Strieborná medaila
Rizling rýnsky 2010, výber z hrozna, Strieborná medaila
Cabernet Sauvignon rosé 2010, Strieborná medaila
Tramín červený 2010, výber z hrozna, Strieborná medaila
Neronet 2009, neskorý zber, Strieborná medaila
Vins,
Premium cuvée Cruor 2009, Zlatá medaila
Všetkým medailistom srdečne blahoželám v mene celej redakcie.
P.S. Výsledky jedného vinárstva nie sú pre technické nedostatky zahrnuté do tejto štatistiky, takže je pravdepodobné, že celkový počet medailí bude o niečo vyšší.
---------------
Len tak pre porovnanie. Moraváci prihlásili na awc-vienna 294 vzoriek vín(kým slovenské farby reprezentovalo 102 vzoriek). Z toho 31 získalo zlato, 119 vín striebro a 82 Seal of Approval. Percentuálne sme dvojnásobne úspešnejší v zisku zlatých medailí, (20% SK a 10% CZ), miernu prevahu má česká strana v počte strieborných medailí(33% SK a 39% CZ). V ostatných parametroch sme na tom veľmi podobne.