Slovenské víno v TOP 100
Úplné výsledky AWC Vienna sú oficiálne známe od 29. októbra. Zo slovenských vín sa najlepšie umiestnil Dunaj 2015 zo Château Topoľčianky. Vedel som, že v rámci kategórie sa umiestnil medzi tromi najlepšími vínami, ale konečné umiestnenie bolo veľkou neznámou aj pre mňa a výsledok som očakával s napätím....
Ako už zrejme viete, fantastický úspech spred troch rokov keď slamový Devín 2013 získal titul šampióna AWC Vienna, sa nepodarilo zopakovať, aj keď chýbal iba povestný krôčik. V tomto roku sa víno Dunaj 2015 z línie Retro, Château Topoľčianky prebojovalo do TOP 100 spomedzi takmer 13.000 vín z celého sveta. Vďaka umiestneniu v najlepšej stovke mohli vinári zo Château Topoľčianky prezentovať svoj Dunaj na asi najvýznamnejšej degustácii roka, na Wine Gala Night, vo viedenskom Rathause. V kategórii sa stalo víťazom víno Primitivo z juhotalianskej Puglie.
Ak by sme aj pri tichých vínach poznali výraz pestovateľské víno, toto by bol asi jeho najkrajší zástupca. Vinohrady patria vinárstvu Château Topoľčianky a mám pocit, že drvivá väčšina, ak nie všetky prémiové vína Château Topoľčianky patria do tejto kategórie.
Pri tomto víne Château Topoľčianky uvádzajú úplný pôvod hrozna. Urodilo sa v Nitrianskej v.o., Zlatomoravský rajón, obec Topoľčianky, hon Dolné. Hrozno dosiahlo cukornatosť 25°NM a zberali ho 13. októbra 2015. Podľa cukornatosti patrí do kategórie výber z hrozna, ale tesne na hranici bobuľový výber.
Dunaj 2015, výber z hrozna, barrique, línia Retro, Chateau Topoľčianky
Sýta akoby až farbiarková farba, stále ešte s jemným fialovým dotykom, inak čistý tmavočervený odtieň.
Vôňa je veľmi intenzívna, s takým teplým južanským prejavom, chvíľami pripomínajúcim Syrah z Languedocu. Čierne korenie, výrazná mineralita, závan kukuričných vlasov, možno dotyk sladkého drievka s lignínom a ušľachtilá forma čiernej ovocnosti. Od moruší, cez černice až po náznak sušených sliviek s tušením kvapky slivovice.
Chuť je bohatá, veľmi extraktívna s výraznou šťavnatou ovocnosťou. Ovocnosť sa začína šťavnatým, možno trošku kyselkavým ovocím, niekde na pomedzí červených a čiernych čerešní, rýchlo nasledujú ostružiny prechádzajúce do slivky, ku ktorej sa pridávajú empyreumatické arómy dreva od lignínu, cez sladké drievko, odrodovo typické vlasy či listy kukurice, vrátane povestnej kvapky dechtu v závere. Víno má znamenitú štruktúru tvorenú dokonale jemným tanínom, ktorého textúra sa práve transformuje zo zamatu na hodváb. Víno má pevný endoskelet, ktorý sa prakticky nijako neprejavuje, vnímate však jeho prítomnosť. Dlhá hladká čistá a aj trošku šťavnatá dochuť, ktorá sama o sebe pôsobí komplexne.
Víno je ešte mladé, ale inak mu nechýba absolútne nič. Dokonca ani neviem povedať či toto víno chcem ešte nechať vyzrievať, alebo vypiť už teraz.
Body: 93