Tak trochu iný Rizling
Z času na čas sa objaví víno, ktoré sa niečím vymyká z toho čo považujeme za štandard. Myslím, že každý vinár experimentuje, aby vyrobil víno, ktoré bude niečím nové, ale hlavne chce víno, ktoré dokáže očariť nie len doma, ale aj v zahraničí.
Z času na čas sa
objaví víno, ktoré sa niečím vymyká z toho čo považujeme za štandard. Myslím,
že každý vinár experimentuje, aby vyrobil víno, ktoré bude niečím nové, ale
hlavne chce víno, ktoré dokáže očariť nie len doma, ale aj v zahraničí.
V tomto roku sa mimoriadne darilo vínam Petra Matyšáka. Okrem šampióna vín z odrody Silvánske zelené, sa mu podarilo bodovať aj v španielskom Madride, kde sa Müller Thurgau stal najvyššie hodnoteným vínom súťaže. Popri týchto úspechoch sa trochu stratili iné, ako napr. zisk zlatej medaile na Riesling du Monde. V ponuke Víno Matyšák nájdete tento rok Rizlingy hneď dva. V línii Prestige Gold nájdete Rizling rýnsky 2013, výber z hrozna, ktorý pochádza z južnoslovenskej Mužle, zo spoločnosti Rivel, ktorej spolumajiteľom je aj známy vinár Miroslav Petrech. Hrozno má teda ten najlepší rodokmeň.
Priebeh ročníka 2013 nebol práve ideálny a s
Rizlingom sa stalo takmer navlas to isté čo so Silvánom o 120 km ďalej na
severozápade v Malokarpatskej oblasti. Hrozno práve dozrievalo, keď sa pokazilo
počasie a prišli dažde. Hrozno natiahlo vodu do takej miery, že začali praskať
bobule. V tomto momente by boli vinohradníci hrozno najradšej rýchlo obrali, čo
je pochopiteľné, ale bola by to chyba. Vraví sa že odvážnemu šťastie praje a
Jaroslavovi Žákovi to naozaj vyšlo aj napriek tomu, že musel prevziať riziko na
seba. Hrozno ponechali na kroch. Vzápätí prišlo babie leto a hrozno dozrelo. Už
poškodené bobule napadla botridíta, ktorá vytvorila asi 30% cibéb. Priemerná cukornatosť
hrozna dosiahla veľmi slušných 24 °NM. Cukornatosť je síce veľmi dôležitý, ale
nie jediný parameter. Veľmi dôležitý je aj obsah kyselín. Hrozno malo
úctyhodných 8 gramov celkových kyselín, čo je síce žiadúce, ale zároveň
limitujúce.
Jednou z možností
bolo vyrobiť víno s vyšším zvyškovým cukrom, ktorý by tlmil prejav kyseliny,
ale touto cestou u Matyšáka nechceli ísť. Bolo teda treba uvažovať inak.
Jaroslav Žák:" Víno bolo robené cielene. Nebolo robené štýlom vylisuješ,
dokvasí a hotovo. Aj keď tvrdím, že najlepšie vína sa robia samé, v tomto
prípade sme ho trošku viedli za ruku. Vzhľadom na vysoký obsah kyselín by asi
bolo iba ťažko príjemne pitné v prísne suchej forme. Zároveň sme nechceli ísť cestou
vysokých kyselín a vysokého cukru, tak sme skúsili iné postupy. Víno je pritom
stále suché, má 6 gramov cukru. Chcel som aby víno bolo suché, príjemne pitné,
aby nebolo tvrdé." Hrozno nechali naležať na šupkách aby sa stalo
extraktívnejším. Následne kvasilo vo veľkom drevenom 5 tisíc litrovom sude.
Vzhľadom na naležanie na šupkách, víno kvasilo bez prídavku akýchkoľvek
pomocných látok či aktivátorov kvasenia. Kvasenie bolo regulované pomocou
riadenia teploty. Po dokvasení, bolo víno stiahnuté z hrubých kalov a na
jemných odpočívalo ďalších 5 mesiacov. Prvýkrát sa víno v čistom stave ukázalo
až v apríli. V Mužli je podľa tvrdenia Mira Petrecha veľa vápenca, vďaka čomu
majú vína vyššie kyselinky. Vysoké kyseliny a nízke pH, zabezpečujú veľmi čisté
kvasenie a vína takéto majú úplne iné vnemy. V spojení s drevom a batonážou tak
môže vzniknúť víno, ktoré má skvelý vyzrievací potenciál a zároveň získa iný
rozmer.
Zlato zo Štrasburgu,
má pre Petra Matyšáka veľkú cenu, pretože konkurencia bola neuveriteľne silná. Veď
Alsasko s Nemeckom majú tie najkrajšie rizlingy na svete.
"Ryňák do Mužle
proste patrí a dlhodobo sú z neho vynikajúce vína. Pre mňa je to naše najlepšie
tohtoročné víno." Jaroslav Žák
Rizling rýnsky 2013, výber z hrozna Prestige Gold
Už prvý kontakt s
vôňou vína prezrádza jeho ušľachtilosť a výnimočnosť. Vôňa je intenzívna a
zároveň mimoriadne komplexná. Typické
odrodové odtiene citrusových plodov v kombinácii s kvitnúcou lipou a závanom
ligurčeka sú nasledované žltými tropickými plodmi, sladkastým medovým a medovo
plástovým tónom, pričom vôňa pôsobí veľmi harmonicky s dokonalou kompozíciou
sladkých a kyselkavo ovocných aróm. Vo vôni sa prejavuje aj pevná minerálna
textúra. Po otvorení sa vína sa objavuje limetkovo minerálny tón ozdobený sotva
postrehnuteľným dotykom botritídy v jej najelegantnejšej podobe.
Chuť je plná, veľmi
extraktívna, pôsobí robustne s ľahkým prejavom sladkých medových tónov, myslím
pravý poctivý med, a na opačnej strane je krásna pôsobivá kyselinka. Víno je
plné žltého ovocia, citrusov, má pevnú minerálnu kostru. V dochuti sa objavujú
sladké hrozienka. Víno doznieva v príjemnej sladkastej dochuti
Krásne lipovo medovo
plástové médium, s excelentnou kyselinkou a pôsobivou minerálnou textúrou.
Dokonale harmonické a rafinované zároveň. Vzhľadom na svoju pevnosť, extraktivitu,
cukor a pôsobivú kyselinku má aj veľmi slušný vyzrievací potenciál.
Body: ak milujete
rizling 95 nie je priveľa.
Je to meditatívne
víno dá sa s ním hrať a ak má víno nejakú chybu tak iba tú že ho nemám v
archíve.