MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
december
2022

Vinum novum 2022

Poslanie súťaže vín dopestovaných a vyrobených v roku 2022
a) Odborne posúdiť a vyhodnotiť vína vyrobené rôznymi technologickými postupmi a metódami z rôznych odrôd a z rôznych vinárskych oblastí. Získané poznatky a skúsenosti budú sprostredkované s cieľom skvalitnenia daného odboru.
b) Prezentovať kvalitné vína slovenskej produkcie širokej laickej ako i odbornej verejnosti, a tým podporiť výrobu, predaj a najmä všeobecné povedomie o týchto produktoch.
c) Sprostredkovať a prehĺbiť výrobné, obchodné a spoločenské vzťahy medzi výrobcami, obchodníkmi a spotrebiteľmi.
10
december
2022

Novianska ochutnávka mladých vín 2022

Prezentácia zúčastnených vzoriek súťaže VINUM NOVUM 2022,
oficiálne vyhodnotenie súťaže, odovzdávanie cien, medailí, verejná výstava vzoriek.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Alibernet, Golguz.

V predstavovaní vín Národného salónu, pokračujeme druhou z dvoch vzoriek spoločnosti Food Farm z Hlohovca. Obe vína sú z prémiového radu Golguz, čo je historický názov mesta Hlohovec. Víno je označené ako akostné víno, napriek cukornatosti hrozna 22 °NM. Na nominačných súťažiach získalo víno strieborné medaile(Vínne trhy Pezinok, Vitis Aurea Modra, Agrovíno Nitra). Na súťaži Vino Tirnavia Alibernet získal zlato.


Alibernet, 2006 akostné víno
golguz03
Farba vína je fialovo červená, intenzívna. Paradoxne Dornfelder sa mi zdal vo farbe sýtejší.
Prvý dojem z vône je: divočák. Úplne prvý nos (podchladené víno)je iba koža. Ak potočíte pohárom objaví sa pekná zmes animality, spotené sedlo a koža, s ovocnosťou – ríbezle červené a aj čierne. Po oteplení vína nechýba ani vôňa čiernej čokolády.
V chuti ako prvé vnímam odrodové arómy Alibernetu, ríbezle, ovocie, listy ríbezlí, ale bez žihľavinky. Pomerne rýchlo nastupujú animálne tóny, najmä to spotené sedlo. Po ohriati a predýchaní vína intenzita animálnych aróm poklesne, stále sú však výrazné.
Po zostarnutí vína v Ováriu sa víno zmenilo dosť výrazne. Animálne tóny síce úplne nezmizli, ale boli potlačené. Naopak zvýraznila sa odrodová aromatika vrátane ovocných a florálnych aróm.

Víno je určite zaujímavé, aj keď nie každému animalita vyhovuje. Sú však aj ľudia, ktorí animalitu milujú. V tejto súvislosti nemôžem nespomenúť Zdenku Šuranskú, vydavateľku odborného časopisu Vinič a víno, ktorá túto vôňu označuje ako spoteného španielskeho milenca.
Dnes môžeme iba uvažovať nad tým, čo by urobil s vínom barikový sud. Ale viem si tento Alibernet predstaviť ako barikový.

Bodové hodnotenie: 87 bodov

tv