Večne strieborné víno?
V ostatnom čase sa slovenské víno v súvislosti s medailovými umiesteniami na svetových súťažiach skloňuje pomerne často. Popri prechutnávaní týchto vín sa mi nejako dostalo do ruky aj iné víno. Víno, ktoré získalo zopár strieborných ocenení, okrem iného aj z awc-vienna. Toto víno sa vyznačovalo mimoriadnou minerálnou štruktúrou, vážnosťou a potenciálom, pritom bolo ihravé a s podmanivou aromatikou. Plne porovnateľné so zlatými medailistami.
Tým vínom je
Veltlínske zelené 2009, výber z hrozna od spoločnosti Vinidi.
Dostatočne sýty zelený odtieň prezrádza odrodu a naznačuje extraktivitu.
V elegantnej vôni prevláda vôňa mandlí s náznakom korenistosti na výrazne minerálnom pozadí. Vôňa začína byť ľahúčko nazretá a neskôr sa krásne rozvinie do podmanivej vône kvetinkového, prevažne agátového medu a mandlí.
Chuť vína je vďaka zreteľnej minerálnej textúre pevná, s typickou korenistosťou a rafinovanou mandľovo – kveninkovo nasladlou chuťou. Víno má veľmi príjemnú a dlhú dochuť. Niečo v štýle najlepších rakúskych veltlínov.
Veltlínske zelené od Vinidi nie je víno, ktoré by sa mohlo stať šampiónom súťaže. Ak totiž musíte víno posúdiť v priebehu pár sekúnd a navyše v celom rade iných vín na posúdenie komplexnosti jednoducho nemáte čas. Titul šampióna súťaže či zlatá medaila sú vyhradené pre víno s výraznou primárnou aromatikou. Na otázku či je to správne, alebo nie, Vám neodpoviem. Aj takéto vína majú svoje čaro, ale ak ich ochutnáte o rok, či dva, nečaká Vás nič iné ako sklamanie. Veltlínske zelené 2009, Vinidi, je víno komplexné, viacvrstvové, ktoré príťažlivosť je v jeho neobyčajnej textúre a príťažlivej vyzretej aromatike.