MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 27.5.2025
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
21
jún
2025

Jánske vína Bita leto 2025

Vážení priatelia dobrého vína.
Pozývame vás na Deň otvorených pivníc do Dolných Krškan - Nitra, na vinohradnícky hon Bita. Môžete ochutnať 129 vín v 15-tich pivniciach. Podujatie sa koná 21.6.2025 v čase 15.00 - 22.00.
Vinohradnícky spolok Bita.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025

Šampióni Víno Tirnavia, Veltlínske zelené, Vinkor.

Šampióni Víno Tirnavia, Veltlínske zelené, Vinkor.

Šampiónom kategórie bielych suchých tichých vín na tohtoročnej Tirnavii sa stalo Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007 od Ing. Vršeka z obce Vinosady. Ročník 2007 bol nadpriemerný ročník, aj keď aromatika zďaleka nedosahuje šírku a komplexnosť vín ročníka 2006. Víno sa stalo šampiónom po rozstrele, čo má vždy vyššiu hodnotu ako keď sa šampiónom stane najvyššie hodnotené víno. Najmä úžasná ovocná aromatika tohto vína, presvedčila komisiu.



Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007, suché, 13,3% alk.


Reduktívne víno vo farbe s prevahou zeleného odtieňa.

Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007, Vinkor Veľmi intenzívna vôňa. Florálne arómy pripomínajúce Sauvignon, ako je list ríbezle a jemná žihľavinka, ale tiež vôňa korenistého veltlínu. Obe skupiny vôní sú zastúpené približne rovnakým dielom, aj keď herbálne arómy sú nepatrne výraznejšie pri prvom ovoňaní a korenisté pri druhom. Na pozadí je po celý čas ovocná vôňa, nad ktorou som uvažoval ako ju označiť. Pekná broskyňa sa vplyvom florálnej aromatiky a výraznej kyselinky javí ako vinohradnícka broskyňa. A práve tá kyselinka je úchvatná. Aspoň pre mňa. Vo vôni sa prejavuje rovnako výrazne ako ovocná aromatika.

Chuť vína je na prvý dojem citrusovo svieža, limetka a grep. Potom nasleduje sauvignonová aróma listov čiernych ríbezlí s broskyňou a vinohradníckou broskyňou v závere. Kyselinka je výrazná a minerálna, ale napriek označeniu suché jej sekunduje príjemná a jemne nasladlá plnosť vína. Retronazálne sa vracia príjemná a jednoznačne veltlínová korenistá aróma.

Pokiaľ ide o štruktúru vína , javí sa mi ako ľahší výrazne ovocný typ. Pokiaľ uvažujete či si víno odložiť do archívu, môžete to skúsiť, ale podobný typ vína ako je toto má životnosť tak maximálne 18 mesiacov, potom začne primárna aromatika odchádzať a ťažšie žlté arómy či mineralita, ktoré by mohli víno urobiť príťažlivým v druhom slede, tu absentujú.

Bodové hodnotenie: 90 bodov s klesajúcim výhľadom.

Na záver sa mi žiada doplniť ešte jednu poznámku. V tomto roku(vína ročníka 2007) je drvivá väčšina Sauvignonov skôr bazovo - broskyňová ako florálna. Vršekov Veltlín však paradoxne má florálnych aróm na rozdávanie. Ak máte radi Sauvignon, určite si tento Veltlín nenechajte ujsť.

Víno bolo hodnotené v marci 2008.

tv