Trojica vín z Castello Banfi.
V decembri minulého roku, presne na Sv. Mikuláša, slávnostne vstúpila spoločnosť Castello Banfi na slovenský trh. Castello Banfi sídli v Montalcine. Táto holá veta musí v každom, kto sa aspoň čiastočne orientuje v talianskych vínach evokovať ďalšie talianske slovo: Brunello, konkrétne Brunello di Montalcino. Aj keď Castello Banfi zďaleka nevyrába iba Brunello, dnes si predstavíme vína, ktoré sú s pôvabným mestečkom Montalcinom spojené už svojim názvom.
Každá dobrá degustácia začína ľahšími vínami. Aj my začneme vínom Rosso di Montalcino. Ľahšie je v porovnaní s Brunellom, inak je to plné extraktívne víno.
Rosso di Montalcino, D.O.C. , 2005, Castello Banfi.
Spočiatku čistá ovocná vôňa čerešní a o okamih neskôr aj višní. Ak vínom potočíte v pohári začnú sa uvoľňovať ťažšie minerálne arómy, plus herbálne vône ako napr. staré, či tlejúce lístie. Ak vínu doprajete ešte krátku chvíľu, možno identifikovať aj sladkú čokoládu, alebo kakao na pozadí ktorého sa prejavuje višňa, lístie a nová koža.
Chuť vína je najprv ovocná (višne v čokoláde)s mohutnou tanínovou štruktúrou. Po prehltnutí sa prejavuje svieža kyselinka, ktorá postupne odoznie a vráti sa višňa aj s čokoládovou dochuťou.
Toto víno nazývané aj Malé Brunello nedosahuje komplexnosť a mohutnosť svojho veľkého brata.
Bodové hodnotenie 87 bodov, výhľad stabilizovaný.
Brunello d Montalcino, D.O.C.G. , 2002, Castello Banfi
Farba je sýta červeň s nastupujúcim tehlovým okrajom.
Vôňa vína je spočiatku uzavretá, vínu treba poskytnúť dostatok času aby sa otvorilo. Odmenou za čakanie je komplexná vôňa v ktorej ovocnosť nie je prvoplánová, ale je pekne zakomponovaná do celkovej arómy vína. Možno nájsť šťavnatú višňu, kôstky višní, slivku, sušenú slivku, korenie, jedno dve zrniečka kardamonu, čierne korenie a z toustových aróm je zreteľný vanilkový lusk, vôňa kávy a horkej čokolády.
Chuť je výrazná plná a zamatová. Štruktúra vína je vyplnená zreteľným a zamatovým tanínom. V chuti sa nachádza kombinácia ovocných a empyreumatických aróm, vanilkou počnúc a horkou čokoládou končiac. Vo výdychu som našiel aj zmes čokolády prezretej moruše a slivky.
Víno je komplexné uhladené, jednotlivé zložky aróm dokonale harmonizujú. Takto, alebo podobne by malo byť charakterizované víno, ktoré je na vrchole a ktoré treba vypiť. V prípade tohto vína to neplatí. Napriek svojej uhladenosti je cítiť veľký potenciál vína. Dnešné moderné Brunellá už netreba archivovať desať a viac rokov aby sa vôbec dali piť. Víno prináša potešenie už po piatich rokoch, od oberačky a v závislosti od ročníka či výrobcu víno vydrží vo fľaši ešte ďalších 10-20 rokov. Teda ak to tak dlho vydržíte vy.
Bodové hodnotenie: 89 bodov, výhľad stabilný.
Ročník 2002 nepatril k práve najlepším ročníkom, napriek tomu v Castello Banfi vyrobili veľmi pekné víno.
Florus, Moscatello di Montalcino, D.O.C., 2005
Zlatisto svetlojantárová farba, olejovitá konzistencia.
Vôňa mimoriadne intenzívna, pôsobí sladko a hneď prvý dojem je kvetinkovo - hrozienkovo - medový. Vôňa je zmesou, kvetiniek, púpavového medu, šťavnatého sladkého manga, kandizovaného a sušeného ovocia s kúskom mandarínkovej šupky a kvapky karamelu. Niekde na pozadí sa vznáša jemný náznak vanilky. Ak víno necháme predýchať dostatočne dlho, kvetinkové vône ustúpia, kandizované ovocie je viac vysušené a zvýrazní sa prejav medu a vanilky.
Chuť veľmi výrazná olejovito sladučká. V ústach sa uvoľnia najprv kvetinkové arómy, ktoré sú vzápätí nasledované sušeným ovocím a jemnou vanilkou. Potom sa objavuje znamenitá pikantná kyselinka, ktorá iba na zopár okamihov dokáže prebiť zvyškový cukor ktorého je podľa chuti približne toľko ako v šesťputňovom tokajskom víne.
Dochuť je dlhá, hladučká a vysoký cukor je príjemne doplnený odtieňmi kandizovaných citrusov. Sladký grep sprevádzaný voňavým kandizovaným cukrovým citrónom.
V prázdnom pohári zostáva pekná hrozienková aróma.
Bodové hodnotenie: 90 bodov, výhľad stabilný
Celkové zhodnotenie: Castello Banfi je pravdepodobne najsofistikovanejší výrobca v oblasti Montalcina. Od roku 1982 venovali veľa času a prostriedkov klonovej selekcii. Na začiatku bolo neuveriteľných viac ako 600 klonov odrody Sangiovese. Dnes Castello Banfi používa na svoju vlajkovú loď Brunello di Montalcino Selezione Poggio alle Mura 3 klony ktoré tvoria vyváženú senzorickú skladbu vína. Okrem uvedených vín vyrába Castello Banfi pod značkou Castello Banfi ešte ďalších 10 vín. Ďalšie vína robí pod značkami Banfi Toscana a Vigne Regali(Piemont). Postupne si predstavíme vína od Castello Banfi ktoré sú k dispozícii na slovenskom trhu.
tv
Sangiovese grosso – loc. Brunello Víno sa môže uvádzať na trh najskôr po 4 rokoch(5 rokov reserva), pričom vyzrievať musí najmenej 3 roky v sudoch ľubovoľného objemu. Pre uležanie vína je potrebné víno najmenej 4 mesiace nechať ležať vo fľaši (6 mesiacov reserva). Tieto podmienky sú záväzné pre vína počnúc ročníkom 1994.