awc vienna 07, mastertasting
awc vienna 07, mastertasting
O súťaži awc vienna som sa prvýkrát dozvedel až v minulom roku. To awc znamená Austrian wine challenge a podľa autora sa píše malými písmenami. Už v treťom ročníku sa viedenská súťaž katapultovala na druhý najväčší európsky konkurz vín. Organizátor podujatia Michael Edlmoser sa profesionálne venuje marketingovej komunikácii a na výsledkoch podujatia to aj vidieť. Počtom vzoriek za sebou nechal Paríž, Brusel, Veronu. Viac ako 6.000 vzoriek vína z piatich kontinentov planéty na v poradí štvrtom ročníku je skutočný úspech. Dokonca zo Slovenska sa zúčastnilo rekordných 30 vzoriek. Na porovnanie vo Verone bolo 19 slovenských vzoriek a na Concours Mondial dokonca iba desať. Viedenská výstava awc vienna 07 bola rozdelená na tri časti.
Základné hodnotenie prebiehalo v Klosterneuburgu. V priebehu druhého a tretieho augustového týždňa, tri stovky degustátorov zvládli 6.109 vzoriek vína od 1.200 producentov z 32 krajín sveta. Denne ochutnali približne 100 vzoriek vína. Tohtoročná výstava awc vienna bola tak trochu prelomová. V komisiách zasadli aj štyria Slováci. Gabika Vojteková(Víno Matyšák), Miloš Ševčík(Villa vino Rača) a Peter Handzuš(Handzuš & Handzuš). Účasť našich degustátorov nemôže v žiadnom prípade ovplyvniť výsledky, no je dôležitá pre slovenské vinárstvo ako také, nemenej aj pre samotných degustátorov. Po prvom kole hodnotenia postúpilo najlepších šesť vzoriek do mastertastingu. Ten sa konal v Luxushotel Palais Coburg vo Viedni. Hotel pre ktorý sa najlepšie víno a špičková gastronómia stala synonymom. Palais Coburg, zopár storočí naspäť, bol súčasťou mestského opevnenia Viedne. V pivniciach sa nachádzajú skutočné poklady. Veď ako inak nazvať zbierku Chateau d´Yquem od roku 1896, veľkú zbierku Chateau Pétrus, Lafite, Latour, Margaux, Haut – Brion, Mouton – Rothschild, talianska Sassicaia, Brunello, ikonický Screaming Eagle Cabernet Sauvignon z Nappa Valey, Opus One, austrálsky Pendolds, kompletná zbierka zo Champagne, či nespočetné fľaše od najlepších nemeckých a rakúskych vinárov. Slovenské víno som v tejto zbierke nevidel. O poklady ide aj v pravom slova zmysle. Vstup do pivnice jedine s ochrankou, biometrická identifikácia, zákaz fotografovania. Neskutočných 20.000.000,00 €, je dobrým dôvodom na podobné opatrenia. Nie nejde o preklep, počet núl je správny dokonca aj mena je správne uvedená. Uprostred tejto atmosféry sedí pri troch stoloch 15 ľudí, z Českej republiky, Nemecka, Rakúska, Slovenska a Španielska a rozhoduje ktoré víno sa stane víťazom svojej kategórie. Awc vienna mala 32 súťažných kategórií. Chardonnay, Rulandské biele, Sauvignon, Rizling rýnsky, a Veltlínske zelené boli rozdelené na vína s obsahom alkoholu do 12,9% a nad 13 %, čím obsadili prvých 10 kategórií. Samostatnú kategóriu mali ešte muškáty a Rizling vlašský. Ostatné biele vína boli proste ostatné. Samostatnú kategóriu mali aj vína ročníka 2003 a staršie bez ohľadu na odrodu. Červené vína boli členené jednoduchšie, iba podľa odrody. Zmesné vína, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Merlot, Syrah, Svätovavrinecké, Frankovka modrá, Zweigelt, ostatné medzinárodné odrody a opäť vína ročníka 2003 a staršie. Sladké vína boli delené podľa rakúskej legislatívy. Auslese(výbery, viac ako 19 °KMW), Beerenauslese(bobuľové výbery, viac ako 25 °KMW), Trockenbeerenauslese(suchý bobuľový výber, viac ako 30 °KMW), ľadové vína(minimum 25 °KMW) a vína ročníka 2003 a staršie s minimálnou cukornatosťou 19 °KMW.Poslednú kategóriu tvorili sekty. V každej kategórii sme zo 6 najlepších vín vyberali víťaza. Hodnotilo sa rozstrelovým spôsobom. To znamená nepísali sme body, ale zostavovali sme poradie. Od najlepšieho po najhoršie. Spočiatku mi to pripadlo jednoduché, ale skúste zoradiť 6 vín, ktoré postúpili ako najlepšie zo šiestich tisícok vzoriek. V prvom kole sme mali kategóriu 2, Chardonnay nad 13%. Po vzájomnom ochutnaní som vína zoradil relatívne ľahko. Všetky boli barrikované, niektoré lepšie a citlivejšie, takže výber bol ľahký. Každý člen komisie na prvé miesto zaradil vzorku E. Viac menej rovnako sme pokračovali pri bielych vínach. Rulandské biele & Rulandské šedé do 13%, najlepšie Veltlínske zelené, sme tiež určili jednoznačne, proste radosť pracovať. Svoje rozhodnutie sme nezdôvodňovali písomne, ale iba ústne pred komisiou. Keďže sme mali zväčša rovnaký názor nebolo ani čo zdôvodňovať. Niekedy som sa nevedel rozhodnúť medzi 1. a 2. miestom, no ako sa ukázalo ostatní členovia komisie na tom boli rovnako. Potrápil som sa pri muškátoch. Tam sa vyberalo veľmi ťažko. Po prestávke sme pokračovali červenými vínami. Pod pojmom zmesné víno si treba predstaviť vlajkové lode výrobcov, na rozdiel od väčšiny našich výstav. Nádherné Merloty a úchvatné Frankovky boli veľmi vyrovnané. Určiť lepšie tri a horšie tri vzorky sa dalo ľahko. Vybrať z tých troch už bola fuška. Prvé tri vína sme mali všetci rovnaké, no poradie už bola iba vec náhody a osobných preferencií. Ešte náročnejšia bola posledná červená kategória, vína 2003 a staršie. Šieste a piate miesto som určil okamžite. Prvá štvorka však bola veľmi silná a nad konečným poradím som váhal až do poslednej chvíle. Ako som sa neskôr dozvedel, boli tam vzorky z Talianska, Južnej Afriky, Austrálie, Maďarska a domáceho Rakúska. Opäť prestávka na regeneráciu a po nej kategória č. 29, TBA. Úchvatné vína bez výnimky všetky fermentované v barikovom sude. Vanilkovo - olejovito sladké, s tropickým ovocím, voňavé, výrazné s nekonečnou dochuťou. Určiť najlepšie víno som však nemal problém. Jedno z nich bolo o máličko viac svieže ako ostatné a aj barrik bol veľmi citlivo použitý. Citlivejšie ako pri ostatných. Rovnakú vzorku dali na prvé miesto štyria členovia z piatich. Deň sme zakončili dôkladnou prehliadkou pivníc, zoznámením sa s bohatou históriou Palais Coburg, obdivovaním archívnych pivníc a najmä vín ktoré v nich odpočívajú. V Palais Coburg sa môžu okrem vína pochváliť aj TOP gastronómiou a šéfkuchárom Christianom Petzom, ktorý okrem toho že bol vyhlásený za najlepšieho rakúskeho kuchára je aj držiteľom troch hviezdičiek Michelin. Jeho umenie sa nedá označiť inak ako čistá, moderná, puristická viedenská kuchyňa najvyššej triedy. Ešte dlho sme hľadali najvhodnejšie víno k jednotlivým chodom, pričom sme si užili veľa zábavy. Mastertesting awc vienna 07, bol určite jednou z najlepších degustácií vôbec. Priateľská atmosféra, najvyšia úroveň vín, skvelá kuchyňa, Genius loci a to som ani zďaleka netušil, ako úspešne dopadli slovenské vína.
Podľa najnovších informácií Christian Petz a reštaurácia Palais Coburg nie je držiteľom troch hviezdičiek Michelin, ale „iba“ jednej hviezdičky. Christian Petz niekoľko rokov pracoval v reštaurácii Aubergine v Mníchove, pod vedením šéfkuchára a kuchárskeho mága a jedného z najlepších kuchárov sveta Eckartom Witzigmannom. Eckart Witzigmann bol prvým nemecky hovoriacim kuchárom, ktorý získal tri hviezdičky francúzskeho sprievodcu Michelin Guide. Reštauráciu Aubergine zatvorili po kokaínovej afére Witzigmanna( ak viete, pod akým tlakom sa varí v špičkových podnikoch, tak sa mu ani veľmi nečudujem). Krátko na to však dostal titul Kuchár storočia, ktorý okrem neho dostali iba traja ľudia na svete.
Za chybu sa ospravedlňujem a zároveň ďakujem someliérovi Radovi Svitanovi za upozornenie na chybu a podanie doplňujúcich informácií.
tv
Vinko.sk je partnerom awc vienna