Agrovíno, obraz slovenského vinárstva.
Agrovíno Nitra je výstava ktorá je vrcholným podujatím Zväzu výrobcov hrozna a
vína na Slovensku. Je „A“čkovou nominačnou výstavou Národného salónu vín. Jej
výsledky, vzhľadom na termín konania mohli mnohé naznačiť, pokiaľ ide o Národný
salón vín. Či to tak skutočne je sa dozvieme o pár dní. Zo štyroch šampiónov
udelených na tohtoročnom Agrovíne troch získala trnavská firma Víno Mrva &
Stanko, s.r.o. Nepodarilo sa im získať iba šampióna v kategórii šumivých vín.
V kategórii biele suché získal titul šampióna Tramín červený, výber z hrozna, 2005, Mrva & Stanko. Na druhom mieste je Sauvignon, neskorý zber, 2005 VVD Dvory nad Žitavou a tretí je opäť Mrva & Stanko so Chardonnay, neskorý zber, 2005.
V kategórii biele ostatné zvíťazil Devín, bobuľový výber, 2004 Mrva & Stanko. Rizling rýnsky, výber z hrozna, 2005 od Petra Podulu z Kopčian je druhý a na treťom mieste je Tramín červený, bobuľový výber, 2005 od spoločnosti Fundus regius.
Kategória ružových vín svojho šampióna nemá, na prvom mieste však skončilo Zweigeltrebe-rosé, akostné, 2005 z Vinanzy. Cabernet Sauvignon rosé, od spoločnosti Mrva & Stanko sa súťaže nezúčastnil.
Kategória červených vín je zaujímavá. Z prvých piatich vín sú tri
Alibernety. Na prvom mieste je Alibernet, kabinetné, 2005 z trnavskej Vinesy, za
ním ďalší Alibernet, kabinetné, 2005 od Petra Podolu, na treťom mieste je
Frankovka modrá, akostná 2005, Vinohradnícka spoločnosť Modra. Štvrtý je opäť
Alibernet, akostný, 2005, Šintavan, Šintava. Cabernet Sauvignon barrique,
2004, Mrva & Stanko je až na piatom mieste, napriek tomu však z
rozstrelu vyšiel víťazne a získal tak titul šampióna červených vín.
Na
tomto mieste sa mi žiada uviesť, že bodové hodnotenie vzhľadom na rozdielnu
prísnosť jednotlivých komisií neurčuje vždy poradie ideálne.
V kategórii tokajských vín súťažili iba vína od spoločnosti Galafriut. Z toho dôvodu nebol titul šampióna udelený. Na prvom mieste je Tokajský výber 6 putňový 1993, druhý je Tokajský výber 5 putňový, 1990 a na treťom mieste je Tokajský výber 4 putňový, 1995.
V kategórii šumivých vín si titul šampióna odnáša HubertSekt, demi sec, ašv 2003, yo spoločnosti Hubert, J.E s.r.o. . Na druhom mieste je Rizling rýnsky sekt, ašv 2004 Hacaj. Na treťom mieste sa umiestnil Sekt Pálffy Extra suché 2003 z Vína Nitra. Za nimi nasleduje HubertSekt brut 2003 a Johann E. Hubert, 2003.
Pri sektoch by som rád pozastavil. Mal som možnosť porovnávať HubertSekt Brut a Demi sec. Spoločnosti Hubert, sa obe vína mimoriadne vydarili. Aj laik dokáže rozoznať, že pije vynikajúci sekt. Senzoricky sú obe vína veľmi podobné až na rozdiel v obsahu cukru(10,6 g/l Brut a 38g/l Demi sec). Povedal by som, že sú z rovnakého základného vína. Ale nemôžem si pomôcť HubertSekt brut bol u mňa jednoznačne lepší.
HubertSekt L´Original Brut
Víno je žltozelenkavej farby. Intenzita
zodpovedá modernému reduktívnemu vínu.
Perlenie je intenzívne, ale vzhľadom
na kategóriu sektu sú bublinky príliš veľké. Naučil som sa však jemnosť perlenie
posudzovať až v ústach. Na hodnotenie používam pohár Afnor, ktorý nie je vhodný
na sekty. Možno preto tie veľké bubliny. Pri posudzovaní jemnosti perlenia v
ústach, sa niekoľko krát vraciam a neostáva mi iné ako perlenie označiť za
mimoriadne jemné.
Vo vôni najprv trochu pichne CO2
neskôr je cítiť
výrazné biskvitové tóny. Vôňa je zmesou kvetinových tónov, biskvitu a sviežej
kyselinky.
V chuti najprv sledujem jemnosť perlenia CO2, pokračuje to
horkobylinnou chuťou, pričom sa stále viac hlási o slovo kyselinka ktorá po
prehltnutí dominuje. V dochuti pekná svieža kyselinka s kvetinovou arómou, vo
výdychu sa vracia predtým nepozorovaná chlebovinka. Víno mi pripomína „vdovu
Klikotovú“.
HubertSekt L´Original Demi Sec
Identické víno ako predchádzajúce.
Celkové vnímanie vína je vďaka vyššiemu cukru teplejšie. Teplejšia vôňa,
teplejšia chuť, korenistejšia vôňa a korenistejšia dochuť inak to isté víno.
Trochu plnšie. Ale mne osobne tam ten cukor trochu vadí.
tv