MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
30
júl
2022

Othello - Požitavský festival vína

Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Trojica vín z Castello Banfi.

Trojica vín z Castello Banfi.

V decembri minulého roku, presne na Sv. Mikuláša, slávnostne vstúpila spoločnosť Castello Banfi na slovenský trh. Castello Banfi sídli v Montalcine. Táto holá veta musí v každom, kto sa aspoň čiastočne orientuje v talianskych vínach evokovať ďalšie talianske slovo: Brunello, konkrétne Brunello di Montalcino. Aj keď Castello Banfi zďaleka nevyrába iba Brunello, dnes si predstavíme vína, ktoré sú s pôvabným mestečkom Montalcinom spojené už svojim názvom.


Každá dobrá degustácia začína ľahšími vínami. Aj my začneme vínom Rosso di Montalcino. Ľahšie je v porovnaní s Brunellom, inak je to plné extraktívne víno.
banfi10

Rosso di Montalcino, D.O.C. , 2005, Castello Banfi.


Spočiatku čistá ovocná vôňa čerešní a o okamih neskôr aj višní. Ak vínom potočíte v pohári začnú sa uvoľňovať ťažšie minerálne arómy, plus herbálne vône ako napr. staré, či tlejúce lístie. Ak vínu doprajete ešte krátku chvíľu, možno identifikovať aj sladkú čokoládu, alebo kakao na pozadí ktorého sa prejavuje višňa, lístie a nová koža.

Chuť vína je najprv ovocná (višne v čokoláde)s mohutnou tanínovou štruktúrou. Po prehltnutí sa prejavuje svieža kyselinka, ktorá postupne odoznie a vráti sa višňa aj s čokoládovou dochuťou.

Toto víno nazývané aj Malé Brunello nedosahuje komplexnosť a mohutnosť svojho veľkého brata.
Bodové hodnotenie 87 bodov, výhľad stabilizovaný.














Brunello d Montalcino, D.O.C.G. , 2002, Castello Banfibanfi11


Farba je sýta červeň s nastupujúcim tehlovým okrajom.

Vôňa vína je spočiatku uzavretá, vínu treba poskytnúť dostatok času aby sa otvorilo. Odmenou za čakanie je komplexná vôňa v ktorej ovocnosť nie je prvoplánová, ale je pekne zakomponovaná do celkovej arómy vína. Možno nájsť šťavnatú višňu, kôstky višní, slivku, sušenú slivku, korenie, jedno dve zrniečka kardamonu, čierne korenie a z toustových aróm je zreteľný vanilkový lusk, vôňa kávy a horkej čokolády.

Chuť je výrazná plná a zamatová. Štruktúra vína je vyplnená zreteľným a zamatovým tanínom. V chuti sa nachádza kombinácia ovocných a empyreumatických aróm, vanilkou počnúc a horkou čokoládou končiac. Vo výdychu som našiel aj zmes čokolády prezretej moruše a slivky.

Víno je komplexné uhladené, jednotlivé zložky aróm dokonale harmonizujú. Takto, alebo podobne by malo byť charakterizované víno, ktoré je na vrchole a ktoré treba vypiť. V prípade tohto vína to neplatí. Napriek svojej uhladenosti je cítiť veľký potenciál vína. Dnešné moderné Brunellá už netreba archivovať desať a viac rokov aby sa vôbec dali piť. Víno prináša potešenie už po piatich rokoch, od oberačky a v závislosti od ročníka či výrobcu víno vydrží vo fľaši ešte ďalších 10-20 rokov. Teda ak to tak dlho vydržíte vy.

Bodové hodnotenie: 89 bodov, výhľad stabilný.
Ročník 2002 nepatril k práve najlepším ročníkom, napriek tomu v Castello Banfi vyrobili veľmi pekné víno.



Florus, Moscatello di Montalcino, D.O.C., 2005banfi12


Zlatisto svetlojantárová farba, olejovitá konzistencia.

Vôňa mimoriadne intenzívna, pôsobí sladko a hneď prvý dojem je kvetinkovo - hrozienkovo - medový. Vôňa je zmesou, kvetiniek, púpavového medu, šťavnatého sladkého manga, kandizovaného a sušeného ovocia s kúskom mandarínkovej šupky a kvapky karamelu. Niekde na pozadí sa vznáša jemný náznak vanilky. Ak víno necháme predýchať dostatočne dlho, kvetinkové vône ustúpia, kandizované ovocie je viac vysušené a zvýrazní sa prejav medu a vanilky.

Chuť veľmi výrazná olejovito sladučká. V ústach sa uvoľnia najprv kvetinkové arómy, ktoré sú vzápätí nasledované sušeným ovocím a jemnou vanilkou. Potom sa objavuje znamenitá pikantná kyselinka, ktorá iba na zopár okamihov dokáže prebiť zvyškový cukor ktorého je podľa chuti približne toľko ako v šesťputňovom tokajskom víne.

Dochuť je dlhá, hladučká a vysoký cukor je príjemne doplnený odtieňmi kandizovaných citrusov. Sladký grep sprevádzaný voňavým kandizovaným cukrovým citrónom.

V prázdnom pohári zostáva pekná hrozienková aróma.

Bodové hodnotenie: 90 bodov, výhľad stabilný







Celkové zhodnotenie: Castello Banfi je pravdepodobne najsofistikovanejší výrobca v oblasti Montalcina. Od roku 1982 venovali veľa času a prostriedkov klonovej selekcii. Na začiatku bolo neuveriteľných viac ako 600 klonov odrody Sangiovese. Dnes Castello Banfi používa na svoju vlajkovú loď Brunello di Montalcino Selezione Poggio alle Mura 3 klony ktoré tvoria vyváženú senzorickú skladbu vína. Okrem uvedených vín vyrába Castello Banfi pod značkou Castello Banfi ešte ďalších 10 vín. Ďalšie vína robí pod značkami Banfi Toscana a Vigne Regali(Piemont). Postupne si predstavíme vína od Castello Banfi ktoré sú k dispozícii na slovenskom trhu.

tv



Sangiovese grosso – loc. Brunello Víno sa môže uvádzať na trh najskôr po 4 rokoch(5 rokov reserva), pričom vyzrievať musí najmenej 3 roky v sudoch ľubovoľného objemu. Pre uležanie vína je potrebné víno najmenej 4 mesiace nechať ležať vo fľaši (6 mesiacov reserva). Tieto podmienky sú záväzné pre vína počnúc ročníkom 1994.